Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Čítaš poslednú stranu článku:
Toto nie je Kendall: Modelka predala spoločnosti Meta svoju tvár za milióny dolárov, s jej AI verziou si teraz môžeš písať

Časom by mala pribudnúť možnosť posielať si s AI persónami celebrít aj fotky a videá, skúsenosti s inými chatbotmi ukazujú, že aj hlasové správy a videohovory by mohli byť realitou. Aj v Zuckerbergovej prezentácii vidíme krátke klipy, v ktorých AI persóny rozprávajú, takže technicky sa na to pripravujú.

Ukážka četu s Meta AI.
Ukážka četu s Meta AI. Zdroj: Meta Blueprint

Šéf Mety je dokonca presvedčený, že vo svete je „veľká potreba“ AI verzií celebrít, preto sa vybrali aj týmto smerom. Táto oblasť sa podľa jeho slov naplno rozvinie už budúci rok. AI persóny označuje za akýchsi asistentov danej celebrity, pri ktorých môžeš komunikovať s podobizňou celebrity, no ty budeš vedieť, že to nie je v skutočnosti ona – a tá celebrita zvládne mať vďaka AI viac interakcií so svojou fanúšikovskou základňou.

Ako sa však ukazuje pri iných chatbotoch, najmä tých postavených na budovaní vzťahu, sú ľudia, ktorí nedokážu rozlíšiť chatbota od reality a môžu sa do persóny aj zamilovať.

Odporúčané
Vyskúšala som si kamarátstvo s chatbotom Replika: Viedla si o mne podrobný denník a hovorila mi, že bezo mňa nemôže žiť Vyskúšala som si kamarátstvo s chatbotom Replika: Viedla si o mne podrobný denník a hovorila mi, že bezo mňa nemôže žiť 21. marca 2023, 9:30

Nateraz musia v Mete vyriešiť otázky o bezpečnosti, napríklad potrebujú zamedziť tomu, že vzniknú problematické vyhlásenia celebrít, s ktorými sa majitelia tváre a hlasu nestotožňujú. 

Ak máš pocit, že ti to pripomína epizódu z Black Mirror, nemýliš sa. Prvá epizóda poslednej série sa venuje práve využívaniu AI generovaných hereckých výkonov, hoci tam zašla firma, nápadne podobná Netflixu, ešte ďalej a využívala aj podobizne používateľov, nielen hercov a herečiek. Samozrejme, zaplatené za to na rozdiel od celebrít nedostali.

Práve aj voči využívaniu AI generovaného obrazu a zvuku sa ohrádzali v hollywoodskom štrajku. Jednou z podmienok v štrajku boli férové odmeny za využívanie AI – teda aby neboli zaplatení len za pár hodín práce, ale zakaždým, keď sa ich AI podobizeň použije.

AI nálepky, ktoré si môžeš prispôsobiť.
AI nálepky, ktoré si môžeš prispôsobiť. Zdroj: Meta

Tým, že tieto AI možnosti budú priamo tam, kde sme stále (Whatsapp, Messenger, Instagram), je celkom možné, že ich budú ľudia využívať viac ako doteraz predstavené a vyhajpované chatboty a AI generátory fotiek. Meta AI chce byť plnohodnotný asistent: poradí ti s receptom, oznámi počasie, naplánuje stretnutie v skupinovom čete, pomôže ti s DIY projektom alebo navrhne dovolenku... Nemusíš otvárať žiadnu stránku, sťahovať žiadnu novú aplikáciu a môžeš sa Meta AI asistenta opýtať prakticky to isté, čo napíšeš aj do Googlu.

Už teraz viac ako polovica ľudí vyhľadáva veci skôr na Tiktoku než na Googli, ostáva počkať si, ako kartami zamieša Meta.

Prečítaj si viac Refresher článkov o umelej inteligencii: skúšame AI sexuálnych koučov, AI najlepšie kamošky aj AI generátory obrázkov, a prinášame ti aktuálne správy o tejto technológii.

Čítaj na predchádzajúcej strane
Dočítal si celý článok
Strana 2 z 2
Domov
Zdieľať
Diskusia