Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
Tento článok je vytvorený v rámci mediálnej spolupráce so spoločnosťou Fashion Live!
10. októbra 2023, 17:00
Čas čítania 3:29

Mercedes-Benz Fashion Live! vypukne už o pár dní. Tieto prehliadky si nesmieš nechať ujsť

MÓDA FASHION LIVE!
Uložiť Uložené

Uvidíme sa?

Už tento víkend si užijeme najväčší módny sviatok na Slovensku – Fashion LIVE! Od 13. do 15. októbra môžeš obdivovať prehliadky známych tvorcov, ako aj nádejných talentov.

Dojem elegancie a luxusu jubilejného 10. ročníka dotvoria krásne priestory Slovenskej národnej galérie a nový generálny partner podujatia, značka Mercedes-Benz. Oficiálny názov podujatia sa mení na Mercedes-Benz Fashion Live! 2023.

Svoje kolekcie na móle predvedú dizajnéri ako Lenka Sršňová, Boris Hanečka, Pavol Dendis, Martin Hrča, Petra Kovacs, Lukas Krnac, Petra Weingart, Jakub Matiašovič, Silvia Zrebná a Mária Štvrtecká. Nebudú chýbať ani značky Freier, Mandach, Puojd či AiM a talentovaní dizajnéri z Univerzity Tomáša Baťu v Zlíne. Na evente budú so svojou kolekciou debutovať finalistky ocenenia Best Fashion Talent, spomedzi ktorých porota vyberie víťazku.

Fashion Live! sa mení na Mercedes-Benz Fashion Live! Za zmenou v podujatí je exluzívny generálny partner aj nová vízia.
Fashion Live! sa mení na Mercedes-Benz Fashion Live! Za zmenou v podujatí je exluzívny generálny partner aj nová vízia. Zdroj: Mercedes-Benz Fashion Live!

Pre lepší prehľad nájdeš na konci článku časový harmonogram prehliadok na každý deň. Aby sme ti uľahčili rozhodovanie, vybrali sme niekoľko dizajnérov, ktorých tvorbu a očakávanú kolekciu ti bližšie predstavíme. Posledný deň sa môžeš tešiť aj na poriadnu after-párty v klube Šafko. Bližšie informácie nájdeš takisto na konci článku.

Boris Hanečka

Boris Hanečka patrí medzi rešpektovaných slovenských dizajnérov. Na módnej scéne pôsobí už dve dekády. Témou jeho kolekcie na nadchádzajúcu sezónu je prekonávanie a prijatie strachu. Naráža na udalosti, ktoré trápili ľudí počas posledných rokov. 

Inšpiráciu čerpal zo starovekých tradícií pred nástupom obdobia kresťanstva, ako aj po ňom. Pohráva sa s myšlienkou prvého hriechu a postavou ženy matky hýbateľky. Múzou celej série je osudová žena, ktorú spaľuje vlastná vášeň.

boris hanečkaboris hanečkaboris hanečkaBoris Hanečka
Zobraziť galériu
(4)

Lenka Sršňová

Lenka Sršňová patrí k najvýraznejším slovenským dizajnérom a jej odvážna hra s farbami je na našej scéne neprehliadnuteľná. Často využíva výrazné farby, vzory a kladie dôraz na remeselné spracovanie modelov.

Jej nadchádzajúca kolekcia je oslavou lásky v rôznych podobách. Tento rok na móle uvidíš prehliadku nekonvenčných svadobných šiat a netradičný pohľad na svadobnú tematiku. Ako už môžeš tušiť, Lenka svojimi modelmi zbúra vžité stereotypy a uvidíš oveľa viac ako len bielu farbu. Pohráva sa aj s myšlienkou modulárnosti odevov – využitie svadobných šiat nemusí byť len na jednu príležitosť a modelom pridáva „reuse“ hodnotu, ktorú určite ocení každá nevesta.

lenka srsnovalenka srsnoválenka srsnovalenka srsnova
Zobraziť galériu
(6)

Pavol Dendis

Pavol založil v roku 2018 ateliér a značku Dendis. V jeho tvorbe vidíš dôraz na precíznosť strihov, jednoduchosť a krajčírske remeslo. Do povedomia sa dostal najmä jeho dizajn kabátov dúhovej kolekcie Pride.

Nadchádzajúca kolekcia North Star zobrazuje príbeh posádky lode – stratení námorníci putujú za jediným pevným bodom, ktorým je hviezda Polaris. Temná a jednoduchá farebnosť modelov opisuje náladu na mori. „Mojou motiváciou je znova sa ukázať slovenskému publiku. Chcem predviesť v kolekcii príbeh a vytvoriť znova niečo poetickejšie,“ vysvetľuje dizajnér.

Pavol DendisPavol DendisPavol Dendis Pavol Dendis
Zobraziť galériu
(5)

Puojd

Pod značkou Puojd tvorí textilná dizajnérka Michaela Bednárová. Jej tvorbu charakterizujú najmä autorské dezény, ktoré sú vyrábané rôznymi textilnými technológiami s dôrazom na experiment s materiálom a hľadanie nových štruktúr. Ideológiu značky je podpora domáceho priemyslu, udržateľnosť a snaha o bezodpadovosť.

„V aktuálnej kolekcii sa sústreďujem na hru s formou, nová kolekcia nemá koncept, nerieši žiadnu tému. V dezénoch pracujem s jednoduchými výrazovými prvkami, ktoré vynikajú v použitých technológiách žakárového tkania. Všetky autorské látky sú vyrobené v Taliansku a odevy šité na Slovensku. Mojím cieľom bolo pristúpiť k tvorbe odevov udržateľnejšie a nastaviť dlhodobé fungovanie značky,“ vysvetľuje dizajnérka.

PuojdPuojdPuojdPuojd
Zobraziť galériu
(5)

Finalistky súťaže Best Fashion Talent

Jane Vaterková

Jane tvorí pod značkou Janevat. Vo svojej práci sa zameriava na odevnú a textilnú tvorbu – využíva rôzne krajčírske techniky, ktoré dotvára textilnými a remeselnými technikami.

„Pre moju tvorbu je príznačná geometria, línia, práca s rôznymi odtieňmi jednej farby. Textil vnímam ako mnohotvárne médium, pričom výsledný úžitkový predmet sa stáva umeleckým dielom. Cez kolekciu tapisérií, kobercov a odevov, ktoré sú zastúpené v mojej textilnej tvorbe, sa snažím o pozdvihnutie autorského textilu,“ komentuje Jane.

Jane VaterkováJane VaterkováJane VaterkováJane Vaterková
Zobraziť galériu
(4)

Zuzana Vrábeľová

Mladá dizajnérka tvorí pod značkou Zuzana. V jej tvorbe dominuje ženskosť a začína sa profilovať ako textilný/knitwear dizajnér. „Svätyne sú mojím alegorickým príbehom z posledných pár rokov. Je to príbeh skupiny postľudí, ktorí vo svete, ktorý už nie je ako náš, hľadajú niečo, čo možno nikdy nenájdu. Tento svet je chladný, brutálny a zničený – je to budúcnosť, ktorú žijeme už teraz,“ približuje kolekciu Zuzana.

Zuzana tvorí s minimálny odpadom a využíva zostatkový materiál ako odrezky kože a kožušín. „Materiály a ich spracovanie navodzujú pocit, že na ich vytvorenie nebola použitá skoro žiadna elektrina,“ dodáva.

Zuzana VrábeľováZuzana VrábeľováZuzana VrábeľováZuzana Vrábeľová
Zobraziť galériu
(4)

Karin Elízová

Karin tvorí pod značkou Eliz. Dizajnérku fascinuje architektúra a dekonštruktivizmus, čo sa odráža aj v jej tvorbe – v kolekciách nájdeš jednoduché strihy, čisté línie a geometrické prvky. V nadchádzajúcej kolekcii sa inšpirovala ľudovým odevom. Snažila sa vytvoriť čisto slovenský produkt od vlny až po hotové oblečenie, s dôrazom na lokálnu výrobu. 

„Kolekcia Wool vznikla v spolupráci s mladou farmárkou (@sheepfluencer_lau), ktorá chová plemenné Jakubove ovečky. Rozhodli sme sa využiť potenciál ich kvalitnej vlny a vytvorili sme ručne plstené modely,“ opisuje Karin. 

Karin ElízováKarin ElízováKarin ElízováKarin Elízová
Zobraziť galériu
(4)
Piatok 13. októbra 

16.00 Ateliér Design oděvu, UTB Zlín
17.00 Mandach
18.00 Jakub Matiašovič
19.00 Lenka Sršňová
20.00 Martin Hrča

Sobota 14. októbra

16.00 Mária Štvrtecká
17.00 Petra Weingart
18.00 Silvia Zrebná
19.00 Puojd
20.00 freier
21.00 Pavol Dendis

Nedeľa 15. októbra

17.00 AiM
18.00 Best fashion talent
19.00 Petra Kovacs
20.00 Lukáš Krnáč
21.00 Boris Hanečka

Afterparty v Šafku 

V nedeľu 15. októbra si nerob večer program a poď na Mercedes-Benz Fashion Live! Afterparty by Refresher. Od 21.00 h ťa čakáme v klube Šafko. Vstup je voľný, takže si nemusíš robiť starosti so zháňaním lístkov. Užiješ si sety v podaní Kristie Kardio, Yanko Kral, Bali G a Stame.

poď na párty
Fashion LIVE!
Zdroj: Fashion LIVE!
Domov
Zdieľať
Diskusia