Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
Tento článok je vytvorený v rámci mediálnej spolupráce so spoločnosťou Čedok.
8. januára 2024, 9:00
Čas čítania 3:47

Vyhraj pobyt vo 4-hviezdičkovom hoteli na Zanzibare. Týchto 7 zaujímavostí o destinácii ťa presvedči skúsiť to

Vyhraj pobyt vo 4-hviezdičkovom hoteli na Zanzibare. Týchto 7 zaujímavostí o destinácii ťa presvedči skúsiť to
Zdroj: Unsplash/ Med J
ZAUJÍMAVOSTI CESTOVANIE CESTOVNÝ RUCH
Uložiť Uložené

Už tento mesiac sa môžeš prebúdzať v luxusnom ubytovaní na pláži Uroa.

Biele pláže, azúrové more, nádherná príroda a bohatá kultúra je recept na skvelú dovolenku. Reč je o Zanzibare, ktorý je považovaný za mimoriadne populárnu turistickú destináciu. Pripravili sme si pre teba spolu s cestovkou Čedok súťaž o dovolenku pre dve osoby v tomto raji. Už 28. januára môžeš letieť z Bratislavy priamo do Zanzibaru, pričom 5. februára sa vrátiš naspäť.

Formulár na zapojenie
Súťaž bola ukončená. Dovolenku na Zanzibare vyhral čitateľ Matej, ktorého sme kontaktovali e-mailom.

Pokiaľ túžiš po exotike, ale netušíš, kam vycestovať, presvedčíme ťa teda, prečo musíš navštíviť Zanzibar. Čítaj ďalej a dozvieš sa zaujímavé fakty vrátane niekoľkých odporúčaní na výlet.

1. Zanzibar nie je jeden ostrov

Možno si doteraz myslíš, že Zanzibar označuje jeden ostrov. V skutočnosti je Zanzibar autonómnym štátom pozostávajúcim z troch hlavných ostrovov – Pemba, Unguja a Latham. Potom ešte nejakých menších ostrovov a ostrovčekov, ktorých je dokopy päťdesiat.

Zanzibar láka svojimi bielymi plážami a azúrovým morom. Ale toto miesto toho ponúka oveľa viac.
Zanzibar láka svojimi bielymi plážami a azúrovým morom. Ale toto miesto toho ponúka oveľa viac. Zdroj: Unsplash/Humphrey Muleba

Na mape ho nájdeš vo východnej Afrike a je súčasťou Tanzánie. Jeho názov pochádza z arabského slova zanjibār, čo preklade doslovne znamená „ostrov čiernych ľudí“. Územie Zanzibaru má viac ako milión obyvateľov, bolo britskou kolóniou aj súčasťou ománskeho sultanátu.

2. Hlavné mesto nie je Stone Town

Hoci si niektorí doteraz myslia, že hlavným mestom Zanzibaru je Stone Town, nemajú pravdu. Kamenné mesto je súčasťou hlavného mesta Zanzibar City, ležiaceho na západnom pobreží ostrova Unguja. Mesto Zanzibar má dve časti – Stone Town a Ng’ambo. Obe územia sú akési opozitá. Zatiaľ čo Ng’ambo je veľké a modernejšie, Stone Town je starší a očarí ťa svojimi stavbami, obchodmi, ale aj večným chaosom.

Kamenné mesto zachytáva kultúrnu esenciu Afriky.
Kamenné mesto zachytáva kultúrnu esenciu Afriky. Zdroj: Unsplash/Raissa Lara Lütolf (-Fasel)

Stone Town je miesto umeleckého významu v Afrike. Jeho architektúra odráža rôzne vplyvy: európske, arabské či perzské, z ktorých sa zrodila swahilská kultúra. Ak plánuješ výlet do Zanzibaru, rozhodne túto oblasť nemôžeš vynechať.

3. Všade cítiš korenie

Nie nadarmo sa Zanzibaru hovorí ostrov korení. Toto pomenovanie má preto, lebo obchod s koreninami je neoddeliteľnou súčasťou bohatej kultúry štátu. Ak teda rozmýšľaš nad suvenírom, kúp si vrecko miestnej škorice, čierneho korenia, muškátového orieška alebo kurkumy. Samozrejme, uviedli sme len pár príkladov z mnohých. Okrem korenín tu rozvoniava aj exotické ovocie ako ananás, chlebovník či papája.

Myslíme si, že výber suveníru je v tomto prípade jasný.
Myslíme si, že výber suveníru je v tomto prípade jasný. Zdroj: Unsplash/Nikoli Afina

Obchodovanie formuje kultúru súostrovia už tisícky rokov. V minulosti bol Zanzibar hlavným centrom prepájajúcim Arábiu a Afriku. A tak ten, kto sa zmocnil Zanzibaru a kontroloval ho, mal bohatstvo „na tácke“. História štátu je preto plná konfliktov, obchodov s otrokmi a dobyvateľov.

4. Narodil sa tu Freddie Mercury

Pokiaľ ti toto meno nie je známe, tak prepáč, ale asi žiješ pod kameňom. Legendárny spevák ikonickej poprockovej skupiny Queen pochádzal z afrického Zanzibaru. Brit Freddie Mercury sa narodil v mestskej časti Stone Town ako Farrokh Bulsara. Možno sa práve teraz pýtaš: „Ako je možné, že sa narodil na Zanzibare, ale oficiálne je Brit?“

Vysvetlenie: v roku 1946, keď sa Freddie Mercury narodil, bol totiž Zanzibar britským protektorátom.

Pesničky od kapely Queen si zaslúžia titul evergreen .
Pesničky od kapely Queen si zaslúžia titul evergreen . Zdroj: Unsplash/ Brett Jordan

Či už si, alebo nie si fanúšikom skupiny Queen, na Zanzibare si môžeš pozrieť rodný dom Freddieho Mercuryho, múzeum a mnoho iných pamätníkov na jeho počesť.

5. Zanzibar je domovom endemitov

Biodiverzita ostrovov je naozaj jedinečná. V lesoch natrafíš napríklad na živočíchy ako opice guarézy červené alebo zanzibarské komby, ktoré sa vyskytujú iba v lese Jozani a nikde inde na svete. Okrem toho žije na Zanzibare mnoho druhov obojživelníkov, hadov, slimákov a až 47 druhov vtákov a 36 druhov motýľov. A, samozrejme, musíme spomenúť aj obrovské korytnačky na Aldabre.

Piliocolobus kirkii alias guaréza zanzibarská.
Piliocolobus kirkii alias guaréza zanzibarská. Zdroj: Unsplash/Christophe Bonnaire

Nenájdeš tu endemity len zo sveta živočíchov. Darí sa tu aj vzácnym zanzibarským rastlinným druhom ako kokosovník, Aloe vera alebo klinček. Pre každého milovníka prírody je objavovanie flóry a fauny na tomto súostroví povinnou voľnočasovou aktivitou.

6. Reštaurácia, kam sa dostaneš nielen peši, ale aj člnom

Pokiaľ miluješ morské plody, netradičné dezerty a svieže drinky, poznáme miesto, z ktorého budeš mať zážitok. Reštaurácia The Rock nemá svoje meno len tak náhodou, ale naozaj stojí na skale a navyše priamo v oceáne. Za chutnou gastronómiou sa teda dostaneš dvoma spôsobmi. Suchou nohou z miestnej pláže počas odlivu a lodičkou počas prílivu.

Čaká ťa jedálny lístok plný pokrmov z lokálnych surovín a na svoje si tu prídu nielen mäsožravci, ale aj vegetariáni či vegáni.

zanzibar
Zdroj: Unsplash/Danai Tsoutreli

Ak sa ti sem podarí prísť (a vybaviť si rezerváciu), nezabudni na mobil, pretože táto „skalnatá“ reštaurácia je skutočne #instafriendly.

7. Pol milióna turistov navštívilo Zanzibar minulý rok

O popularite tohto exotického miesta nemožno pochybovať. Azúrovomodré moria a biele piesočnaté pláže sú dostatočným lákadlom pre turistov. Dôkazom sú aj štatistiky z roku 2022, ktoré ukázali, že Zanzibar zaznamenal celkovo 548 503 návštev, informuje Business Insider.

Kto by nechcel takto voľne behať po piesočnatých plážach?
Kto by nechcel takto voľne behať po piesočnatých plážach? Zdroj: Unsplash/Queen Lj

No okrem krásneho prírodného prostredia a bohatej kultúry je Zanzibar miestom na mnoho outdoorových aktivít vrátane návštevy atraktívnych turistických miest. Napríklad toto všetko môžeš zažiť:

  • potápať sa a objavovať morský život plný pestrofarebných živočíchov a koralov,
  • ísť na výlet loďou na Prison Island, domov bývalej väznice a dnes aj veľkých korytnačiek,
  • plávať s delfínmi,
  • navštíviť Old Slave Market a retrospektívne sa pozrieť na krutú históriu otrokov,
  • byť tvárou v tvár gepardom v rezervácii Cheetah’s Rock,
  • ochutnávať miestnu aromatickú gastronómiu,
  • poprechádzať sa v záhradách Forodhani.

A je toho oveľa viac, čo môžeš robiť na Zanzibare. Tak čo? Isto už hľadáš letenku na webe a v hlave balíš kufre. Čo ešte chýba? Predsa špičkový hotel, s ktorým ti vieme pomôcť. S nami totiž môžeš vyhrať pobyt v luxusnom ubytovaní priamo na krásnej zanzibarskej pláži aj s priamym letom z Bratislavy.

Vyhraj ubytovanie vo 4-hviezdičkovom hoteli

Hotel Uroa Bay Beach Resort má všetko, čo správny dovolenkár potrebuje. Ubytovanie láka okrem svojho statusu štyroch hviezdičiek aj nádhernými bungalovmi, all-inclusive službou, wellnessom či tenisovým kurtom. A, samozrejme, nádhernou bielou plážou Uroa.

Hotel ako vystrihnutý z katalógu. A môžeš sa v ňom ubytovať práve ty.
Hotel ako vystrihnutý z katalógu. A môžeš sa v ňom ubytovať práve ty. Zdroj: ČEDOK
čedok, zanzibarčedok, zanzibarčedar, zanzibarčedok, zanzibar
Zobraziť galériu
(6)

Tento pobyt môžeš vyhrať aj ty a zapojiť sa do žrebovania je úplne jednoduché. Pokiaľ sa chceš zaregistrovať do súťaže, musíš byť majiteľom predplatného REFRESHER+ a vyplniť dotazník nižšie.

Vyplniť formulár

 

Domov
Zdieľať
Diskusia