Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento článok je vytvorený v rámci mediálnej spolupráce so spoločnosťou Biela Noc.
2. októbra 2023, 9:00
Čas čítania 2:40

Nočný umelecký zážitok, ktorý neprehliadneš. Týchto 10 inštalácií musíš vidieť na Bielej noci 2023 v Košiciach

Nočný umelecký zážitok, ktorý neprehliadneš. Týchto 10 inštalácií musíš vidieť na Bielej noci 2023 v Košiciach
Zdroj: Biela Noc
ZAUJÍMAVOSTI BIELA NOC UMENIE VIZUÁLNE UMENIE VÝTVARNÉ UMENIE
Uložiť Uložené

Festival Biela Noc aj tento rok premení Košice na mesto plné svetiel, farieb a monumentálnych diel. Na čo všetko sa môžeš tešiť?

Bratislavu rozžiari medzinárodný festival súčasného umenia Biela noc už na konci septembra. Pokiaľ si z východného Slovenska a chceš aj ty mať umelecký zážitok, Biela noc prinesie svoje inštalácie aj do Košíc, a to na začiatku októbra.

Biela noc premieňa ulice na impozantné umenie, ktoré z na prvý pohľad obyčajných miest vytvára hotovú galériu. Môžeš sa tešiť na diela od umelcov zo Slovenska, z Čiech, Francúzska, Talianska, Poľska či Rakúska. Umenie v exteriéri a interiéri prekvapuje svojou veľkosťou a schopnosťou sa ťa „dotknúť“.

Keep Your Bubble – Lousy Auber.
Keep Your Bubble – Lousy Auber. Zdroj: Biela noc

Tieto inštalácie skrášlia Košice

Umelecké diela sú často navrhnuté tak, aby spolupracovali s okolitými stavbami. Využívajú štruktúry budov, prírodu alebo zohľadňujú architektonické rysy okolia. Inokedy zase zámerne vytvárajú kontrast s už existujúcou architektúrou. Diela „komunikujú“ so svojimi divákmi o minulosti, súčasnosti, životných problematikách a zmenách.

Biela noc Košice sa uskutoční od 6. 10. do 8. 10. 2023. Všetky informácie o programe festivalu nájdeš na ich Facebooku, Instagrame a webe. Návšteva niektorých diel je spoplatnená. Musíš si zaobstarať BN pass, ktorý si vieš kúpiť tu. Lístok ťa v predpredaji vyjde 10 eur, na mieste 15 eur.

Určite aj ty poznáš pojem „gordický uzol“, ktorý nemožno rozviazať, iba preťať. „Uzol“ z dielne BN Label predstavuje neriešiteľnú situáciu, ktorá sa mení vďaka svojej farbe na detskú preliezku. Čo myslíš, je toto dielo zložené z viacerých častí alebo pôjde o jeden dlhý útvar? Daj sa presvedčiť na vlastné oči.

Uzol – BN Label.
Uzol – BN Label. Zdroj: Biela noc

Krivky a pokrútené línie si všimneš aj pri inštalácii Space Is the Place od Jakuba Kopeca & Františka Demetera & Jána Čumlivského. Nechaj sa pohltiť nekonečným priestorom inšpirovaným „Kleinovou fľašou“.

Inštalácia Space is The Place – Jakub Kopec, Ján Čumlivski a František Demeter.
Inštalácia Space is The Place – Jakub Kopec, Ján Čumlivski a František Demeter. Zdroj: Biela noc

Biela noc si posvieti na klimatickú krízu

Umenie vždy reagovalo na aktuálne témy a medzi ne patrí aj stav životného prostredia. Klimatická kríza, ohrozená  budúcnosť planéty a zelené riešenia sú tematikou niektorých diel. Príkladom sú aj nasledujúce inštalácie.

Každý predsa vie, že slnko je zdrojom energie pre všetko živé. No zároveň je táto hviezda stále zahalená rúškom tajomstva. Prastaré civilizácie uctievali slnko ako svoje božstvo a jeho symbolizmus sa nám zachoval doteraz. Fascináciu k slnku vyjadruje inštalácia Oh Lord, ktorá čerpá z rôznych databáz v pozorovaní slnka. Je výsledkom spolupráce s Observatoire de Paris Meudon a Institute de Planétologie et d’Astrophysique v Grenobli.

Oh Lord – Guillaume Marmin.
Oh Lord – Guillaume Marmin. Zdroj: Biela noc

Ako by vyzeral cicavec, ktorý sa musel prispôsobiť toxickým podmienkam? Inštalácia od VŠVU Bahno-974 (autori Mário Coufal a Volodymyr Serhachov) sa zaoberá znečistenými vodnými tokmi a budúcnosťou našej prírody.

BAHNO-974 – Castorin.
BAHNO-974 – Castorin. Zdroj: Biela noc

Zdigitalizované mesto plné svetiel

Veľkoplošné projekcie každoročne počas Bielej Noci dávajú architektúre a budovám nový vzhľad. Príkladom je aj dielo Gate, ktoré sa stalo novorenesančnou vstupnou bránou plzenského pivovaru. Tento zvukovo-svetelný zážitok ti otvorí tému správnych životných rozhodnutí. Multimediálna inštalácia vznikla špeciálne pre Bielu noc v spolupráci s Pilsner Urquell.

Mário Coufal & Matej Kuhn – Gate.
Mário Coufal & Matej Kuhn – Gate. Zdroj: Mário Coufal & Matej Kuhn – Gate

Hoci sa vedci domnievajú, že na iných planétach existuje život, nič nie je potvrdené. Táto samota by nás mala viesť k ochrane nášho domova. Pohybujúce sa obrazy diela Planet etc. nám pripomínajú, že ako druh sme krehké bytosti na malom kúsku životodarného priestoru v studenom vesmíre. 

Planet e.t.c. – Nano vjs & Zoidberg projekt: Beáta Kolbašovská, Jakub Pišek, Šimon Mészáros.
Planet e.t.c. – Nano vjs & Zoidberg projekt: Beáta Kolbašovská, Jakub Pišek, Šimon Mészáros. Zdroj: Biela noc

Si jeden z tých ľudí, ktorí dokážu počuť farby a vidieť zvuky? Ak áno, tak sa nemusíš báť, ide o jeden špecifický fenomén, ktorý umožňuje vnímať svet trošku inak. A ty ho môžeš zažiť pomocou diela od Christiána Franka, Mateja Šulgana & Optio. Audiovizuálna inštalácia Synestézia ponúka divákom možnosť vidieť obraz genericky meniaci sa podľa zvuku.

Synestézia – Christián Frank a Matej Šulgan & OPTIO.
Synestézia – Christián Frank a Matej Šulgan & OPTIO. Zdroj: Biela Noc

Košické kasárne ozvláštnia aj svetelné inštalácie od glo creative. Circles budú monumentálne päťmetrové kruhy, ktoré budú v noci pulzovať rôznymi farbami.

Circle – glo creative.
Circle – glo creative. Zdroj: Biela noc

DOPAMINE odkazuje na vyplavovanie dopamínových častíc vo forme interaktívneho prostredia. Dielo rozširuje autorovo (Klaus Obermaier) skúmanie umiestňovania nevinne pôsobiacich virtuálnych postáv do sociálnych, politických a humanistických prostredí. 

Dopamine – Klausa Obermaier.
Dopamine – Klausa Obermaier. Zdroj: Biela noc

Môžeš si pomyslieť, že predsa svetelné inštalácie míňajú zbytočne veľa elektriny. No opak je pravdou. Mestské osvetlenie a nasvietené fasády sa v niektorých častiach vypínajú, čím sa na tri večery využitie elektriny zredukuje. Pri nasvecovaní diel využíva produkcia najmodernejšie technológie s minimálnou spotrebou, takže v konečnom dôsledku samotný festival znižuje bežnú spotrebu energie v meste.

Ak teda hľadáš program na 6. až 8. októbra, už nemusíš. Biela noc je udalosťou kde si zamiluješ súčasné umenie, nové technológie a atmosféru nočného mesta.

Domov
Zdieľať
Diskusia