Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
15. septembra 2023, 9:30
Čas čítania 5:43
Eduard Starkbauer

Tričká s Maom a Stalinom, čerstvé krevety a rap. Na komunistickom festivale pri Lisabone sa stretávajú svety

Tričká s Maom a Stalinom, čerstvé krevety a rap. Na komunistickom festivale pri Lisabone sa stretávajú svety
Zdroj: PCP
ZAUJÍMAVOSTI FESTIVALY PORTUGALSKO
Uložiť Uložené

Festa do Avante! sa odohráva od roku 1976 na počesť víťazstva nad fašizmom.

Do radu na grilované sardinky a fľašu bieleho vína sa za nás postaví tínedžerka zabalená v zástave Severnej Kórey. Na všadeprítomné Che Guevarove portréty sme si už zvykli, avšak toto je už silná káva.

Neprekvapí nás, že počas nasledujúcich troch dní sporadicky zahliadneme na komunistickom festivale Festa do Avante! aj podobizne vražedných diktátorov Mao Ce-tunga či Josifa Stalina. Nechýbajú však ani ikony kapitalizmu, iPhony, tenisky Nike Air Force či tričká s logami korporácií. Tento unikátny portugalský festival je napriek zdaniu totalitarizmu skutočne pre všetkých.

Avante
Zdroj: Refresher/Eduard Starkbauer

Festa do Avante! je každoročný kultúrny festival, ktorý sa koná počas prvého septembrového víkendu. Od ostatných festivalov ho na prvý pohľad neodlišuje ani tak hudba, jedlo či sprievodné aktivity, ale to, že ho organizuje portugalská komunistická strana PCP.

„Olá Camarade,“ v preklade „ahoj, súdruh“, privítajú nás po kontrole lístkov pri bráne, ktorou denne prejde 30 000 ľudí.

Za päť eur si kúpime program, ktorý je vlastne bulletin predstavujúci nielen vystupujúcich, ale aj hlavné misie miestnej komunistickej strany. Nevynecháme možnosť odfotiť sa pri veľkej soche kosáka a kladiva. Po prvotnom šoku z u nás zakázaných symbolov sme však očarení. Areál pôsobí čisto, útulne a je plný umeleckých výtvorov. Vidieť, že ho pripravujú v trojmesačnom predstihu. 

Festival politickej piesne?

Ťažoba totalitného dedičstva komunizmu s desiatkami miliónov obetí je v kontexte Portugalska takmer úplne zamlčaná. Návštevníci festivalu sa zabávajú a oslavujú fakt, že práve komunistický prevrat ich v roku 1974 oslobodil po 48 rokoch fašistického režimu. Festival od roku 1976 nesie názov podľa oficiálnych novín strany Avante!

Avante
Zdroj: Refresher/Eduard Starkbauer

Komunistická strana nenastolila v Portugalsku nikdy totalitu, ale naopak, demokraciu. Preto má v porovnaní so Slovenskom, kde je obhajoba komunizmu trestným činom, celkom iné postavenie a renomé. Pravidelne býva aj súčasťou portugalských vlád. Komunizmus predstavuje v Portugalsku zmes ideí, ktorým kraľuje rovnosť, medzinárodná spolupráca, sociálna politika a antifašizmus. 

Odporúčané
Neďaleko Slovenska vystúpi Travis Scott či Nicki Minaj. Na ktoré koncerty a festivaly sa oplatí ísť toto leto? (PREHĽAD) Neďaleko Slovenska vystúpi Travis Scott či Nicki Minaj. Na ktoré koncerty a festivaly sa oplatí ísť toto leto? (PREHĽAD) 16. apríla 2024, 12:30

Festa do Avante! dokáže integrovať aj kapitalizmus. Svedčí o tom prítomnosť bankomatov a mnohých stánkov s komunistickým merchandisom aj fakt, že sa tu platí za kemping a parkovanie. 

Festival nie je len masívne zhromaždenie členov komunistickej strany, ale aj príslušníkov portugalskej robotníckej triedy, medzinárodných delegátov zo zahraničných progresívnych politických strán, mládežníckych skupín a odborov aj zriedkavých apolitických hudobných fanúšikov.

Avante
Zdroj: Refresher/Eduard Starkbauer

Vstupné za tri dni je mimoriadne nízke, len 29 eur. Je to možné vďaka tomu, že sa festival uskutočňuje na priestrannom pozemku s výhľadom na Lisabon, ktorý vlastní sama strana. Kúpila ho na začiatku 90. rokov po masívnej foundraisingovej kampani. Areál je na svoj účel dokonale prispôsobený. Nie je tu núdza o zelené plochy s trávnikmi, lavičkami a tieňom. Záchody sú keramické a moderné a na každom rohu si môžeš načapovať pitnú vodu.

Komunisti stratégiu odkúpenia pozemku zvolili ako spôsob vyhnutia sa bojkotu organizovanému majiteľmi predchádzajúcich festivalových areálov, ktorý vyvrcholil v roku 1987, keď sa festival jedinýkrát v histórii neuskutočnil.

Odporúčané
Festival Lovestream oznámil prvé mená interpretov. V Bratislave to odpáli Rita Ora aj Ray Dalton Festival Lovestream oznámil prvé mená interpretov. V Bratislave to odpáli Rita Ora aj Ray Dalton 12. apríla 2024, 8:00

Cenu permanentky znižuje aj fakt, že festival pripravujú a organizujú priamo členovia strany a portugalskej komunistickej mládeže, ktorí pracujú dobrovoľne, bez nároku na odmenu. Práca zadarmo na spoločnom projekte je podľa návštevníčky Marie, ktorá tu zabezpečuje zdravotnú starostlivosť, najlepším prejavom komunitného myslenia.

Avante
Zdroj: Refresher/Eduard Starkbauer

Komunizmom proti masovému turizmu

Ľavicovo zmýšľajúci návštevníci sa dnes pre komunistické videnie sveta zapaľujú aj pre ideu spravodlivej spoločnosti. Portugalsko, ktorého životná úroveň je porovnateľná so Slovenskom, totiž čelí v najväčších mestách mimoriadne vypuklej realitnej kríze. Miestni majú čoraz väčšie problémy s bývaním v oblastiach, kde pôsobia zahraniční investori deformujúci realitný trh. 

Turistická popularita krajiny tak priamo znemožňuje zapojenie sa mladých do spoločnosti. Odpoveď vidia v narušení kapitalistického poriadku, voči ktorému stavajú koncept radikálnej solidarity. Počas jedného z vrcholov programu glosovala A garota não s Brazílčanom Lucom Argelom, že z Lisabonu sa čochvíľa vytratia definitívne miestni a stane sa len obrovským „hotelom pre turistov“.

Generálny tajomník PCP Paulo Raimundo v prejave na vrchole programu počas nedeľného kongresu strany poukázal na kontrast medzi realitou „ťažkého života pracujúcich ľudí a propagandou bohatých“. „Keď sa veľká väčšina stane terčom nespravodlivosti a nerovnosti a keď si pracovníci a ľudia uvedomia silu, ktorú majú, silu svojho boja a silu svojej jednoty, potom sa to naozaj zmení,“ burcoval nadšené publikum.

Odporúčané
Heineken Balaton Sound oznamuje ďalších interpretov. V line-upe uvidíš mená ako Amelie Lens, Adam Beyer či Maceo Plex Heineken Balaton Sound oznamuje ďalších interpretov. V line-upe uvidíš mená ako Amelie Lens, Adam Beyer či Maceo Plex 13. februára 2024, 15:00

Program festivalu sa začal piatkovým koncertom Lisabonského symfonického orchestra na tému Hudba za oslobodenie portugalského ľudu. Obecenstvo bolo počas neho usadené na záhradných bielych plastových stoličkách a najhorlivejší poslucháči svoje nadšenie dokazovali gestom zaťatej päste, ktoré u nás spopularizoval smerák Ľuboš Blaha.

Highlightmi symfonického koncertu boli melódie, ktoré zazneli v rádiu počas vojenského prevratu v roku 1974. Obzvlášť dav strhla pieseň Carvalhesa, ktorú počas troch dní začujeme vyše desaťkrát z rôznych pódií, pričom vždy čarovne vyprovokovala tanec všetkých prítomných. Okrem tradičných portugalských žánrov a world-music sme videli aj koncerty rapu či polnočný techno rave.

Mladí sa od komunistickej strany začínajú dištancovať

Okrem nespočetného množstva neformálnych debát pri jedle sa na festivale odohralo 70 oficiálnych diskusií o sociálnych problémoch, ktorým čelia ekonomicky slabší, mládež či ženy. Diskutéri si na paškál okrem krízy bývania vzali aj vzostup fašistických hnutí a dosahy globalizácie. Veľká pozornosť sa ušla kríze portugalského verejného zdravotníctva, poľnohospodárstva a návrhom riešení klimatickej krízy.

Kríze čelí aj PCP samotné. Problematickým je pre jeho sympatizantov najmä pohľad čelných predstaviteľov strany na ruskú agresiu na Ukrajine. Tí hlásajú mier v súlade s rétorikou predstaviteľov Kremľa. 

Odporúčané
Balaton Sound predstavil prvú vlnu interpretov. Na stage sa postaví John Newman aj Marshmello Balaton Sound predstavil prvú vlnu interpretov. Na stage sa postaví John Newman aj Marshmello 5. decembra 2023, 14:00

V ostatných parlamentných voľbách obhájili komunisti menej ako polovicu kresiel v parlamente po tom, ako bývalí voliči odišli k iným ľavicovým stranám. Z dôvodu podpory agresora stráca už dva roky PCP podporu predovšetkým medzi mladými.

Avante
Zdroj: Refresher/Eduard Starkbauer

Medzi vedením komunistickej strany má zlú reputáciu aj NATO, ktoré podľa nich spôsobuje krviprelievanie. Naopak, v rámci geopolitických otázok je na festivale badateľná silná podpora nezávislosti Palestíny voči izraelskej okupácii. V rámci LGBTI+ tematiky sa komunisti radia k skôr k liberálom. Práva sexuálnych menšín sú v Portugalsku na rozdiel od Slovenska dlhodobo zabezpečené a absolútne tolerované.

Kino, múzeum, kníhkupectvo aj futbalový turnaj

Okrem hudobnej dramaturgie, ktorej vládli miestni ľavicoví umelci, doplnení interpretmi zväčša z bývalých kolónií, sa na Avante! premietajú aj dokumentárne filmy. Nechýba ani divadlo či galéria, ktorá vystavuje politicky angažované diela.

Vonkajšia expozícia ukázala príbeh vodcu revolúcie z roku 1974 Álvara Cunhala. Lákadlom bolo aj kníhkupectvo predávajúce Leninove a Marxove spisy, knihy pre deti, sociologické štúdie, ale aj biografiu Kurta Cobaina či Leonarda Cohena.

Avante
Zdroj: Refresher/Eduard Starkbauer

Samostatnou kapitolou je šport. V nedeľu ráno prebieha každoročný polmaratón a počas troch dní aj turnaje vo futbale či v typicky portugalských športoch na presnosť. Deti do 14 rokov majú vstup na festival zadarmo a vďaka skutočne multigeneračnej návštevnosti je atmosféra skutočne uvoľnená. Nikto sa neprekrikuje a ani napriek lacnému alkoholu nenarazíme na nadštandardne podgurážených ľudí. 

Odporúčané
Zabila muža, ktorý ju chcel znásilniť, napokon ju za to popravili. Filmový festival Jeden svet prináša do kín mrazivé príbehy Zabila muža, ktorý ju chcel znásilniť, napokon ju za to popravili. Filmový festival Jeden svet prináša do kín mrazivé príbehy 3. novembra 2023, 15:30

Avante! nie je typickým festivalom, ale skôr stretnutím spriaznených ľudí vrátane pamätníkov revolúcie. Množstvo návštevníkov sem prichádza organizovane autobusmi regionálnych organizácií. Kolektívnu organizáciu badať nielen pri zjazde ľudí a fungovaní stejdžov, ale asi najlepšie pri gastrostánkoch.

Gastronomická Tour de Portugal

Za jedlo a alkoholické nápoje sme minuli omnoho viac peňazí ako za lístok. Niežeby bolo drahé. Naopak, cena jedál je na rozdiel od slovenských festivalov iba asi o 20 percent vyššia ako vo zvyšku krajiny. Napríklad celé kura s chlebom a čipsmi stojí 9,50 eura, ekvivalent slovenskej cigánskej Bifana od 2,50 do 3,50 eura a porcia čerstvých kreviet 8 eur.

Avante
Zdroj: Refresher/Eduard Starkbauer

Nejde o žiadne sofistikované pokrmy, ale tie najtradičnejšie recepty, ktoré sú však dostatočne rozmanité. Ak chceš objavovať portugalskú kuchyňu, lepšie miesto ako komunistický festival nájdeš len sotva. Každý región či väčšie mesto má svoj vlastný gastrosektor, kde ponúkajú regionálne vína, likéry, no najmä hlavné jedlá a dezerty.

Ovzduším sa šíri na slovenské pomery silná vôňa dymu z exteriérových grilov. Nájdeme na nich celú plejádu pokrmov od klobás cez kuratá, sardinky až po sépiu. V rámci gastronómie je vrcholom plnohodnotná pekáreň ponúkajúca chlieb so zapečeným chorizom (Pão Com Chouriço) a stánok s excelentnou fritovanou sépiou, na ktoré čakali cez špičku stovky ľudí.

Odporúčané
Poznáme dátum festivalu Heineken Balaton Sound 2024. Prvé predpredajové vstupenky budú k dispozícii len 72 hodín Poznáme dátum festivalu Heineken Balaton Sound 2024. Prvé predpredajové vstupenky budú k dispozícii len 72 hodín 31. októbra 2023, 9:00

(Sklenená!) fľaša vína vás na festivale vyjde od 4,50 eura do asi 20 eur. Záleží na regióne a kvalite. Malé pivo, ktoré má v Portugalsku štandardne 250 ml, stojí 1,50 eura. Lacné sú aj miešané nápoje, ktorých mekkou je pavilón medzinárodných komunistických asociácií.

Avante
Zdroj: Refresher/Eduard Starkbauer

Práve v tomto najpestrejšom mieste festivalu ponúka každá zúčastnená krajina svoje typické produkty. Francúzski komunisti ponúkajú víno a pastis, nemeckí a belgickí pivo a v „Asociácii priateľov Jurijho Gagarina“ vám nalejú ruskú vodku.

Zamilujeme si najmä stánok Kuby s mojitom a Brazílie, ktorej osviežujúca caipirinha stojí len tri eurá. Strany z postsovietskych európskych krajín sme hľadali márne.

Iný festival

Všadeprítomnosť červených zástav a komunistických symbolov je pre slovenského návštevníka šokujúca. Na festivale Avante! si na ne tak celkom nezvykneme ani za tri dni. Odhliadnuc od vizuálne rušivých elementov sa však v rámci atmosféry cítime vítane a komfortne aspoň tak ako napríklad na Pohode.

Dôkazom bezchybnej organizácie je aj fakt, že festival dostal od portugalských autorít výnimku a prebehol na rozdiel od mnohých iných aj počas dvoch pandemických rokov.

AvanteAvanteAvanteAvante
Zobraziť galériu
(37)
Domov
Zdieľať
Diskusia