Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
7. januára 2014, 4:05
Čas čítania 0:00
Martin Mičuda

Peugeot 308 SW: Golf zostrelený, Octavia na muške!

TECH GOLF PEUGEOT
Uložiť Uložené

Detailný prehľad venovaný prvej väčšej a pomerne nečakanej novinke tohto roka, francúzskemu kombíku 308 SW.

Peugeot 308 SW: Golf zostrelený, Octavia na muške!

Prvou väčšou a pomerne nečakanou novinkou tohto roka je francúzsky kombík 308 SW. Ten sa nám síce predstaví na autosalóne v Ženeve, už teraz však máme fotografie a informácie, ktoré sú naozaj zaujímavé.

Minulý rok Peugeot na autosalóne vo Frankfurte odhalil novú generáciu modelu 308. Model so staronovým označením vyvolal celkom pozitívny rozruch. Nie že by tieto automobily neboli populárne a aj u nás dobre predávané, predsa len nejeden z nás vie o predsudkoch spojených práve so značkou Peugeot a vlastne všetkými francúzskymi automobilkami. O výrazných 140 kilogramov ľahší automobil s oveľa príjemnejším vzhľadom bol postavený na úplne novej platforme EMP2. Dizajnový smer vychádzal z konceptu Onyx, zabudli sme teda na prednú masku s masívnym otvorom. Novinka disponovala decentnou chrómovou mriežkou chladiča a vykrojenými prednými svetlometmi s technikou LED diód. Tie sme našli aj v zadných svetlách. Vďaka týmto detailom pôsobí klasický hatchback oveľa elegantnejšie. Konečne! V exteriéri tak chvalabohu v podstate nenájdete žiadne francúzske dizajnové výkriky a výstrelky. To sa však nedá povedať o interiéri, ale nepredbiehajme.

Odporúčané
Peugeot na Slovensko doviezol auto budúcnosti za 2 milióny €. Má 680 koní a úchvatný interiér s výsuvným volantom Peugeot na Slovensko doviezol auto budúcnosti za 2 milióny €. Má 680 koní a úchvatný interiér s výsuvným volantom 29. novembra 2023, 10:00

Po dnešku už poznáme aj podobu praktickej verzie, teda kombíka 308 s klasickým dodatkom SW. Pri pohľade na fotografie musím i ja priznať (nečakane, pretože nechápem ako sa im to podarilo), že po dizajnovej stránke sa automobil naozaj vydaril a patrí k tým najkrajším na trhu! SW-čko vyzerá ešte lepšie než klasický hatchback, čo je podľa mňa aj v prípade Octavie. Na svedomí to má hlavne perfektná silueta, ktorú v prípade hatchbacku kazili "hluché/nudné" zadné partie. K lepšiemu určite prispelo aj klasické, elegantné riešenie C-stĺpika. Ten bol v predošlej generácii tvarovo naozaj netradičný a pri otvorených dverách batožinového priestoru, zadné partie evokovali dojem, že sú zdeformované. Vďaka zadným svetlometom, je každému jasné, že sa jedná o Peugeot. Môže za to trochu netypický i keď elegantný tvar, ktorý ale do veľkej miery korešponduje s aktuálnymi modelmi tejto značky. Všetko to podčiarkuje určite príplatková, panoramatická strecha, ale aj chrómové strešné lišty, ktoré dodávajú vozidlu naozaj výborný look.

Peugeot 308 SW: Golf zostrelený, Octavia na muške!
Peugeot 308 SW: Golf zostrelený, Octavia na muške!
Peugeot 308 SW: Golf zostrelený, Octavia na muške!
Peugeot 308 SW: Golf zostrelený, Octavia na muške!
Peugeot 308 SW: Golf zostrelený, Octavia na muške!
Peugeot 308 SW: Golf zostrelený, Octavia na muške!

Novinka celkovo narástla o 8 cm, pričom je citeľne, až o 10 cm, (!) nižšia. Poznáme teda skutočný dôvod, prečo je nová 308-ka SW oveľa vyváženejšia. Aj kombík je o 140 kg ľahší, pričom sa výrazne zlepšila kapacita a variabilita vnútorného priestoru. Dostávame sa tak k informácií, ktorá ma viedla k použitiu ambiciózneho nadpisu článku. Minulá generácia poskytovala batožinový priestor s hodnotou 573 l, novinka poskytuje až 610 litrov! Z toho vyplýva, že SW-čko prekonalo aj samotný Golf Variant a dotiahlo sa na zhodnú úroveň ako Octavia Combi, ktorej veľkosť kufra nielen novinári obdivujú ešte doteraz. Sklápanie sedadiel zadného radu sa ovláda priamo z kufra, po sklopení vznikne rovná plocha.

A teraz k tomu spomínanému interiéru. Samozrejme, že aj praktický variant 308 SW bude disponovať zhodným interiérom, ako je to v prípade hatchbacku. Dostávame sa tak k jednému z najväčších nedostatkov modelu a to je prístrojový štít pred vodičom. Po vzore menšieho modelu 208, sa prístrojová doska s budíkmi posunula vyššie a zároveň volant výrazne nižšie. Tým pádom sa na budíky nepozeráme cez veniec volantu, ale ponad neho. Ak som spomínal pri klasickej 308-čke, že sa jedná o silu zvyku, pravdepodobne som bol na omyle. Doteraz som sa nestretol s kladným postojom k danému riešeniu, práve naopak. Horší, netradičný pocit pri jazde, až príliš malý volant a hlavne ťažko nastaviteľná optimálna a vyhovujúca poloha a posed za volantom pri rozličných postavách vodiča. Častokrát nemožné, keďže buď je volant neprirodzene nízko, alebo bráni vo výhľade na prístroje. Preto je podľa mňa len otázkou času, kedy toto riešenie poputuje do zabudnutia. Zbytočne experimentujú tam, kde to nie je treba a kde to ľudia nechcú. Rovnako netradičný je aj otáčkomer, ktorého stupnica začína z druhej strany. Podobne to nájdeme v modeloch Aston Martin. Interiér však ako celok, vyzerá kvalitne.

Odporúčané
Z obľúbeného modelu Peugeot 3008 sa v novej generácii stáva elektrický Fastback SUV s veľkým dojazdom a futuristickým interiérom Z obľúbeného modelu Peugeot 3008 sa v novej generácii stáva elektrický Fastback SUV s veľkým dojazdom a futuristickým interiérom 14. septembra 2023, 10:30

Pod kapotou nájdeme zhodné motorizácie, ako to je v prípade klasickej verzie. Pribudnú však aj nové, ktoré už budú spĺňať aj emisnú normu Euro 6. Nové sú naftové motory 1.6 BlueHDi s výkonom 88 kW a 2.0 BlueHDi s výkonom 110 kW. Prvý menovaný sa pýši rekordom v triede, keďže produkuje len 85 g/km CO2 a kombinovaná spotreba by sa mala pohybovať na úrovni len 3,2 l/100 km. Chýbať nebudú ani starší benzínový motor s objemom 1,2-litra a výkonom 60 kW. Top model bude poháňaný 1.6-tkou THP s výkonom 147 kW, teda 200 koní.

Peugeot 308 SW: Golf zostrelený, Octavia na muške!
Peugeot 308 SW: Golf zostrelený, Octavia na muške!
Peugeot 308 SW: Golf zostrelený, Octavia na muške!

Vyzerá to tak, že sa nám to v nižšej strednej triede pekne zamotávaNádherná a prepracovaná Kia Ceed, bestseller Volkswagen Golf, česko-slovenská stálica Škoda Octavia, vydarený a šetrný Ford Focus, futuristická, no priestranná Honda Civic, pomerne starnúci ale kvalitný Opel Astra, španielske emócie vo forme Seatu Leon, miliónkrát faceliftnutý Renault Megane a teraz už aj táto 308-čka SW. Ktorý je ten naj?

Domov
Zdieľať
Diskusia