Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Čítaš poslednú stranu článku:
Drag queen na móle, modelky s cigaretami aj narodky Vandy Jandy. Toto priniesla jesenná edícia MBPFW


Druhý deň pražského fashion weeku sa niesol v duchu návrhárky Vandy Jandy. Jej kolekcia bola prakticky oslavou jej 26. narodenín. Podľa Vandy stelesňovala denník, ktorý zachytával úryvky z jej dní a ciest. V kolekcii sa objavili kockované vzory, čipka, perie, kvetinový dekor a objemné tylové sukne. Pre laika prakticky všetko, čo už u Vandy mohla v minulosti vidieť.

MBPFW
Zdroj: MBPFW


Až tretí deň sa to tzv. rozbehlo, a to doslova. Tohtoročný víťaz talentovej súťaže Van Graaf, Jan Smejkal, oslovil svojou prehliadkou snáď každého z prítomných. Nešlo len o skvelý výber hudby, ale najmä výborný casting modelov a modeliek. Objavili sa aj burlesky, ktoré svojou energiou úplne prebíjali monotónny prejav klasických modeliek.

MBPFW
Zdroj: MBPFW

Kolekcia ako taká bola obohatená o ballroom scene prvky. Na záver šou sa v jednom z lookov po móle prešla aj samotná drag queen. Po vizuálnej stránke prevládali odtiene modrej farby spolu s bielou a čiernou. Nechýbali ani pruhy, plisé, bleachnuté potlače a flitre. Surovosť a provokatívny nádych aspoň trochu rozbíjali konzervatívnu českú mentalitu.

MBPFW
Zdroj: MBPFW


Hneď po Janovi nasledovala kolekcia slovenskej dizajnérky Dominiky Kozákovej, ktorá opäť nesklamala a šírila okolo seba pozitívne vibes. S nevinnosťou kvietkov, volánikov a mašličiek kontrastovalo zaradenie čiernej farby do inak teplých odtieňov. Spolu s grungovo ladeným make-upom vznikol vizuál evokujúci niečo medzi dark and sweet lolita core.

MBPFW
Zdroj: MBPFW


Ako nádych čerstvého vzduchu opäť pôsobili študentské práce. Tie sú plné experimentovania a čistej expresie, vďaka čomu sa príliš nepodriaďujú komercii, ale udržiavajú si svoju umeleckú hodnotu. Aspoň takto na nás pôsobili módne kreácie talentov z Technickej univerzity v Liberci.

MBPFW
Zdroj: MBPFW

Na branding si však naopak siahli študenti Ateliéru designu odevu a obuvi z UMPRUM, ktorí pod vedením Liběny Rochovej prezentovali kolekcie na tému Moja značka.

MBPFW
Zdroj: MBPFW

Kolekcia Club de Membres od Michaela Kováčika hovorila o začlenení ľudí do spoločnosti za použitia syntézy ženského a mužského protipólu. Rolu tu hralo tradičné krajčírstvo s prvkami dekonštrukcie, a to v klasickom čiernobielom poňatí. Každý look bol súčasne doplnený flitrovanými headwrap šatky.

MBPFW
Zdroj: MBPFW


Záverečný deň MBPFW začal popoludňajším blokom prehliadok návrhárok Denisy Dovaly a Lucie Kürthi. V nedeľu nefinišoval len fashion week, ale aj jedna etapa značky Tobias Equipment. Estetika fiktívneho sveta sa tentoraz premietla aj do športových dresov alebo šiltoviek, po móle sa prešiel slovenský raper Taomi a o hudbu sa postaral Nuri. Zvyšok kolekcie však na prvý pohľad vyzeral takmer identicky ako tie predchádzajúce. Sme tak zvedaví, akým smerom sa bude brand vyvíjať aj naďalej.

Odporúčané
Taomi: Som v bode, keď viem, že už neurobím zlý track (Rozhovor) Taomi: Som v bode, keď viem, že už neurobím zlý track (Rozhovor) 12. júna 2023, 9:30
MBPFW
Zdroj: MBPFW


Highlightom celého fashion weeku však bola prehliadka z dielne Tomáša Nemca, ktorá v pondelok zakončila celú jesennú edíciu. Odev, styling, hudba a celá performance dávali do kopy celok, ktorý sme na českej pôde už dlho nevideli.

Monochromatická kolekcia s dekadentnou atmosférou nás na chvíľu premiestnila na obrad, ktorý bol v réžii prezentujúcich modeliek. Kukly a šilt cez tvár podčiarkovali tajomnú atmosféru, latexové prvky evokovali provokáciu a silueta vyzdvihovala ženskosť. Niektoré looky boli doplnené o robustné spony, o ktoré sa postarala Magdalena Šťastníková.

MBPFW
Zdroj: MBPFW

Keď už sme si mysleli, že nás čaká štandardné defilé, prišli modelky s dáždnikmi, postavili sa medzi divákov a zapálili si cigarety. It was giving domina vibes.

MBPFW
Zdroj: MBPFW
Čítaj na predchádzajúcej strane
Dočítal si celý článok
Strana 2 z 2
Domov
Zdieľať
Diskusia