Navštívili sme novú bratislavskú kaviareň Giselle s otvorenou kuchyňou, ktorú nájdeš len pár metrov od Bratislavského hradu. Majiteľka v minulosti prevádzkovala zmrzlináreň Koun a pôsobila ako šéfcukrárka historického hotela Devín.
Hovorí sa, že ak máš pre niečo vášeň a si ochotný na ceste za svojím cieľom tvrdo makať, úspech sa skôr či neskôr dostaví. Svoje by o tom vedela rozprávať nadaná cukrárka Katarína Lešková, ktorá už vo svojich 29 rokoch vie, aké je to šéfovať cukrárni v jednom z najluxusnejších hotelov v Bratislave.
Katarína, ktorá koncom augusta otvorila v Bratislave svoju vlastnú cukráreň, už od malička nachádzala zdroj inšpirácie u svojej babky. Tá ju zoznámila s tradičnými rodinnými receptami, ktoré kolujú z generácie na generáciu. Jej kaviareň a výrobňa dezertov v jednom nesie meno podľa jej prababky – Giselle.
V Refresheri navštevujeme úspešné gastroprevádzky, rozprávame sa so zaujímavými majiteľmi a ochutnávame to najlepšie z najlepšieho. Pre viac podobného obsahu nezabudni sledovať tému Gastropriemysel a Gastro Bratislava. Ak chceš mať prístup ku všetkým článkom, staň sa členom klubu Refresher+.
Začiatky v obľúbenej zmrzlinárni
Pečenie bolo pre Katarínu najskôr len hobby. Začínala v ôsmich rokoch a popri vypekaní tradičných koláčov si hľadala aj recepty na internete a voľný čas trávila experimentovaním v kuchyni. Po gymnáziu nastúpila na hotelový manažment do Prahy, ale po prvom semestri sa rozhodla školu dokončiť vo svojom rodisku, v Bratislave.
Absolvovala niekoľko cukrárenských kurzov v zahraničí. V Londýne sa učila od pekára Karima Borgiho v kuchárskej škole The Taste Lab a v Barcelone absolvovala týždenný workshop u majstra sveta v cukrárstve Jordi Bordasa.
Po skončení školy sa gastronómii začala venovať naplno. Dva roky prevádzkovala známu bratislavskú zmrzlináreň Koun. „Spolu s ďalšími dvomi ľuďmi som tam bola ‚dievča pre všetko‘. Starala som sa o sociálne siete, vyrábala zmrzlinu, obsluhovala zákazníkov, upratovala, objednávala a preberala tovar,“ hovorí pre Refresher Katarína.
Táto práca nebola vždy jednoduchá, no šikovnej Slovenke dala dostatočne veľa skúseností a odvahy, aby začala uvažovať nad vlastným biznisom. Keď sa uistila, že je schopná túto zodpovednosť uniesť, v Koune skončila a začala sa obzerať po voľných priestoroch na prenájom. Vtom však prišiel covid.
Čo sa dozvieš po odomknutí?
- Prečo Katarína piekla koláče s riaditeľom hotela.
- Ako zvládala prácu v Devíne, keď bola na všetko sama.
- Ako vznikla kaviareň Giselle.
- Čo všetko tam ochutnáš.
- Ktoré dva koláče sú podľa majiteľky tie najlepšie.