Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
3. augusta 2023, 9:30
Čas čítania 6:34
Lukáš Čelka

Wildkraut na Slovensku propaguje influencer Baron aj pre mladistvých. Výrobca produktu sa s tým nestotožňuje

SLOVENSKO BARON DROGY
Uložiť Uložené

Hoci prášok obsahuje vysoké dávky kofeínu, stránky Dobnisi.eu ho ponúkajú aj mladistvým.

Ďobni si pred tréningom, skúškou, ale aj na párty. Biely prášok, ktorý propaguje známy influencer a podnikateľ Imrich Baron Štefaník, ide na dračku. Atypický produkt láka ľudí najmä svojimi okamžitými povzbudzujúcimi a stimulačnými účinkami, ale aj výhradne prírodným zložením.

Hoci na látkach ako kofeín či tyrozín, ktoré prášok obsahuje, nie je v zásade nič zlé, otázne je, či by mal byť dostupný aj pre mladistvých. Keďže predaj šnupacích produktov Wildkraut na portáli Dobnisi.eu nie je nijako limitovaný vekom, vzniká otázka, či sú vysoké dávky kofeínu vhodné pre dospievajúcich ľudí.

Taktiež sa môžeme pozastaviť nad tým, či propagácia „energetického kokteilu“ pre nosné dierky nepriamo nenormalizuje užívanie zakázaných látok a nenabáda ľudí na to, aby si v budúcnosti šnupli aj „tvrdší“ stimulant.

Odhodlaní zistiť, či je tento produkt naozaj neškodný a prečo jeho predaj predajca nijako nereguluje, sme oslovili ministerstvo zdravotníctva, ale aj odborníka na závislosti Ľubomíra Okruhlicu. S našimi výhradami sme na záver konfrontovali aj hlavnú tvár energetickej „ďobanice“ Barona na Slovensku, ktorý si za produktom pevne stojí. „Určite nenavádzam mladistvých na to, aby fetovali. Sám som proti tomu,“ povedal influencer pre Refresher.

Odporúčané
Harrison Graham, muž s tromi osobnosťami: vraždil a potom mal styk s mŕtvolami, spával s telami v posteli Harrison Graham, muž s tromi osobnosťami: vraždil a potom mal styk s mŕtvolami, spával s telami v posteli 24. apríla 2024, 9:30

V Refresheri ti pravidelne prinášame zaujímavé články z domova či zo sveta. Dianie okolo nás sa snažíme skúmať kriticky, najmä ak sa týka našich čitateľov. Ak sa ti náš obsah páči, môžeš nás podporiť vstupom do klubu Refresher+.

Prírodné zloženie, ktoré robí „zázraky“

Rakúsky produkt Wildkraut jeho výrobcovia (pravdepodobne úplným právom) titulovali na prvý energetizujúci „sniff“ na svete. Výhodou tohto prášku na rozdiel od iných bežných stimulantov, akými sú napríklad káva či energetický nápoj, je vraj jeho rýchly účinok. Cez nosovú sliznicu totiž začnú aktívne látky pôsobiť na organizmus takmer okamžite.

Stránky Dobnisi.eu pritom samy prezrádzajú, že nejde o žiadnu novinku. Receptúra prášku údajne pochádza zo starej knihy o liečivých rastlinách z Álp, napísanej manželmi Walserovcami. V knihe sa „čuchanie koreňa“ niektorých rastlín odporúča ako liek proti únave – inak povedané, má povzbudzujúce účinky. Prelomovým zistením výrobcov prášku je to, že šnupanie extraktu z týchto rastlín posúva ich účinky na ešte vyššiu úroveň.

Prášok má prírodné zloženie.
Prášok má prírodné zloženie. Zdroj: Refresher/Lukáš Čelka

Ak sa podrobne pozrieme na zloženie prášku, zistíme, že skutočne obsahuje len bylinky. Prvou z nich je všeliek hojivý alebo aj Peucedanum ostruthium, ktorý má detoxikačné účinky a v minulosti sa používal ako liek na horúčku a zápal v tele.

Ďalšími zložkami sú rozchodnica ružová (Rhodiola rosia), ktorá je vhodná na liečbu duševného vyčerpania, a známy stimulant – kofeín. Prášok ďalej obsahuje guaranu, tyrozín, ktorý zvyšuje koncentráciu, taurín a teín odrážajúci nežiaduce účinky kofeínu, akým je napríklad búšenie srdca.

Prášok účinkuje rýchlejšie než káva či energetický nápoj.
Prášok účinkuje rýchlejšie než káva či energetický nápoj. Zdroj: https://dobnisi.eu/

Výrobcovia si dali záležať aj na tom, aby tvojim nosným dierkam prášok „chutil“ aj voňal, a tak doň primiešali vodnú mätu (Mentha aquatica). Okrem príjemnej vône spĺňa v prášku aj ďalšiu „funkciu“, keďže pôsobí regeneračne na nosné sliznice.

Protichodné informácie vzbudzujú podozrenie

Vyššie opísané zloženie je naozaj neškodné pre dospelého človeka, o tom niet pochýb. Nie je však tajomstvom, že lekári dospievajúcich ľudí varujú pred vysokými dávkami kofeínu, ktoré prášok jednoznačne obsahuje.

Stránka produktu tvrdí, že je prášok vhodný pre všetky vekové kategórie.
Stránka produktu tvrdí, že je prášok vhodný pre všetky vekové kategórie. Zdroj: https://dobnisi.eu/

Práve z toho dôvodu nás zarazilo to, že na stránkach Dobnisi.eu nenájdeš žiadne obmedzenie predaja či varovanie pred užívaním deťmi. Práve naopak, portál navádza na kúpu prášku aj ľudí, ktorí nedovŕšili osemnásť rokov. Prezentuje, že je produkt vhodný „do školy“ pred skúškou a pre „všetky vekové kategórie“.

Na zadnej strane obalu je pritom napísané: „Zákaz predaja osobám mladším ako 18 rokov!“

Informácie na obale produktu nekorešpondujú s informáciami o produkte na webovej stránke.
Informácie na obale produktu nekorešpondujú s informáciami o produkte na webovej stránke. Zdroj: Refresher/Lukáš Čelka

Protichodné informácie na stránkach Dobnisi.eu a na obale prášku nás celkom zneistili v tom, či produkt patrí do rúk mládeži. Obrátili sme sa preto s touto otázkou na ministerstvo zdravotníctva. Bohužiaľ, ani z ministerstva nám nevedeli jednoznačne odpovedať.

Odporúčané
Timothée Chalamet je agresívny narkoman a Gary Oldman zase punkáč na heroíne. Toto sú najdesivejšie filmy o drogách (Rebríček) Timothée Chalamet je agresívny narkoman a Gary Oldman zase punkáč na heroíne. Toto sú najdesivejšie filmy o drogách (Rebríček) 25. marca 2024, 12:30

„V tomto prípade zrejme nejde o tradičný rastlinný liek či výživový doplnok. Ani látky, ktoré obsahuje, nie sú zaradené medzi kontrolované látky v zákone č. 139/1998 Z. z. o omamných látkach, psychotropných látkach a prípravkoch,“ odpovedali nám z komunikačného odboru ministerstva.

Vo svojom stanovisku ďalej píšu, že podľa aktuálne platnej legislatívy lieky uvedené na slovenský trh musia byť registrované v Štátnom ústave pre kontrolu liečiv, a ak ide o výživový doplnok, register výživových doplnkov spravuje Úrad verejného zdravotníctva SR. Na otázku, či teda má byť predaj šnupacieho prášku regulovaný, nám však nedokázal odpovedať ani ten.

„V prvom rade je vždy na zodpovednosti každého človeka, aby zvážil užívanie akýchkoľvek prípravkov, ktoré ponúka internet. Lieky zakúpené prostredníctvom internetu sú bezpečné len vtedy, ak internetový predaj zabezpečuje verejná lekáreň, ktorá má povolenie na poskytovanie lekárenskej starostlivosti,“ odpísal komunikačný odbor ministerstva zdravotníctva.

Lekár mládeži šnupanie neodporúča

Na bezpečnosť produktu sme sa preto rozhodli opýtať odborníka na závislosti Ľubomíra Okruhlicu.

Lekár pre Refresher povedal, že jeho výhrady voči produktu súvisia s jeho užívaním mládežou.

„Z pozície lekára presadzujem zdravý životný štýl. Práve preto sa nemôžem stotožniť s tým, že produkt je propagovaný pre mladých a je dostupný aj deťom, aby ho využili pred školou či pri športe na odstránenie únavy a zvýšenie výkonu. Zrejme obsahuje stimulujúce a jemne adiktívne látky ako kofeín, čo by som však nevidel ako najväčšie riziko, ale najmä to, že mladí ľudia si začnú spájať potrebu zvyšovania výkonu v škole či pri športe s umelou stimuláciou, ako je to v iných prípadoch s použitím drog či anabolík,“ varuje pred práškom Okruhlica.

Odborník prášok neodporúča mládeži a vôbec nie deťom.
Odborník prášok neodporúča mládeži a vôbec nie deťom. Zdroj: Refresher/Lukáš Čelka

Odborníkovi sa taktiež nepáči, že predajca propaguje psychoaktívny účinok produktu. „Ďalším problémom je, že tieto produkty neprechádzajú dôkladnou kontrolou, ako je to v prípade liečiv. Týka sa to ako koncentrácií jednotlivých látok, tak aj samotného zloženia výrobku.“ Preto Ľubomír Okruhlica produkt neodporúča dospievajúcim a už vôbec nie deťom.

Baron: Určite nenavádzam mladistvých, aby fetovali. Sám som proti tomu

S výhradami, ktoré máme voči šnupaciemu prášku, sme kontaktovali aj jeho známeho propagátora, influencera Imricha Barona Štefaníka. Baron si za produktom pevne stojí a nič zlé na ňom nevidí.

Odporúčané
Slovák Marek o fentanyle: O tom, že ho užiješ, nemusíš ani tušiť. Kamarát pod vplyvom havaroval, ja som sa cítil ako na obláčiku Slovák Marek o fentanyle: O tom, že ho užiješ, nemusíš ani tušiť. Kamarát pod vplyvom havaroval, ja som sa cítil ako na obláčiku 4. marca 2024, 9:30

„Čo sa týka užívania produktu, riadime sa podľa platnej vyhlášky a podľa oficiálneho rakúskeho e-shopu Wildkraut. Vyhláška hovorí, že produkt nemusí byť vekovo obmedzovaný na predaj plnoletým osobám, čiže nerobíme nič nezákonné,“ povedal pre Refresher Baron.

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa ⭐️Dobnisi By Baron⭐️ (@dobnisi.eu)

Baron je toho názoru, že energetizujúci šnupací prášok žiadnym spôsobom nenavádza mladých ľudí na drogy. „Hokejisti bežne šnupú v priamom prenose pred každým striedaním čpavok. Robia to všetci hráči z NHL aj hráči na majstrovstvách sveta a vidí ich pritom celý svet. Kulturisti tiež šnupú čpavok, keď sa pripravujú dvihnúť ťažkú váhu. To je navádzanie detí na drogy? V Rakúsku alebo vo Švajčiarsku šnupú Wildkraut rôzni športovci. Aj oni navádzajú deti na drogy? Nemyslím si,“ priblížil nám svoj postoj infulencer.

Baron podotkol, že sedemnásťroční ľudia si bežne dajú kávu, ktorá rovnako obsahuje kofeín ako prášok Wildkraut, a nikto na tom nevidí nič zlé. „Samozrejme, nechceme, aby náš produkt užívali malé deti, a ani ho tak nepropagujeme,“ doplnil a vyzdvihol, že prášok obsahuje čisto neškodné a prírodné látky.

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa ⭐️Dobnisi By Baron⭐️ (@dobnisi.eu)

„Ak by niekomu prášok uškodil, udal by ma. Som verejne známa osoba a nedovolil by som si faux pas, ktoré by mi zničilo biznis a moje ďalšie podnikania. Nedovolil by som si podnikať s niečím, o čom by som vedel, že to môže byť akokoľvek škodlivé,“ dodal Baron s tým, že takisto je otec a nikdy by mládež nenavádzal na drogy. „Určite nenavádzam mladistvých, aby fetovali. Sám som proti tomu,“ povedal na záver.

Po publikovaní článku nás kontaktoval zástupca rakúskej spoločnosti Wildkraut, ktorý spochybnil viaceré Baronove tvrdenia, ako napríklad, že „je jediný dodávateľ Wildkrautu na Slovensku“. Poznamenal, že firma NAI, s. r. o., prevádzkujúca e-shop Dobnisi.eu – v ktorej je Imrich Štefaník (Baron) jedným z troch spoločníkov, je len jeden z viacerých slovenských b2b zákazníkov rakúskej spoločnosti predávajúcich produkt Wildkraut. 

Ide o pochybenie slovenského predajcu, hovorí výrobca

S opisom o produkte na stránke Dobnisi.eu, ktorý naznačuje, že je vhodný pre neplnoletých užívateľov, nesúhlasí výrobca produktu Wildkraut. „Tak ako je uvedené na obale produktu, kofeín nie je vhodný pre deti, dospievajúce osoby, ako ani pre tehotné ženy a ľudí so zvýšenou senzibilitou na kofeín,“ priblížil pre Refresher Robert Baca z rakúskej spoločnosti Wildkraut.

Odporúčané
Vyskúšal som legálne halucinogénne rastliny: po jednej som sa cítil ako zhúlený, ďalšia mi spôsobila pevnejšiu erekciu Vyskúšal som legálne halucinogénne rastliny: po jednej som sa cítil ako zhúlený, ďalšia mi spôsobila pevnejšiu erekciu 24. februára 2024, 12:30

Barca poznamenal, že firma Wildkraut stojí „na druhej strane barikády a snaží sa o zmenu, aby tradičné alebo experimentálne stimulujúce prostriedky obsahujúce vyššie množstvo kofeínu alebo iných stimulačných látok boli striktne regulované a v žiadnom prípade neboli dostupné deťom a mladistvým pod 18 rokov.“

Tvrdí, že každý zákazník oficiálneho e-shopu Wildkraut sa musí pred kúpou produktu verifikovať a dokázať tak svoju plnoletosť. V opačnom prípade mu nákup nedovolia.

„Ak v tejto súvislosti došlo k jednotlivému pochybeniu niektorých z našich b2b zákazníkov, je nám to ľúto a pevne veríme, že takýto predajca vykoná v čo najkratšom čase nápravu,“ hovorí Robert Baca.

Na záver dodal, že sa firma dištancuje od akéhokoľvek spájania jej produktu s drogami či inými návykovými alebo psychotropnými látkami.

„Vychádzame zo starej tradície čuchania koreňa, tradičným alpským ľudom, ktorý sa takto povzbudzoval už stáročia pri náročnej práci v náročnom teréne. Skôr to považujeme za rituál, aj keď chápeme, že v prípade väčšiny populácie môže takýto typ aplikácie vyvolať kontroverzný názor. Netreba sa báť pozrieť do minulosti na tradičnú medicínu, ako aj na tradičné aplikácie liečiv a povzbudzujúcich látok,“ hovorí Robert Baca z Wildkrautu.

Šnupli sme si aj my

Písať o niečom, čo sami nevyskúšame, nám pripadá neobjektívne. Preto sme si fľaštičku s energetizujúcim práškom zaobstarali aj my. Hoci sme k nemu väčšinu článku kritickí, musíme na druhej strane povedať, že naozaj spĺňa účinky, ktoré sľubuje predajca na webových stránkach, a človeka dobije energiou rýchlejšie než káva. A hoci účinok vyprchá po zhruba hodine a pol, je intenzívnejší než pri iných bežných stimulantoch.

Šnupli sme si aj my.
Šnupli sme si aj my. Zdroj: Refresher/Lukáš Čelka

Okrem sily prášku nás pozitívne prekvapil aj fakt, že nedráždi sliznicu tak, ako sme očakávali. Šnupanie Wildkrautu je v rámci možností príjemné. Prášok vonia a rýchlo sa aplikuje. Ďalšou výhodou je balenie – malá spratná fľaštička, ktorá sa zmestí aj do toho najmenšieho vrecka na nohaviciach.

Zhrnutie

Na základe poznámok lekára, ale aj výrobcu môžeme povedať, že naše výhrady voči užívaniu výrobku Wildkraut mladistvými sú opodstatnené. Napriek tomu, že slovenský predajca na kúpu produktu vyzýva aj mladých, odborník ani výrobca s týmto nesúhlasí.

Predajca sa však pohybuje v medziach slovenských zákonov. Je to preto skôr otázka na slovenských zákonodarcov, či by nemali lepšie regulovať dostupnosť prípravkov, pred ktorými odborníci vystríhajú.

Domov
Zdieľať
Diskusia