Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
22. júla 2023, 8:23
Čas čítania 0:49
Eduard Starkbauer

Slováci vymysleli aplikáciu do lesa. Naučí ťa o živote kamzíkov, aj čo robiť, keď stretneš medveďa

TECH ANDROID APLIKÁCIE IOS APLIKÁCIE PRÍRODA
Uložiť Uložené

Mobilná apka zatiaľ obsahuje náučné trasy vo Vysokých Tatrách a v Bratislavskom kraji.

Slovenské občianske združenie LESMÍR spustilo rovnomernú mobilnú aplikáciu, ktorá prostredníctvom zážitkov vzdeláva o slovenskej prírode. Jej cieľom je počas pobytu v prírode šíriť moderným spôsobom aj povedomie o nutnosti ochrany prírody.

Funguje to jednoducho, v bezplatnej aplikácii alebo na webe si nájdeš digitálny náučný chodník a vydáš sa naň. Počas chôdze pozdĺž jeho fyzickej predlohy sa potom vďaka GPS lokalizácii naučíš z krátkych videí viac o svete, ktorý ťa práve obklopuje.

Každá trasa má niekoľko zastávok, počas ktorých sa k tebe z displeja prihovorí odborník, ktorý vyzdvihne špecifické zaujímavé elementy okolia. Videá sú obohatené o tipy na aktivity v prírode, kreslené animácie, historické fotky či zábery divokých zvierat. 

V aplikácii zatiaľ nájdeš trasy z dvoch oblastí: Vysokých Tatier a Bratislavy, pričom je každá zameraná na inú tému. V Tatrách môžeš navštíviť chodník z Hrebienka na Zbojnícku chatu, ktorý je zameraný na život kamzíkov. V Bielovodskej doline sa cez aplikáciu pre zmenu naučíš nielen o ročnom cykle a spôsoboch života medveďov, ale aj o tom, ako sa zachovať pri strete s jedným z nich.


V Bratislavskom kraji nájdeš okrem chodníka venovanému Dunaju, ktorý vedie priamo z centra mesta, aj chodník o vtákoch žijúcich v malokarpatských lesoch či chodník venovaný rodinám s deťmi o zvieratách žijúcich pri riečke Vydrica.

Domov
Zdieľať
Diskusia