Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Čítaš článok:
Prečo sa v lietadle zaťahujú rolety a tlieskať či netlieskať po pristátí? TOTO sú odpovede na 5 najčastejších otázok o lietaní

Treba si pred letom tlačiť letenku? 

Predovšetkým zo starších amerických filmov sú mnohým ľuďom známe situácie, keď hlavné postavy bežia k lietadlu a mávajú veľkými papierovými letenkami. Ak máš obavy, čo všetko si máš v súvislosti s letenkou pred odletom vytlačiť, máme pre teba dobrú správu. Žiadnu letenku si už tlačiť nemusíš.

Všetky potrebné doklady do lietadla sú dnes už elektronicky naviazané na tvoj občiansky preukaz alebo cestovný pas. Stačí sledovať pokyny, ktoré dostaneš s potvrdením zájazdu alebo rezerváciou leteniek do e-mailu či cestovnej aplikácie od leteckých spoločností alebo cestovnej kancelárie. Pred odletom si stačí spraviť check-in.

Do lietadla ti stačí boarding pass, letenku si tlačiť nemusíš.
Do lietadla ti stačí boarding pass, letenku si tlačiť nemusíš. Zdroj: Unsplash / Nicole Geri

„Pokiaľ idete s cestovnou kanceláriou na dovolenku, príďte klasicky k okienku v odletovej hale podľa destinácie a leteckej spoločnosti, pripravte si doklady a dostanete palubnú vstupenku, tzv. boarding pass. Odbavenie sa na letisku obvykle otvára dve až tri hodiny pred plánovaným odletom, treba byť na mieste včas a naplánovať si dopravu. Lietadlo na oneskorencov nečaká,“ poradila hovorkyňa.

Odporúčané
Ako ušetriť na cestovaní po Bratislave? Najlepšie tipy Ako ušetriť na cestovaní po Bratislave? Najlepšie tipy 24. apríla 2024, 15:00

Pokiaľ letíš bez cestovky, je ideálne urobiť si check-in online na webe alebo v aplikácii, najmä ak ide o nízkonákladové spoločnosti. Tie si za check-in na letisku vypýtajú peniaze. Ak si predsa len potrebuješ niečo pre vlastnú spokojnosť vytlačiť, je fajn mať pri sebe pokyny k ceste či potvrdenie o poistení. Do lietadla potrebuješ iba boarding pass.

Prečo sa v lietadle zhasína svetlo?

Počas vzletu alebo pristávaní sa na palube lietadla, najmä v čase, keď je tma, zhasínajú v kabíne svetlá. Zaujíma ťa prečo? V leteckej doprave platia jedny z najprísnejších bezpečnostných reštrikcií. Cieľom rôznych zdanlivo nelogických či zvláštnych opatrení je predovšetkým obmedziť riziká, ktoré so sebou pobyt kilometre nad zemským povrchom prináša.

Najväčšie nebezpečenstvo hrozí pri vzlete či pristátí. Špecialisti z Čedoku vysvetľujú, že je to najmä preto, aby si tvoje oči zvykli na tmu. V prípade nejakej neočakávanej situácie, prípadne evakuácie, sa tak ľahšie dokážeš v priestore orientovať a zreteľne vidieť evakuačné osvetlenie, šípky a navádzacie svetlá.

Ak by si si zvykol na svetlo, ktoré by zrazu nesvietilo, všetky bezpečnostné postupy by sa spomalili a skomplikovali. Pokiaľ si počas štartu lietadla alebo pristátia chceš napríklad čítať, môžeš si rozsvietiť nad sedadlom lampičku. 

Čítaj na ďalšej straneČítaj na predchádzajúcej strane
Článok končí na ďalšej strane
Strana 2 z 3
Domov
Zdieľať
Diskusia