Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
7. júla 2023, 16:00
Čas čítania 3:17
Jakub Paulík

RECENZIA: Červený démon z Insidious je po 10 rokoch späť. Prečo ťa môže hororová novinka nudiť aj parádne pobaviť?

FILMY A SERIÁLY INSIDIOUS 5 NAJOČAKÁVANEJŠIE HORORY 2023
Uložiť Uložené

Priprav sa na nostalgiu, množstvo jump scares a rozvláčnejší vzťah ústrednej dvojice, ktorý nemusí sadnúť každému.

Posledné časti hororovej série Insidious sme mali možnosť vidieť v roku 2018 a 2015. Zatiaľ čo sa štvrtá časť s podnázvom The Last Key sústredila na minulosť parapsychologičky Elise (Lin Shaye), ktorú sme spoznali v prvej časti, trojka z roku 2015 nám ukázala úplne nové postavy.

K príbehu z prvých dvoch Insidious (2010, 2013), kde diváci sledovali život rodiny Lambertovcov, sa tak vraciame až po dlhých desiatich rokoch. Josh Lambert (Patrick Wilson) vedie od rozvodu s Renai (Rose Byrne) samotársky život. Jeho vzťah s deťmi je chladný a najhoršie vychádza s Daltonom (chlapca hrá ten istý herec Ty Simpkins), ktorý od prvých dvoch častí vyrástol a začína svoj prvý ročník na vysokej škole.

K novému Insidious písal scenár Scott Teems, ktorý stál v roku 2021 za príšerným hororom Halloween Kills a v roku 2022 za podpriemerným Firestarterom. Film režíroval Patrick Wilson, pre ktorého išlo o jeho celovečerný debut. Podarilo sa tejto dvojici natočiť horor, na ktorý sa oplatí ísť do kina?

Insidious: The Red Door sme zaradili medzi tohtoročné najočakávanejšie horory. Pozri si, čo nás v roku 2023 ešte čaká.
Insidious 5
Zdroj: Sony Pictures Releasing

Autentický vzťah otca a syna, ktorí si k sebe nevedia nájsť cestu

Ústredným motívom celého príbehu je vyrovnanie sa s vlastnou minulosťou. Tú v prípade Insidious: The Red Door predstavuje Daltonov vzťah k otcovi Joshovi Lambertovi a Joshov vzťah k otcovi, ktorého poriadne nikdy nepoznal.

Film tak najmä v prvej tretine pripomína skôr rodinnú drámu, ktorú iba letmo prelína hororová atmosféra a niekoľko podarených jump scare scén. 

Patrick Wilson, ktorý hrá hlavnú rolu a nový Insidious zároveň režíruje, vsadil na vzťah hlavnej dvojice, čo je trochu riskantné. Ak ťa doťahovačky medzi Daltonom a Joshom nezaujmú, je možné, že sa budeš značnú časť filmu nudiť.

Odporúčané
10 najočakávanejších hororov roka 2023 10 najočakávanejších hororov roka 2023 12. januára 2023, 15:30

Na nás však vzťah otca a syna pôsobil autenticky a ich hádky sme im do bodky verili. Pomalší rozbeh sústredený na chémiu medzi postavami nám preto vôbec neprekážal, práve naopak.

Insidous 5
Zdroj: Sony Pictures Releasing
Čítaj na ďalšej strane
Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 z 3
Priemerné hodnotenie čitateľov
Tvoje hodnotenie
Aké hodnotenie by si dal ty?
Zobraziť výsledky
Skryť výsledky
0/10
Domov
Zdieľať
Diskusia