Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Čítaš článok:
RECENZIA: Červený démon z Insidious je po 10 rokoch späť. Prečo ťa môže hororová novinka nudiť aj parádne pobaviť?

Astrálny svet je opäť desivý

Dalton sa k svojim vnútorným démonom dostáva prostredníctvom malieb. Ich kreslenie je vizuálne podmanivé a pri zobrazovaní temných bytostí a tajomných dverí hrôzostrašné. 

Pri umeleckej aktivite sa čoraz viac vynárajú temné spomienky, na ktoré on aj jeho otec zabudli. Hmlou zahalená minulosť sa však čoraz viac prediera na povrch a otec so synom postupne zisťujú, že sa jej musia postaviť čelom napriek tomu, že môžu prísť o život.

Pri astrálnom cestovaní sa obaja stretávajú s množstvom zblúdených entít, ktoré sú na pohľad desivé, ale, nanešťastie, takmer neškodné. Stret s nimi je preto spočiatku napínavý, no neskôr stráca šťavu.

Tú doplní až príchod dobre známeho červeného démona (po anglicky známy aj ako Lipstick-Face Demon), ktorý dokáže ovládnuť ľudí a zasiahnuť priamo do reality. Škoda však, že mu vo filme dali priestor len v niekoľkých krátkych prestrihoch. Na druhej strane pôsobí o to viac záhadne.

Insidious 5
Zdroj: Sony Pictures Releasing

Nič nové, viac toho istého

Film je tak ako všetky časti série preplnený solídnymi jump scares. Mnohé z tých najlepších (napríklad záber pri odlepovaní obrázkov zo skla), bohužiaľ, tvorcovia odhalili už v traileri. Pokiaľ sa však upútavkám vyhneš, je veľmi pravdepodobné, že v kinosále niekoľkokrát vyskočíš zo sedadla.

Mrzí nás, že sa mytológia hororovej série novou časťou nikam neposúva. Vyrovnanie sa s hlavným démonom je skôr symbolické a pravidlá astrálneho sveta v Insidious sú naďalej pomerne chaotické. Ak teda čakáš, že sa o svete za oponou známom ako The Further dozvieš niečo doposiaľ neznáme, rovno na to zabudni. V tomto ohľade Insidious 5 prinesie iba viac toho istého.

Nováčikom v sérii je Chris Winslow (Sinclair Daniel), extrovertná spolubývajúca Daltona, ktorá bude spoločne s ním odhaľovať nástrahy astrálneho cestovania. Jej vzťah so zatrpknutým Daltonom je uveriteľný. Ich dialógy nás občas pobavili a do temnej atmosféry vniesli trochu humoru. Ty Simpkins (Dalton) zahral navyše svoju postavu perfektne. Mladého, iba 21-ročného herca ešte určite uvidíme v mnohých filmoch, pričom by sa mu hodila aj hlavná či vedľajšia úloha v komornej dráme.

Fanúšikov série tiež určite potešia aj malé cameo roly Elise (Lin Shaye) a Tuckera (Angus Sampson) so Specsom (Leigh Whannell). Tí svoju prácu zmodernizovali a začali ju prezentovať na Youtube.

Insidious 5
Zdroj: Sony Pictures Releasing
Čítaj na ďalšej straneČítaj na predchádzajúcej strane
Článok končí na ďalšej strane
Strana 2 z 3
Priemerné hodnotenie čitateľov
Tvoje hodnotenie
Aké hodnotenie by si dal ty?
Zobraziť výsledky
Skryť výsledky
0/10
Domov
Zdieľať
Diskusia