Na raňajky som prvýkrát vymenil rožok za toast, pretože mi pečivo stvrdlo. Podotýkam, že vločky mi už lezú krkom. Spájam to všetko rovno s desiatou a kvôli pracovným povinnostiam obedujem neskôr.
Lenže, čo sa nestalo. Zabudol som zavákuovať morku, ktorá sa tým pádom pokazila. Musím teda improvizovať a jem teľacie nachystané na piatkovú večeru a večer jednoducho nebude mäso. Rozhodujem sa tak, že si zase urobím omáčku s cestovinami ako v stredu.
Na desiatu som pretrpel tvaroh s duseným jablkom. Na záver, aby som sa najskôr nenudil, musím zjesť pesto, ktoré som presolil. Ešte že je koniec.
Sobota
První den po testu se rozhoduji, že se najím dobře, ale nechci to samozřejmě přehnat. Proto začínám den vajíčkovou omeletou se šunkou. Na oběd si dávám normální jídlo, na které jsem býval zvyklý – bramborový knedlík s vepřovou pečení na jablkách se špenátem –, u něhož se dostavuje reakce. Při vší té dietě mi toto jídlo, které obvykle jím, nesedlo a měl jsem velké problémy. Vyřešil jsem je až po několika dnech.
Prvý deň po teste sa rozhodujem, že sa najem dobre, ale nechcem to samozrejme prehnať. Preto začínam deň vajíčkovou omeletou so šunkou. Na obed si dávam normálne jedlo, na ktoré som býval zvyknutý – zemiaková knedľa s bravčovým pečeným na jablkách so špenátom –, u ktorého sa dostavuje reakcia. Pri všetkej tej diéte mi toto jedlo, ktoré obvykle jem, nesadlo a mal som veľké problémy. Vyriešil som ich až po niekoľkých dňoch.
Výsledok
Ako to teda dopadlo? Najprv zrevidujeme suroviny. Je pravda, že niektoré zostali. Ich celková (hrubá) hodnota je 407 korún (17,15 EZR, pozn. prekl.). Jedálny lístok teda počíta so sumou skoro 283 korún na deň za päť chodov (11,93 eur, pozn. prekl.). Pre gastrika a človeka, ktorý musí dodržiavať diétu, to nakoniec nie je úplne najhoršia cena.
Oveľa dôležitejší je však celkový telesný pocit. Pokiaľ to mám zhrnúť číselne, za päť dní som schudol jeden kilogram. Za tak krátky čas však drastické zmeny na tele nemôžeš čakať. Na režim sa spočiatku so zatnutými zubami zvyknúť dá. Brucho je viac pod kontrolou, čo pomáha najmä psychike. Lenže nebol by to žiadny život.
Držať takto striktnú diétu od momentu ako gastritídu diagnostikujú až do konca života jednoducho nie je možné. Vždy si budeš musieť niečo odoprieť a ruka v ruke s tým pôjde aj nepochopenie od spoločnosti. Diéta je tu skôr od toho, aby napravila predchádzajúce pokusy jesť "ako človek".
Jedálniček som, s plným vedomím a vlastnou zodpovednosťou, skonzultoval s odborníkom až na úplnom konci testu. Nechcel som, aby ma odhovorili. O vyjadrenie som požiadal Centrum Anabell, ktoré ponúka pomoc a podporu osobám s poruchami príjmu potravy aj ich blízkym. Odpovedala mi nutričná terapeutka Alena Teofil. „Je to prvý jedálniček od umelej inteligencie, ktorý vidím,“ priznala mi.
„Upřímně se mi vůbec nelíbí to, že jste si s Vašimi obtížemi jídelníček vygeneroval,“ vyčinila mi vzápětí. „Samozřejmě existují obecné rady pro stravování s refluxem a zánětem žaludku, ale v reálu je každý jiný a vždy se hledá cesta, co pacient zvládne bez obtíží, aby restrikce v jídelníčku byly co nejméně omezující. Vaše diagnóza patří do rukou nutričního terapeuta, nikoli umělé inteligenci, která vychází z obecných informací,“ uvedla konkrétně.
„Úprimne sa mi vôbec nepáči to, že ste si s vašimi ťažkosťami jedálniček vygeneroval,“ hovorila. „Samozrejme existujú všeobecné rady pre stravovanie s refluxom a zápalom žalúdka, ale v reáli je každý iný a vždy sa hľadá cesta, čo pacient zvládne bez ťažkostí, aby reštrikcie v jedálničku boli čo najmenej obmedzujúce. Vaša diagnóza patrí do rúk nutričného terapeuta, nie umelej inteligencii, ktorá vychádza zo všeobecných informácií,“ uviedla konkrétne.
Potom ho prešla riadok po riadku. „V jedálničku je uvedené, že je tu nízky obsah tuku, dostatok bielkovín, vitamínov a minerálov. Fajn. A čo sacharidy ako základný energetický zdroj? V jedálničku zaradené sú, ale z popisu dole mi pripadá, ako by neboli dôležité,“ pokračovala.
„Zásadný problém mám s tým, že všetko v jedálničku je s nízkym obsahom tuku alebo odtučnené. Tuk je jedna zo základných zložiek stravy a je nutné ho na udržanie zdravia prijímať. Vo vašom prípade nejde o to, nejesť ho, ale nájsť formu, ktorú zvládnete. Navyše by som, ako klient, uvítala väčšiu kreativitu. Bude to klientovi chutiť? A ako si potom môže byť AI istá, že obsiahne široké spektrum vitamínov a minerálnych látok? Tam sa dá vymyslieť veľa vecí,“ dodala.
Vec sa má tak, že jedálniček nie je vyvážený ani detailne prepracovaný. Úprimne som to vedel od začiatku. Overil som si ale fakt, že jedálniček naozaj pomerne šetrný bol, čo bolo príjemné prekvapenie. Na záver by som ale rád podotkol, že nejde o úplne bezpečnú záležitosť a že generovanie akéhokoľvek jedálnička AI nikomu v žiadnom prípade neodporúčam. Na podobné projekty som tu ja.