Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
19. júna 2023, 11:00
Čas čítania 1:29
Martin Mičuda

Porsche oslavuje svoje 75. výročie veľkolepým konceptom, ktorý naznačuje budúci hyperšport

Porsche oslavuje svoje 75. výročie veľkolepým konceptom, ktorý naznačuje budúci hyperšport
Zdroj: Porsche
TECH AUTOMOBILOVÉ NOVINKY ELEKTROMOBILY PORSCHE
Uložiť Uložené

Na sériové vyhotovenie si ešte niekoľko rokov počkáme.

V roku 2023 oslavuje Porsche 75. výročie zrodu značky športových áut. 8. júna 1948 totiž slávny model 356 získal všeobecné prevádzkové povolenie a stal sa tak prvým vozidlom Porsche. Pri tejto príležitosti si nemecký výrobca pripravil veľké prekvapenie, a to koncept svojej budúcej pýchy – Mission X. Vlajková loď značky, ktorá nadviaže na predošlé skvosty ako 959, Carrara GT či 918 Spyder, presedlá podľa očakávaní na čisto elektrický pohon.

Odporúčané
Na okruhu sme vyskúšali najzábavnejší RS model v histórii. Aké je nové Audi RS3? Na okruhu sme vyskúšali najzábavnejší RS model v histórii. Aké je nové Audi RS3? 25. mája 2022, 14:30

Jej príchod v sériovom podaní pôvodne naplánovali na rok 2025, podľa posledných informácií však očakávaný hyperšport vyrobia ešte neskôr. Dôvodom má byť čakanie na technologický pokrok v oblasti výroby batérií. Teraz tak spoznávame len akýsi predobraz, ktorý zjavne naznačí dizajn budúceho superauta od Porsche.

Koncept Mission X meria na dĺžku 4,5 metra, na šírku dva metre a na výšku menej ako 1,2 metra, zatiaľ čo 2,7-metrový rázvor náprav odkazuje na predošlú Carreru GT aj 918 Spyder. Novinka stojí na 20" diskoch vpredu a až 21" vzadu. Ako sa už pritom stalo zvykom pri vlajkových lodiach značky Porsche, aj tu ide o nevšedný dizajn, ktorý ide nad rámec súčasného smerovania značky. Mission X má byť navyše dôkazom toho, že hyperautá nemusia vyzerať vyslovene agresívne.

Porsche, Mission X,Porsche, Mission X,Porsche, Mission X,Porsche, Mission X,
Zobraziť galériu
(5)

Hyperšport je v elegantnom laku Rocket Metallic, nechýbajú karbónové komponenty, ktoré sú v saténovom odtieni – sú preto mierne zafarbené, ale ich materiálová štruktúra zostáva rozpoznateľná. Zameranie na vodiča vidieť v asymetrii interiéru a jeho farebnom poňatí, keďže obe sedadlá sú farebne odlišné. Okrem koženého čalúnenia v hnedej farbe Andalusia Brown je sedadlo vodiča aj v sivej farbe Kalahari a tvorí tak jeden farebný celok so stredovou konzolou a prístrojovou doskou. Sedadlo spolujazdca je v kontrastnom odtieni Andalusia Brown.

Odporúčané
Poriadne sme prevetrali nové M4 Coupé. BMW sa podarilo vytvoriť niečo výnimočné Poriadne sme prevetrali nové M4 Coupé. BMW sa podarilo vytvoriť niečo výnimočné 2. januára 2022, 9:30

Skelet sedadiel je z karbónom vystužených materiálov, disponujú 6-bodovými bezpečnostnými pásmi, ktoré sú integrované do monokoku. Samozrejmosťou sú viaceré displeje, ktoré monitorujú techniku. Tú však v tomto momente vôbec nepoznáme, na produkčný model si totiž ešte niekoľko rokov počkáme. Vzhľadom na to, že Porsche je úzko prepojené s chorvátskym výrobcom Rimac, dá sa očakávať, že sériovka bude disponovať obdobnými technológiami ako Nevera.

Automobilka tvrdí, že jej cieľom je pokoriť rekord medzi cestnými vozidlami na Nürburgringu, pomer výkonu a váhy má byť na úrovni 1 k/1 kg, pričom v rýchlosti má generovať hodnoty prítlaku, ktoré výrazne prevyšujú hodnoty, aké poskytuje súčasné 911 GT3 RS.

Porsche, Mission X,
Zdroj: Porsche
Domov
Zdieľať
Diskusia