Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Čítaš poslednú stranu článku:
Lietanie s malým dieťaťom: aké dokumenty potrebuješ a prečo by dieťa nemalo sedieť na mieste pri uličke?

Bezpečnostná kontrola na letisku, detská strava a kočík

Na prepravu tekutej detskej stravy sa na letiskách vzťahujú samostatné predpisy. To znamená, že napríklad detské mliečko môžeš mať v príručnej batožine aj vo väčšom objeme, ako je povolený limit 100 ml. Pri prechode bezpečnostnou kontrolou však nezabudni detskú stravu v priehľadnom spätne uzatvárateľnom vrecku samostatne umiestniť do nádoby. Niektoré zdroje uvádzajú, že môžu byť rodičia dieťaťa v rámci kontrolnej previerky vyzvaní, aby mlieko alebo jedlo, ktoré majú v pláne vziať do lietadla, najskôr ochutnali.

Táto výnimka platí aj pri cestovaní s liekmi. Ak ich malé dieťa potrebuje počas pobytu, nezabudni si ich pribaliť do príručnej batožiny. Nemusíš sa strachovať, bežne dostupné lieky, akými sú napríklad nosné alebo očné kvapky či sirupy proti kašľu, je možné prevážať bez lekárskeho predpisu. Ak je objem balenia lieku väčší ako 100 ml, zabezpeč si pred letom potvrdenie od lekára v slovenskom aj anglickom jazyku. Dokument nemusí byť úradne overený. 

Počas bezpečnostnej kontroly na letisku nemusia rodiny s deťmi čakať v dlhom rade. Personál ich odbaví prednostne.
Počas bezpečnostnej kontroly na letisku nemusia rodiny s deťmi čakať v dlhom rade. Personál ich odbaví prednostne. Zdroj: Canva

Ak cestuješ s kočíkom, padnú ti vhod nasledujúce rady. Najideálnejším typom kočíka, ktorý si na výlet môžeš vziať, je malý jednoduchý skladací golfový kočík. Ten po zložení nezaberá veľa miesta a je jednoduchý na manipuláciu. Drahý kočík nechaj doma, vezmi si radšej ten, pri ktorom zvládneš drobné škrabance. Výhodou je, že sa nemusíš báť dlhých radov, pretože na letisku sú vždy rodiny s deťmi odbavené prednostne. Niekedy sa stačí iba ozvať.

Odporúčané
22-ročná Zuzana študuje v Monaku: Školné stojí 13-tisíc ročne, ulice sú plné celebrít a drahých áut (Rozhovor) 22-ročná Zuzana študuje v Monaku: Školné stojí 13-tisíc ročne, ulice sú plné celebrít a drahých áut (Rozhovor) 9. mája 2024, 9:30

Kočík pri odbavovaní batožiny nahlás personálu. Zrejme sa ťa opýtajú, z koľkých častí sa kočík skladá. Je to preto, aby ho mohli správne označiť páskou – dvojdielny dvoma páskami, jednodielny jednou.

Označenie prebieha rovnako ako pri batožine, akurát s tým rozdielom, že batožina poputuje do lietadla hneď a kočiar ti zostane k dispozícii po celú dĺžku pobytu na letisku. Pred vstupom do lietadla ho nechaj predo dvermi, oznám to personálu a oni ti už kočiar odložia do podpalubia. Pri vystúpení z lietadla na teba bude čakať pred lietadlovými dverami v cieľovej destinácii. 

Odporúčané
Profesionálny parašutista Pavol: Zarobiť si viem aj niekoľko tisíc, ľudia sa počas letu padákom zvyknú povracať (Rozhovor) Profesionálny parašutista Pavol: Zarobiť si viem aj niekoľko tisíc, ľudia sa počas letu padákom zvyknú povracať (Rozhovor) 31. mája 2023, 9:30

Sedadlá a doplnky 

Vo väčšine leteckých spoločností je povolený prevoz detí vo veku do 2 rokov dvomi spôsobmi. Buď musí sedieť v lone rodiča, alebo v autosedačke na samostatnom sedadle. To platí prevažne pre deti od veku 6 mesiacov. Často je to však spojené s výrazným znížením limitu na batožinu alebo absenciou nároku na akúkoľvek podanú batožinu pre dieťa. 

Pozor! Ak sa rozhodneš pre variant so sedačkou, najprv sa uisti, že je schválená aj na použitie v lietadlách. Na sedačke alebo jej obale musí byť uvedené špeciálne označenie. Ak sa sedačku nepodarí pripevniť pre jej rozmery, môže poputovať do nákladného priestoru za dodatočný poplatok.

Počas vzletu a pristávania musí byť dieťa, či už v autosedačke, alebo v lone, pripútané. Letecké spoločnosti poskytujú špeciálny pás pre deti väčšinou už pri vchode. Ak ho nedostaneš tam, zrejme ti ho na tvoje sedadlo doručí letuška alebo si ho môžeš od nej vypýtať. O špecifických informáciách, napríklad o cene sedadla pre dieťa, sa vždy vieš vopred oboznámiť na hlavnej webovej stránke danej leteckej spoločnosti, s ktorou plánuješ let absolvovať. 

Dieťa by nemalo v lietadle sedieť v uličke. Môže tak predísť napríklad nechceným úrazom.
Dieťa by nemalo v lietadle sedieť v uličke. Môže tak predísť napríklad nechceným úrazom. Zdroj: Canva

Premýšľaš, aké je najvhodnejšie miesto pre tvoje dieťa, ktoré dovŕšilo dva roky a má samostatné sedadlo?

Určite nie pri uličke. Počas letu ľudia v lietadle vstávajú a chodia, či už na toaletu, alebo cez uličku prechádzajú letušky s vozíkmi na servis. Nie raz sa už stalo, že ak niekomu vytŕčala končatina či hlava smerom do uličky, letušky mu uštedrili poriadnu ranu preplneným servisovým vozíkom, cez ktorý sa nedá vidieť. 

Odporúčané
Ako ušetriť na cestovaní po Bratislave? Najlepšie tipy Ako ušetriť na cestovaní po Bratislave? Najlepšie tipy 24. apríla 2024, 15:00

Zároveň ak sedí dieťa na sedadle pri uličke, má väčšiu slobodu pohybu. To môže znamenať aj zvýšenú pohyblivosť či väčšie riziko úrazu. Lietadlo totiž nie je autobus a kedykoľvek ho môžu postihnúť turbulencie. Najlepším miestom pre dieťa je teda sedadlo v strede alebo pri okne, kde ho môže počas cesty zaujať krásny výhľad. 

A čo v prípade, keď si tehotná? 

Pre tehotné ženy, ktoré cestujú lietadlom, neexistujú všade rovnaké predpisy. Tie sa líšia od aerolínie k aerolínii, a preto si treba vopred naštudovať ich zákony na webových stránkach. Aby si sa však vyhla komplikáciám, je fajn si so sebou na cestu vziať svoju tehotenskú knižku. 

Vo všeobecnosti však platí, že do konca 26. až 28. týždňa tehotenstva, ktoré je bez zdravotných komplikácií, neplatia žiadne obmedzenia pre cestovanie žien v očakávaní. Od 28. do 36. týždňa môže tehotná žena cestovať jedine s platným potvrdením od svojho ošetrujúceho lekára. Potvrdenie by však v deň odletu nemalo byť staršie ako 7 dní. 

V lietadle platí pre tehotné ženy aj zákaz sedenia pri núdzovom východe. 

Čítaj na predchádzajúcej strane
Dočítal si celý článok
Strana 2 z 2
Domov
Zdieľať
Diskusia