Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
31. mája 2023, 11:30
Čas čítania 1:12
Martin Mičuda

Lamborghini predstavilo doposiaľ najexkluzívnejší Urus, má 666 koní a inšpirovaný je okruhovým hyperšportom

Lamborghini predstavilo doposiaľ najexkluzívnejší Urus, má 666 koní a inšpirovaný je okruhovým hyperšportom
Zdroj: Lamborghini
TECH AUTOMOBILOVÉ NOVINKY
Uložiť Uložené

Novinka vznikla v rámci individualizačného programu Ad Personam.

Essenza SCV12 je 40-kusová exkluzivita, ktorú automobilka Lamborghini predstavila v rámci svojej pretekárskej divízie Squadra Corse v roku 2020. Ide o výhradne pretekársky špeciál, ktorý je určený len pre okruhy, nedisponuje teda cestnou homologizáciou. Najnovšie si tento stroj Taliani pripomínajú modelom Urus, pretože ten práve spoznávame vo vyhotovení Essenza SCV12 Limited Edition, o ktorom značka hovorí, že je tým doposiaľ najexkluzívnejším SUV v jej histórii. Ako základ pre edíciu poslúžila verzia Urus Performante.

Odporúčané
Vyskúšali sme Porsche Taycan. Automobilka ním dokazuje, že aj elektrika môže byť športová Vyskúšali sme Porsche Taycan. Automobilka ním dokazuje, že aj elektrika môže byť športová 4. októbra 2020, 18:40

Inšpirovaný je práve okruhovým špeciálom, vznikne rovnako v obmedzenom počte 40 kusov, no a oficiálnou cestou by sa k nemu mali dostať len majitelia hyperšportu. Novinka vznikla v rámci individualizačného programu Ad Personam, má teda vylepšenia, ktoré v sériovom stave nie je možné docieliť. Ako predloha poslúžil spomínaný pretekársky exemplár, SUV-čko tak získalo ešte viac uhlíkových vlákien v odhalenej podobe bez farebného lakovania, odľahčenú kapotu či 23" disky v lesklom čiernom odtieni s čiernymi brzdovými strmeňmi. Exteriér zdobia identické laky, ktoré boli k dispozícii pre model Essenza SCV12, nechýba pritom ani charakteristické číslo na dverách.

Lamborghini, Urus, Essenza SCV12,Lamborghini, Urus, Essenza SCV12,Lamborghini, Urus, Essenza SCV12,Lamborghini, Urus, Essenza SCV12,
Zobraziť galériu
(13)

V interiéri dominuje čalúnenie Nero Cosmus Alcantara, karbónové dekóry a čierne eloxované hliníkové obloženie, ktoré môže mať lesklé alebo matné vyhotovenie. Súčasťou balenia je aj tzv. Dark Package – každý zo 40. exemplárov obsahuje jedinečné dekoratívne prvky na palubnej doske na strane spolujazdca či na nášľapných plochách s logom Essenza SCV12 a so siluetou hyperšportu.

Odporúčané
400 koní, ultra-luxus a kontroverzný dizajn. Je nová 7-čka najlepšia limuzína na našom trhu? 400 koní, ultra-luxus a kontroverzný dizajn. Je nová 7-čka najlepšia limuzína na našom trhu? 29. júna 2020, 14:21

Z technickej stránky sa nič nemení. Hoci by to označenie mohlo napovedať, pod kapotou nie je 6,5-litrový motor V12, ale „len“ agregát 4.0 V8, ktorý disponuje výkonom 490 kW/666 koní a krútiacim momentom 850 Nm. Vďaka nemu dokáže špeciálny Urus akcelerovať z 0 na 100 km/h len za 3,3 sekundy a jeho maximálna rýchlosť je 306 km/h. Cenu modelu Urus Essenza SCV12 Limited Edition nepoznáme preto, lebo všetkých 40 exemplárov má byť automaticky ponúknutých výhradne pre zákazníkov hyperšportu Essenza SCV12.

Lamborghini, Urus, Essenza SCV12,
Zdroj: Lamborghini
Domov
Zdieľať
Diskusia