Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednávaj si z množstva reštaurácií so skvelými zľavami na Wolte. S doručením.Objednaj si jedlo
23. mája 2023 o 9:30
Čas čítania 3:46
Ema Stanovská

Jedol si už býčí penis alebo „biele deti“? S týmito bizarnými jedlami sa možno stretneš na tohtoročnej dovolenke

Jedol si už býčí penis alebo „biele deti“? S týmito bizarnými jedlami sa možno stretneš na tohtoročnej dovolenke
Zdroj: Twitter/matheusblima12
GASTRO GASTROPRIEMYSEL
Uložiť Uložené
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednaj si jedlo

Prehltol by si rybie spermie alebo kravský moč?

Patríš medzi ľudí, ktorí na potulkách svetom radi ochutnávajú miestne špeciality? Zabudni na rímsku pizzu či španielsku paellu – predstavujeme ti menej známe náročné pokrmy obľúbených dovolenkových destinácií. Rozhodne ťa nenechajú (c)hladným, no najskôr budeš musieť nazbierať poriadnu dávku odvahy.

V Refresheri objavujeme a navštevujeme zaujímavé miesta a prinášame ti výber toho najlepšieho, čo u nás a vo svete ochutnáš. Pre viac podobného obsahu sleduj tému Gastropriemysel. Nezabudni sa stať členom klubu Refresher+, ktorý ti odomkne všetky prémiové články.

Sardínia – „hmyzí syr“

Sardínske jedlo casu marzu, v preklade „zhnitý syr“, sa vyrába z pecorina, ktoré „vyžral“ hmyz... zámerne. Taliani do tohto ovčieho syra najskôr pridajú larvy syrových mušiek, ktoré sa tam vyliahnu, zahrabú sa dovnútra a začnú rozkladať tuky. Takto sfermentovaný syr sa potom môže jesť priamo aj so živými muškami.

Hoci Sardínčania sú na tento „hmyzí poklad“ hrdí, neskúseným stravníkom môže vyvolať rad ťažkostí od alergickej reakcie až po krvavú hnačku a vracanie. Ak bol však syr pripravený správne, nemal by ti spôsobiť žiadne vážne problémy. Len si dávaj pri konzumácii pozor na oči – larvy totiž môžu vyskočiť až do výšky 15 centimetrov.

Syr plný hmyzu, ktorý ti môže skočiť do tváre, je naozaj len pre tých najodvážnejších.
Syr plný hmyzu, ktorý ti môže skočiť do tváre, je naozaj len pre tých najodvážnejších. Zdroj: Wikipedia/Casu marzu

Porto – mäsovo-syrový sendvič s pivom

Za tradičné jedlo prístavného portugalského mesta by sa nemusela hanbiť ani najznámejšia sieť reštaurácií s rýchlym občerstvením. Pokrm s názvom francesinha (v preklade znamená „malé francúzske dievča“) je sendvič s rôznymi druhmi mäsa vrátane údenej šunky, pečeného mäsa a cesnakovej údenej klobásy známej ako linguiça.

Odporúčané
Český boomer Vlastimil svojimi videami valcuje Instagram: Gulášek ostal od včerajška, len som k tomu urobil ryžu (Rozhovor) Český boomer Vlastimil svojimi videami valcuje Instagram: Gulášek ostal od včerajška, len som k tomu urobil ryžu (Rozhovor) 20. októbra 2024 o 12:30

Na povrchu je zaliaty topeným syrom, smaženým vajíčkom a paradajkovou alebo pivovou omáčkou. A aby toho cholesterolu náhodou nebolo málo, sendvič sa podáva s hranolkami.

Pokrm vymyslel francúzsky prisťahovalec Daniel David de Silva, ktorý sa údajne pokúsil prispôsobiť známy francúzsky syrový sendvič croque-monsieur portugalským chutiam. Človek by normálne čakal ryby a morské plody, ale nevadí. Ak máš rád junk food, francesinha sa možno stane tvojím obľúbeným jedlom. Pri návšteve Portugalska ho preto nevynechaj.

V Portugalsku by si čakal čokoľvek, len nie sendvič plný mäsa.
V Portugalsku by si čakal čokoľvek, len nie sendvič plný mäsa. Zdroj: Twitter/matheusblima12

Japonsko – „biele deti“

Názov tohto pokrmu (po japonsky „shirako“) síce môže znieť ako olovrant kanibala, ale v skutočnosti s deťmi nemá nič spoločné. Ide o rybie spermie, najčastejšie tresky a čerta, ktoré sú v Japonsku, ale aj iných krajinách pomerne rozšírenou pochúťkou. Ak sa ti to zdá zvláštne, spomeň si na rybie ikry, teda kaviár – keď môžeme jesť tie, prečo nie aj spermie?

Pridaj sa do klubu REFRESHER+
Základné
5 €
Účtuje sa raz za 4 týždne
1,25 € / Týždeň
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Menej reklám
150 kreditov každé 4 týždne na nákup benefitov
Ročné - 17 %
60 € 50 €
Účtuje sa raz za rok
0,96 € / Týždeň
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Úplne bez reklám
2 000 kreditov ihneď na nákup benefitov
Zdieľanie článkov kamošom
Všetky možnosti predplatnéhoMám zľavový kód
Dokončením súhlasím s pravidlami a podmienkami portálu Refresher.
Pridaj sa do klubu REFRESHER+

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako chutia rybie spermie.
  • Prečo by si si zrejme neužil chuť žraločieho mäsa.
  • Kde môžeš ochutnať býčí penis.
  • Na aké zvláštne jedlo si daj pozor pri návšteve Španielska.
  • Na ktorom ostrove si dáš rybu s banánom.
Dočítať článok
Máš už predplatné?
Prihlásiť sa
Dočítať článok
Poslať sms
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 137021 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Odomknúť cez SMS
Tento článok
Poslať sms Ako to funguje?
Všetky články na mesiac
🤩 Len 1,50€ navyše
POSLAŤ SMS Ako to funguje?
Po odomknutí získaš
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Napr.: Sleva 500 Kč při nákupu nad 1 250 Kč na lolipop.cz , Zľava 20 EUR pri nákupe nad 50 EUR na iSEXshop.sk alebo Životopis za pár minút s Kickresume ZDARMA
Zobraziť všetky (9)
Domov
Zdieľať
Diskusia