Prehltol by si rybie spermie alebo kravský moč?
Patríš medzi ľudí, ktorí na potulkách svetom radi ochutnávajú miestne špeciality? Zabudni na rímsku pizzu či španielsku paellu – predstavujeme ti menej známe náročné pokrmy obľúbených dovolenkových destinácií. Rozhodne ťa nenechajú (c)hladným, no najskôr budeš musieť nazbierať poriadnu dávku odvahy.
V Refresheri objavujeme a navštevujeme zaujímavé miesta a prinášame ti výber toho najlepšieho, čo u nás a vo svete ochutnáš. Pre viac podobného obsahu sleduj tému Gastropriemysel. Nezabudni sa stať členom klubu Refresher+, ktorý ti odomkne všetky prémiové články.
Sardínia – „hmyzí syr“
Sardínske jedlo casu marzu, v preklade „zhnitý syr“, sa vyrába z pecorina, ktoré „vyžral“ hmyz... zámerne. Taliani do tohto ovčieho syra najskôr pridajú larvy syrových mušiek, ktoré sa tam vyliahnu, zahrabú sa dovnútra a začnú rozkladať tuky. Takto sfermentovaný syr sa potom môže jesť priamo aj so živými muškami.
Hoci Sardínčania sú na tento „hmyzí poklad“ hrdí, neskúseným stravníkom môže vyvolať rad ťažkostí od alergickej reakcie až po krvavú hnačku a vracanie. Ak bol však syr pripravený správne, nemal by ti spôsobiť žiadne vážne problémy. Len si dávaj pri konzumácii pozor na oči – larvy totiž môžu vyskočiť až do výšky 15 centimetrov.
Porto – mäsovo-syrový sendvič s pivom
Za tradičné jedlo prístavného portugalského mesta by sa nemusela hanbiť ani najznámejšia sieť reštaurácií s rýchlym občerstvením. Pokrm s názvom francesinha (v preklade znamená „malé francúzske dievča“) je sendvič s rôznymi druhmi mäsa vrátane údenej šunky, pečeného mäsa a cesnakovej údenej klobásy známej ako linguiça.
Na povrchu je zaliaty topeným syrom, smaženým vajíčkom a paradajkovou alebo pivovou omáčkou. A aby toho cholesterolu náhodou nebolo málo, sendvič sa podáva s hranolkami.
Pokrm vymyslel francúzsky prisťahovalec Daniel David de Silva, ktorý sa údajne pokúsil prispôsobiť známy francúzsky syrový sendvič croque-monsieur portugalským chutiam. Človek by normálne čakal ryby a morské plody, ale nevadí. Ak máš rád junk food, francesinha sa možno stane tvojím obľúbeným jedlom. Pri návšteve Portugalska ho preto nevynechaj.
Japonsko – „biele deti“
Názov tohto pokrmu (po japonsky „shirako“) síce môže znieť ako olovrant kanibala, ale v skutočnosti s deťmi nemá nič spoločné. Ide o rybie spermie, najčastejšie tresky a čerta, ktoré sú v Japonsku, ale aj iných krajinách pomerne rozšírenou pochúťkou. Ak sa ti to zdá zvláštne, spomeň si na rybie ikry, teda kaviár – keď môžeme jesť tie, prečo nie aj spermie?
Čo sa dozvieš po odomknutí?
- Ako chutia rybie spermie.
- Prečo by si si zrejme neužil chuť žraločieho mäsa.
- Kde môžeš ochutnať býčí penis.
- Na aké zvláštne jedlo si daj pozor pri návšteve Španielska.
- Na ktorom ostrove si dáš rybu s banánom.