Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
Tento článok je vytvorený v rámci mediálnej spolupráce so spoločnosťou Nová Cvernovka.
28. apríla 2023, 10:00
Čas čítania 1:56

Otvorené ateliéry, nabitý program a skvelé gastro. Poď si užiť 1. máj v Novej Cvernovke

Otvorené ateliéry, nabitý program a skvelé gastro. Poď si užiť 1. máj v Novej Cvernovke
Zdroj: Nová Cvernovka
KULTÚRA
Uložiť Uložené

Nazri do ateliérov, ktoré sú inak neprístupné. Tešiť sa môžeš na workshopy, bohatý kultúrny program aj chutné gastrozážitky.

Kreatívne a kultúrne centrum Nová Cvernovka opäť poodhalí priestory bývalej chemickej priemyslovky v Bratislave. Počas už tradičného podujatia 1. MÁJ – deň otvorených ateliérov otvoria nájomníci dvere širokej verejnosti. Od desiatej ráno až do večera bude sprístupnená celá budova Školy a navštíviť môžeš aj Internát. 

Len počas tohto dňa si budeš môcť pozrieť ateliéry výtvarníkov, kreatívcov, grafických a odevných dizajnérov, maliarov, fotografov, architektov, filmárov, ale aj hudobné skúšobne či remeselné dielne. Ich nájomníci ti ukážu, čomu všetkému sa po celý rok venujú. 

Ty tak budeš môcť nahliadnuť do zákulisia a zistiť, ako vzniká udržateľná móda, originálne výrobky z hliny či biologicky rozložiteľný plast. Okrem toho si vyskúšaš rôzne tlačiarenské techniky, zapojiť sa môžeš aj do workshopu šitia.

nova cvernovka, umenie, výtvarné umenie
Zdroj: Nová Cvernovka


Sprievodný program bude prebiehať takmer v celom areáli od Sály kultúrneho centra cez Kabinet Pomalosti, Ateliér Svetlík, Zborovňu a Telocvičňu až po vonkajšie zóny ako Komunitná garáž, Suťokruh, Detské ihrisko, Lúka pred Školou či Dvor za Internátom.

Viac o podujatí 1. MÁJ – DEŇ OTVORENÝCH ATELIÉROV

Divadlo, koncerty aj diskusia Tepláreň Nahlas

Hudobným headlinerom bude legendárna kapela Zlokot, ktorá predvedie jedinečný mix rapu, rocku, disca či elektroniky. Koncert odohrá aj jeden z najvýraznejších súčasných talentov na slovenskej hudobnej scéne Katarína Máliková. Atmosféru v exteriéri dotvoria DJ MtotheG & Beyuz. O pohodový hudobný podmaz sa postará aj vášnivý zberateľ platní Adam Kvasnica. Vo večerných hodinách sa môžeš zavlniť na Diskotéke Avantgarde.

nová cvernovka, koncert, návštevníci
Zdroj: Nová Cvernovka


V Sále si overíš svoje znalosti v kvíze o Novej Cvernovke. Zapojiť sa môžeš do diskusie o rozvoji priľahlej štvrte, nasledovať bude séria prezentácií pod názvom #MadeInCvernovka. Súčasťou programu bude aj pokračovanie diskusného cyklu Tepláreň Nahlas: Queer umenie pre všetkých?

Kabinet Pomalosti bude patriť literatúre a dramatickému umeniu. Tešiť sa môžeš na workshop kreatívneho čítania, ale aj špeciálne prvomájové vydanie prednášky History Kabinet o Vladimírovi Karfíkovi – architektovi budovy bývalej chemickej priemyslovky, v ktorej sídli Nová Cvernovka.

Hlavný vonkajší priestor známy ako Suťokruh ožije zoskupením Divadlo Trieska a už tradičným literárnym formátom Čau o piatej. Premiéru bude mať aj živé vysielanie popoludňajšieho programu Ladenie Rádia Devín, ktoré je jedným z mediálnych partnerov tohto ročníka.

Zober kamošov, rodičov aj súrodencov

Ak ťa láka kreatívna práca, na detskom ihrisku si budeš môcť vyskúšať výrobu odliatkov či patinovanie. Svoje predstavenie tu uvedie aj centrum Edudrama, Lúka pred Školou zas ožije cirkusovým workshopom.

Mladších návštevníkov poteší a zabaví aj Bratislavské bábkové divadlo. Deti a mládež si prídu na svoje aj pri workshope Telohra. Pre seniorov bude pripravená tvorivá dielňa a počas Jam session si spoločne zatancujú všetci domáci rezidenti. Tanec a pohyb si môžeš vychutnať aj v Telocvični, kde bude performatívna situácia Gentle borders skúmať Ľudské hranice a vzťah perfomer – divák.

nová cvernovka, kamoši, mladí ľudia
Zdroj: Nová Cvernovka

O chutné gastro sa počas celého dňa budú starať stánky Dvanásť Duší, Iná Haluška, Buchtáreň, Lokal Unas, Vegan Food on Wheels a palacinkáreň Chez Amélie. Chýbať nebude ani obľúbený kávový stánok Pán Králiček. 

Nová Cvernovka – to je veľa príbehov pod jednou strechou. Prijmi pozvanie, vychutnaj si sviatočný pondelok a príď si vytvoriť svoj príbeh.

Kúp si vstupenky
Domov
Zdieľať
Diskusia