Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
22. apríla 2023, 13:58
Čas čítania 0:59
Jana Chovancová

Netflix čelí kritike za film Queen Cleopatra, ľuďom sa nepáči, že ju hrá herečka tmavej pokožky. Toto povedala režisérka

FILMY A SERIÁLY FILMY A SERIÁLY NETFLIX
Uložiť Uložené

Ľudia si vždy nájdu niečo, čo môžu kritizovať. Inak to nebolo ani po tom, čo Netflix zverejnil snímku nového filmu Queen Cleopatra. Ku kritike sa vyjadrila samotná režisérka.

Na sociálnych sieťach sa po zverejnení snímky dokumentu Queen Cleopatra (Kráľovná Kleopatra) rozšírila kritika od Grékov a Egypťanov. Tí kritizovali Netflix za to, že hlavnú postavu kráľovnej stvárňuje herečka s tmavou pleťou. K situácii sa vyjadrila samotná režisérka filmu Tina Gharavi. Píše o tom Variety

„Narodila som sa v Iráne, som Peržanka a Kleopatrin odkaz sa v tom či onom čase pripisoval Grékom, Macedóncom a Peržanom. Faktom je, že jej macedónsko-grécka rodina (ptolemaiovský rod) sa zmiešala so západoázijskou dynastiou Seleukovcov a nachádzala sa v Egypte 300 rokov. Kleopatra bola od týchto ptolemaiovských predkov vzdialená osem generácií, takže šanca, že by bola beloška, je trochu nepravdepodobná,“ hovorí režisérka. 

Kráľovnú má v novom dokumente na Netflixe stvárniť herečka Adele James. Režisérka sa vyjadrila aj k prvému filmu o Cleopatre, ktorý pochádza z roku 1963 a hlavnú postavu stvárňuje Elizabeth Taylor. 

„Nevieme s istotou povedať, či bola Cleopatra černoška, ale môžeme si byť istí, že nebola biela ako Elizabeth Taylor. Musíme sa prv porozprávať sami so sebou o našom kolorizme a internalizovanej nadradenosti bielej rasy, ktorú nám Hollywood vštepil. Predovšetkým si musíme uvedomiť, že Kleopatrin príbeh nie je ani tak o nej, ako o tom, kto sme my,“ hovorí Tina. 

Odporúčané
RECENZIA: Kaskadér ponúka slušnú zábavu a mnoho akcie, chýba mu však jeden zásadný pilier RECENZIA: Kaskadér ponúka slušnú zábavu a mnoho akcie, chýba mu však jeden zásadný pilier 6. mája 2024, 16:30

Film Queen Cleopatra debutuje na Netflixe 10. mája. Rozprávačkou vo filme bude Jada Pinkett Smith, ktorá dokument aj produkuje. Tina Gharavi je filmárka nominovaná na ceny BAFTA a Sundance, vyučuje filmovú tvorbu po celom svete a získala štipendium MIT. V roku 2017 bola zvolená do Britskej akadémie filmových a televíznych umení (BAFTA).

Domov
Zdieľať
Diskusia