Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
27. apríla 2023, 12:30
Čas čítania 6:38
Jakub Paulík

13 detí žilo v dome plnom fekálií. Rodičia ich spútali reťazami a nepustili na záchod

13 detí žilo v dome plnom fekálií. Rodičia ich spútali reťazami a nepustili na záchod
Zdroj: ABC
ZAUJÍMAVOSTI LOUISE TURPIN DAVID TURPIN DOMÁCE NÁSILIE TÝRANIE ZNÁSILNENIA A SEXUÁLNE ZLOČINY
Uložiť Uložené
Citlivý obsah
Článok môže obsahovať:
  • produkty a služby určené pre osoby staršie ako 18 rokov
  • sex, nahotu a iný NSFW obsah
  • násilie, krv alebo obsah nevhodný pre citlivé povahy
mám nad 18 rokov (zobraziť obsah)
späť na hlavnú stránkuSpäť

Na súde so slzami v očiach vyhlásili, že svoje deti milujú.

Američania David a Louisie Turpinovci svojich potomkov dlhé roky týrali, zatvárali do klietok a pútali reťazami. Jesť im dovolili maximálne jedenkrát za deň a sprchovať sa mohli najviac raz ročne. 

Najstaršia zo sestier Jennifer tak v 29 rokoch vážila iba 37 kilogramov. Deti väčšinu svojho života strávili zavreté v dome a na život vonku sa nemohli pozerať ani cez okno. Žili a spali v tom istom špinavom oblečení a ich dom bol preplnený zápachom fekálií či mŕtvymi zvieratami.

Násilie páchané na blízkych znie hrozivo, no, nanešťastie, nie je žiadnou raritou. Vedel si o tom, že sexuálnymi násilníkmi sú vo väčšine prípadov ľudia, ktorých obeť osobne pozná, a že najčastejším druhom masových vrážd v USA sú vraždy v rodine? Tvorbu obsahu zameraného na kriminálne prípady môžeš podporiť ako člen klubu Refresher+.

Turpin
Zdroj: ABC News

Prvýkrát telefonovala ako 17-ročná

Jordan bola presvedčená, že ak by ju rodičia chytili, určite by ju zavraždili. Keď 14. januára 2018 v americkom meste Perris (Kalifornia) vyskočila cez okno domu na ulicu, ocitla sa v neznámom svete. Netušila ani, že by pre vlastnú bezpečnosť mala kráčať po chodníku a nie po ceste.

Odporúčané
Suka z Buchenwaldu: dekorácie si vyrábala z kože židovských väzňov, organizovala sexuálne orgie pre veliteľov tábora Suka z Buchenwaldu: dekorácie si vyrábala z kože židovských väzňov, organizovala sexuálne orgie pre veliteľov tábora 18. apríla 2024, 12:30

Život mimo domu až na malé výnimky 17-ročná mladá žena nepoznala. Rodičia Jordan a jej súrodencov síce občas brávali na výlety, no aj počas nich mali prísne zakázané rozprávať sa s cudzími ľuďmi.

Keď mala krátko po 6.00 h konečne zavolať na tiesňovú linku, bola veľmi nervózna. Na pláne úteku, s ktorým jej pomáhala 29-ročná sestra Jennifer, pracovala celé 2 roky. Jennifer sa jej pokúsila nakresliť na papier mapu, podľa ktorej by sa mohla pred domom orientovať. Keď sa nakoniec odhodlala vytočiť 911, triasli sa jej ruky. Nielenže bojovala o život seba a svojich 12 súrodencov, no bolo to prvýkrát, čo v živote telefonovala.

Hovor Jordan Turpin s operátorkou

Zviazali svoje deti, pretože si zobrali z chladničky jedlo

Jordan operátorke vysvetlila, že utiekla z domu, v ktorom ju a jej súrodencov týrajú rodičia. Nevedela však vysvetliť, na akej ulici sa nachádza. Nikdy predtým o značení ulíc nepočula.

S pomocou operátorky sa jej nakoniec podarilo zistiť polohu, na ktorú onedlho dorazil policajt. Telefonát Jordan s operátorkou a policajtom exkluzívne zverejnilo ABC v relácii 20/20 s Diane Sawyer. V nej sa o svojich hrozivých zážitkoch rozhodli verejne hovoriť sestry Jordan a Jennifer, ktoré mali v čase úteku 17 a 29 rokov.

Odporúčané
Ako povedala Mojsejová, nedajte sa oj**ať. Dymová clona v parlamente síce znevažuje týrané ženy, ale pointa je inde (Komentár) Ako povedala Mojsejová, nedajte sa oj**ať. Dymová clona v parlamente síce znevažuje týrané ženy, ale pointa je inde (Komentár) 9. februára 2024, 17:00

„Bijú nás, hádžu nás cez izbu, ťahajú nás za vlasy a vytrhávajú nám ich. Moje dve malé sestry sú momentálne pripútané,“ povedala Jordan 14. januára 2018 policajtovi. Vysvetlila mu, že išlo o trest za to, že „ukradli“ z chladničky jedlo. Najmladší z jej súrodencov mal len 2 roky.

Jordan vďaka sledovaniu televíznych programov vedela, že na to, aby jej slovám policajt uveril, bude potrebovať dôkazy. Pred útekom z domu preto odfotografovala svoje spútané sestry. Keď Jordan policajtovi ukázala odpudivé zábery, pochopil, že sa musí ponáhľať.

Týranie
Zdroj: ABC News

Spolužiaci si pri nej zapchávali nos

Keď 17-ročná mladá žena nastúpila policajtovi do auta, kládol jej základné otázky. „Si zranená? Brala si nejaké lieky?“ Jordan však ani netušila, čo slová, ako „zranenie“ a „lieky“ znamenajú. Jej slovník bol výrazne obmedzený, pretože podobne ako jej súrodenci nikdy nechodila do školy.

Výnimkou bola najstaršia Jennifer. Aj tá však navštevovala školu iba do 3. triedy. Rodičia jej už vtedy neprali oblečenie a nenaučili ju hygienickým návykom. Keď okolo nej prechádzali spolužiaci, zapchávali si nos, píše The New York Post s odkazom na knihu The Family Next Door.

Jej vtedajšia spolužiačka Jessica Bermejo povedala, že Jennifer zapáchala ako „špinavé oblečenie a moč“. Spolužiak Jared Dana si spomína, ako ju raz poslali do riaditeľne za to, že sa škriabala medzi nohami. Rodičov Jennifer však z dôvodu zanedbaných hygienických návykov nakoniec nikto nevyšetroval.

Odporúčané
Lenockatt pomohla odhaliť kauzu zneužívaných dievčat: Nesúhlasím s tým, že ich Fiki Sulík nazval hlúpymi pi*ami (Rozhovor) Lenockatt pomohla odhaliť kauzu zneužívaných dievčat: Nesúhlasím s tým, že ich Fiki Sulík nazval hlúpymi pi*ami (Rozhovor) 9. februára 2024, 14:30

Turpinovci potom začali svoje deti oficiálne vyučovať doma. Dom zaregistrovali ako školu, v ktorej bol David Turpin riaditeľom a Louisie učiteľkou. Ich vyučovacie metódy a kvalitu vzdelania detí však úrady neoverovali.

Naše jedlo nie je vaše

Turpinovci svojich 13 detí týrali mnohými spôsobmi. Bili ich opaskom, škrtili, zhadzovali zo schodov či zatvárali do klietky. Rodičia tvrdili, že majú právo na ich trestanie či dokonca zabitie, čo sa vraj dočítali v Deuteronómiu – časti židovskej Biblie, uvádza ABC.

Na fyzické tresty pritom podľa výpovedí obetí stačili aj tie najmenšie prehrešky voči pravidlám rodičov. Okrem iného sa napríklad nemohli pozerať z okna či jedávať jedlá, ktoré si kúpili rodičia.

David a Louisie Turpinovci si často zobrali domov fastfoodovú stravu, ktorej sa deti nemohli dotknúť. Podľa prokurátora Mika Hestrina rodičia niekedy nakúpili aj koláče a zámerne ich nechali vyložené s tým, že sa na ne deti mohli iba pozerať. Obdobným spôsobom deti trápila matka, ktorá nakúpila množstvo hračiek a detského oblečenia. Tie však nemohli jej dcéry a synovia bez povolenia používať.

Deti dlhé roky jedávali iba raz denne, pričom ich kŕmili sendvičmi s arašidovým maslom, mrazeným buritom alebo čipsami. Pre dlhodobú podvýživu mnohí zo súrodencov napriek vyššiemu veku vyzerali ako deti. O 17-ročnej Jordan si policajti na prvý pohľad mysleli, že má iba 10 rokov. 

Odporúčané
Učiteľka mala milostný pomer s 12-ročným žiakom: keď si odpykala trest vo väzení za sexuálne zneužitie dieťaťa, zobrali sa Učiteľka mala milostný pomer s 12-ročným žiakom: keď si odpykala trest vo väzení za sexuálne zneužitie dieťaťa, zobrali sa 4. decembra 2023, 9:30

Keď sa deti Turpinovcov dostali do nemocnice, lekári zistili, že 29-ročná Jennifer váži len 37 kilogramov, uvádza The Desert Sun. Obvod paže ďalšej zo sestier, ktorá mala 11 rokov, bol podľa vyšetrovateľov vo veľkosti štvormesačného bábätka.

10 detí žilo 4 roky v jednom karavane

V roku 2007 sa Turpinovci presťahovali s dvojicou najmladších detí preč a svojich zvyšných 10 detí nechali žiť v karavane, do ktorého im David každý týždeň nosil jedlo. V ňom deti držali celé 4 roky, píše The New York Post. Matka za nimi v tomto období nikdy neprišla.

Potravín však nebolo nikdy dostatok, a tak sa deti podľa výpovede Jordan pre ABC niekedy museli stravovať poslednými zvyškami, ktoré predstavovali kečup, horčica a ľad.

Jennifer ako najstaršiemu súrodencovi prikázali, aby svojich bratov a sestry, ktoré neposlúchali, zamykala do klietky. Po týchto zážitkoch začala uvažovať o spáchaní samovraždy. Aj ona sa podobne ako Jordan pokúsila utiecť z domu. Keďže si však nevedela nájsť bývanie a prácu, po jednom dni sa vrátila domov.

Pokiaľ mávaš samovražedné myšlienky alebo sa ti s týmto problémom niekto z tvojho okolia zveril, nasmeruj ho na anonymnú a bezplatnú Krízovú linku pomoci na čísle 0800 500 333 alebo Linku dôvery Nezábudka na čísle 0800 800 566. Ak máš menej ako 18 rokov, volaj na Linku detskej istoty na číslo 116 111.

Keď sa stal Justin Bieber súčasťou ich úteku

David a Louisie boli hlboko veriacim párom. Patrili pod charizmatické kresťanské hnutie pentekostalizmus. Turpinovci verili, že im Boh povedal, aby mali čo najviac detí. Prečo ich však pravidelne týrali a oberali ich aj o základné ľudské potreby, vysvetliť nedokázali.

Odporúčané
Jedna mala 17, druhá len 12 rokov. Slovenky otvorene hovoria o následkoch sexuálneho násilia Jedna mala 17, druhá len 12 rokov. Slovenky otvorene hovoria o následkoch sexuálneho násilia 25. novembra 2023, 14:30

Počas rokov sa rodina viackrát sťahovala. Na jednom z miest ich pobytu podľa tvrdenia suseda zanechali dom s mŕtvolami psov a mačiek, v ktorom boli fekálie, informuje The Independent. S pribúdajúcim počtom detí a vplyvom zlej finančnej situácie sa podmienky v dome ešte zhoršovali.

Veľký kontrast medzi životom vonku a v ich dome si deti začali uvedomovať najmä po roku 2015, keď sa súrodenci dostali k starému telefónu. Jordan najviac fascinoval spevák Justin Bieber, jeho hudba, rozhovory či videá zo súkromného života. Okrem toho sa Jordan na sociálnej sieti spojila s jedným používateľom, ktorý jej vysvetlil, že ich domáci režim nie je v poriadku a mala by zavolať policajtov.

Jordan Turpin v roku 2021.
Jordan Turpin v roku 2021. Zdroj: ABC News

Pach fekálií a dieťa pripútané reťazami

18. január 2018 bol pre Jordan a jej súrodencov poslednou šancou na útek. Rodina sa na druhý deň mala presťahovať do Oklahomy. Niektoré z detí však boli podľa vyšetrovateľov v tom období v takom zúboženom stave, že by cestu do iného štátu zrejme neprežili.

Niekoľko hodín po úteku Jordan na dvere domu Turpinovcov zaklopali policajti. Tých rodičia neochotne vpustili dnu. Policajti zistili, že 13 týraných detí žilo v dome v absolútnej špine a dom bol presiaknutý zápachom fekálií. Mnohým deťom, ktoré boli počas života pripútané, rodičia nedovolili ísť ani na toaletu.

Odporúčané
Znásilnenému 15-ročnému dievčaťu odsekol ruky. Keď ho po 8 rokoch pustili z väzenia, bálo sa o svoj život Znásilnenému 15-ročnému dievčaťu odsekol ruky. Keď ho po 8 rokoch pustili z väzenia, bálo sa o svoj život 16. augusta 2023, 14:30

Hygiena detí, ktoré sa mohli sprchovať najviac raz do roka, bola katastrofálna. V čase, keď Jordan utiekla z domu, sa sprchovala naposledy takmer pred rokom, u doktora bola pred asi 5 rokmi a nikdy nenavštívila zubára. Rovnako na tom boli podľa prokurátora aj jej sestry a bratia. Keď policajti v jednej z izieb našli pripútaného chlapca a v ďalších objavili skryté reťaze, rodičom ihneď nasadili putá.

Turpin
Zdroj: ABC News

Deti po súde vraj sexuálne zneužívali pestúni

Obaja rodičia sa na súde priznali k týraniu svojich detí, no vyhlásili, že ich milujú. „Všetky moje deti mi chýbajú a budem sa za ne modliť. Túžim po tom, aby sme sa znova skontaktovali,“ povedal na súde David Turpin.

Jennifer, ktorá žila s tyranskými rodičmi celých 29 rokov, im však neuverila. „Moji rodičia mi vzali celý život, ale teraz si ho beriem späť,“ povedala.

Lekári matke diagnostikovali histriónsku poruchu osobnosti a obhajoba poukázala aj na to, že spoločne s jej sestrami a matkou bola v detstve sexuálne zneužívaná. Súd však na zdravotný stav Louisie Turpin neprihliadal. Za mučenie, zneužívanie a nezákonné uväznenie 13 detí dostali obaja rodičia doživotný trest odňatia slobody. Po 22 rokoch budú môcť požiadať o podmienečné prepustenie.

Príbeh hrôzy sa však pre časť detí ani po súde neskončil. Neplnoletí Turpinovci sa dostali do pestúnskej starostlivosti, v ktorej ich údajne znova týrali, píše ABC. The New York Post s odkazom na obžalobu uvádza, že deti pridelení pestúni sexuálne zneužívali, navádzali na samovraždu, nútili ich jesť vlastné zvratky a strašili ich tým, že ich vrátia biologickým rodičom.

Odporúčané
Z brucha jej trčali črevá a takmer jej odrezali hlavu. Toto je príbeh Alison Botha, ktorá prežila znásilnenie aj pokus o vraždu Z brucha jej trčali črevá a takmer jej odrezali hlavu. Toto je príbeh Alison Botha, ktorá prežila znásilnenie aj pokus o vraždu 5. júla 2023, 14:30

Pestún Marcelino O. deťom podľa obžaloby „chytal a hladil zadok, stehná a prsia, bozkával ich na ústa a mal sexuálne komenty“. Pestúni vraj deťom vraveli, že sú „bezcenné, nikdy nebudú milované a mali by si siahnuť na život“. Prípad sa v súčasnosti naďalej vyšetruje.

Ľahké to však nemali ani plnoletí Turpinovci, ktorým mala pri zaradení sa do spoločnosti pomáhať verejná opatrovníčka. Tú obvinili zo zanedbávania svojich povinností.

Jordan Turpin sa podarilo získať stredoškolský diplom a medzičasom sa stala známou tiktokerkou, ktorú na sociálnej sieti sleduje takmer milión ľudí. Jennifer pracovala v reštaurácii a neskôr sa zamestnala ako zdravotná sestra. Píše kresťanské popové skladby, sníva o tom, že raz vydá knihu, a podobne ako jej mladšia sestra je aktívna na sociálnych sieťach.

@jordan_turpin ♬ original sound - Jordan Turpin
Domov
Zdieľať
Diskusia