Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
13. apríla 2023 o 10:00
Čas čítania 1:08
Martin Mičuda

Kontroverzné XM v novej verzii Label Red je najvýkonnejším BMW v histórii, má až 748 koní a 1 000 Nm

Kontroverzné XM v novej verzii Label Red je najvýkonnejším BMW v histórii, má až 748 koní a 1 000 Nm
Zdroj: BMW
TECH AUTOMOBILOVÉ NOVINKY BMW
Uložiť Uložené

Poznávacím znakom vrcholnej verzie sú exteriérové aj interiérové detaily lakované v metalickom laku Toronto Red.

BMW už v čase predstavenia úplne nového modelu XM informovalo o tom, že v roku 2023 sa na trhu objaví jeho najvýkonnejšia verzia Label Red. Ide o vôbec najvýkonnejšie sériové BMW všetkých čias. Postará sa o to technológia M Hybrid, ktorej podstatou je 4,4-litrový benzínový osemvalec biturbo a elektromotor integrovaný v 8-stupňovej automatickej prevodovke.

Odporúčané
Najvýkonnejší štvorvalec na svete nám vyrazil dych. Mercedes-AMG CLA 45 S je doslova kompaktný superšport Najvýkonnejší štvorvalec na svete nám vyrazil dych. Mercedes-AMG CLA 45 S je doslova kompaktný superšport 1. novembra 2020 o 16:40

Jeho výkon je naďalej 145 kW/197 koní a 280 Nm, čo sú identické parametre ako pri „klasickom“ vyhotovení. Verzia Label Red má však výkonnejší osemvalec, keďže jeho výkon vzrástol o 70 kW/95 koní až na úroveň 430 kW/585 koní. Výkon celej sústavy je tak až 550 kW/748 koní a rovných 1 000 Nm. Tieto údaje v kombinácii s pohonom všetkých štyroch kolies M xDrive zaručia akceleráciu z 0 na 100 km/h za 3,8 sekundy. Maximálna rýchlosť je 250 km/h, v rámci príplatkového balíka M Driver’s Package sa však obmedzovač posunie až na rýchlosť 290 km/h.

BMW, XM, Label Red,BMW, XM, Label Red,BMW, XM, Label Red,BMW, XM, Label Red,
Zobraziť galériu
(17)

Elektrická sústava plní nielen funkciu zvýšenia výkonu, ale aj zníženia spotreby. V zmysle metodiky WLTP automobilka uvádza spotrebu len 1,6 – 1,7 l/100 km, ide však, samozrejme, o údaj reprezentujúci prvých 100 kilometrov, keď je akumulátor nabitý. Jeho využiteľná kapacita je 25,7 kWh, pričom XM zaručí výlučne elektrický dojazd na úrovni 75 až 83 kilometrov. Maximálna rýchlosť v elektrickom režime je 140 km/h.

Odporúčané
Vyskúšali sme Porsche Taycan. Automobilka ním dokazuje, že aj elektrika môže byť športová Vyskúšali sme Porsche Taycan. Automobilka ním dokazuje, že aj elektrika môže byť športová 4. októbra 2020 o 18:40

XM vo verzii Label Red je štandardne vybavené napríklad adaptívnym M podvozkom, športovým zadným diferenciálom M Sport či funkciou Active Roll Comfort, ktorá eliminuje náklony karosérie. Poznávacím znakom vrcholnej verzie sú exteriérové a interiérové detaily lakované v metalickom laku Toronto Red, ktoré sú v značnom kontraste k tmavému laku karosérie Frozen Carbon Black. Matný lak je pritom charakteristickým prvkom úvodnej 500-kusovej edície. Systém objednávok spustia už koncom tohto mesiaca a vyrábať ho začnú v auguste.

BMW, XM, Label Red,
Zdroj: BMW
Domov
Zdieľať
Diskusia