Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
13. apríla 2023, 10:00
Čas čítania 1:08
Martin Mičuda

Kontroverzné XM v novej verzii Label Red je najvýkonnejším BMW v histórii, má až 748 koní a 1 000 Nm

Kontroverzné XM v novej verzii Label Red je najvýkonnejším BMW v histórii, má až 748 koní a 1 000 Nm
Zdroj: BMW
TECH AUTOMOBILOVÉ NOVINKY BMW
Uložiť Uložené

Poznávacím znakom vrcholnej verzie sú exteriérové aj interiérové detaily lakované v metalickom laku Toronto Red.

BMW už v čase predstavenia úplne nového modelu XM informovalo o tom, že v roku 2023 sa na trhu objaví jeho najvýkonnejšia verzia Label Red. Ide o vôbec najvýkonnejšie sériové BMW všetkých čias. Postará sa o to technológia M Hybrid, ktorej podstatou je 4,4-litrový benzínový osemvalec biturbo a elektromotor integrovaný v 8-stupňovej automatickej prevodovke.

Odporúčané
Najvýkonnejší štvorvalec na svete nám vyrazil dych. Mercedes-AMG CLA 45 S je doslova kompaktný superšport Najvýkonnejší štvorvalec na svete nám vyrazil dych. Mercedes-AMG CLA 45 S je doslova kompaktný superšport 1. novembra 2020, 16:40

Jeho výkon je naďalej 145 kW/197 koní a 280 Nm, čo sú identické parametre ako pri „klasickom“ vyhotovení. Verzia Label Red má však výkonnejší osemvalec, keďže jeho výkon vzrástol o 70 kW/95 koní až na úroveň 430 kW/585 koní. Výkon celej sústavy je tak až 550 kW/748 koní a rovných 1 000 Nm. Tieto údaje v kombinácii s pohonom všetkých štyroch kolies M xDrive zaručia akceleráciu z 0 na 100 km/h za 3,8 sekundy. Maximálna rýchlosť je 250 km/h, v rámci príplatkového balíka M Driver’s Package sa však obmedzovač posunie až na rýchlosť 290 km/h.

BMW, XM, Label Red,BMW, XM, Label Red,BMW, XM, Label Red,BMW, XM, Label Red,
Zobraziť galériu
(17)

Elektrická sústava plní nielen funkciu zvýšenia výkonu, ale aj zníženia spotreby. V zmysle metodiky WLTP automobilka uvádza spotrebu len 1,6 – 1,7 l/100 km, ide však, samozrejme, o údaj reprezentujúci prvých 100 kilometrov, keď je akumulátor nabitý. Jeho využiteľná kapacita je 25,7 kWh, pričom XM zaručí výlučne elektrický dojazd na úrovni 75 až 83 kilometrov. Maximálna rýchlosť v elektrickom režime je 140 km/h.

Odporúčané
Vyskúšali sme Porsche Taycan. Automobilka ním dokazuje, že aj elektrika môže byť športová Vyskúšali sme Porsche Taycan. Automobilka ním dokazuje, že aj elektrika môže byť športová 4. októbra 2020, 18:40

XM vo verzii Label Red je štandardne vybavené napríklad adaptívnym M podvozkom, športovým zadným diferenciálom M Sport či funkciou Active Roll Comfort, ktorá eliminuje náklony karosérie. Poznávacím znakom vrcholnej verzie sú exteriérové a interiérové detaily lakované v metalickom laku Toronto Red, ktoré sú v značnom kontraste k tmavému laku karosérie Frozen Carbon Black. Matný lak je pritom charakteristickým prvkom úvodnej 500-kusovej edície. Systém objednávok spustia už koncom tohto mesiaca a vyrábať ho začnú v auguste.

BMW, XM, Label Red,
Zdroj: BMW
Domov
Zdieľať
Diskusia