Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
4. apríla 2023, 11:00
Čas čítania 3:32
Jana Chovancová

3 desivé a bizarné letecké udalosti so šťastným koncom. Pilot, ktorý vypadol cez okno, či krádež v plaveckých okuliaroch

3 desivé a bizarné letecké udalosti so šťastným koncom. Pilot, ktorý vypadol cez okno, či krádež v plaveckých okuliaroch
Zdroj: Unsplash/Ross Parmly
ZAUJÍMAVOSTI LETECKÉ NEHODY LIETADLO NEHODY A ÚMRTIA
Uložiť Uložené

Aj zdanlivo hrôzostrašné letecké udalosti, pri ktorých si radšej prekrývaš oči a čakáš to najhoršie, môžu mať napokon šťastný koniec. Prečítaj si tie naj, ktoré sme pre teba vybrali. Niektoré sú strašidelné, iné zase poriadne bizarné.

Letecká doprava je síce považovaná za najbezpečnejšiu na svete, stále sa jej mnohí boja a preferujú radšej cestovanie autom či vlakom. Aj keď sa štatisticky častejšie dejú nehody pri cestovaní autom, nie je vždy pravidlom, že pri nich účastníci zahynú, pričom keď sa stane letecká katastrofa, je takmer isté, že ju nikto neprežije. 

Či je to už strach zo smrti, alebo z toho, že pod nohami necítime pevnú zem, je úplne zbytočný. Lietanie je totiž stále bezpečnejšie a vďačiť za to môžeme, bohužiaľ, aj leteckým katastrofám. Práve pre tieto nešťastné udalosti letectvo napreduje a z každej nehody plynie ponaučenie, ktorému sa v budúcnosti snažia ľudia vyhnúť. 

V Refresheri ti každý deň prinášame zaujímavé články z domova i zo sveta, ale aj rozhovory s inšpiratívnymi ľuďmi. Ak sa ti naša tvorba páči a chceš podporiť náš redakčný tím, staň sa členom klubu Refresher+

(kabrio) let Aloha Airlines 243 

Písal sa 28. apríl roku 1988, keď sa počas letu 243 Aloha Airlines doslova udial zázrak. Lietadlo vyštartovalo z mesta Hilo a smerovalo do Honolulu, pričom na palube prevážalo 89 cestujúcich a šesť členov palubnej posádky. Na tejto krátkej, iba 300-kilometrovej trase sa však krátko po vzlete takmer udiala obrovská katastrofa. Dnes to môžeme opísať ako zázrak. 

Odporúčané
Zuzana je techničkou lietadiel: Som jediná žena medzi mužmi, na začiatku som vymieňala záchody a zarábala 800 eur (Rozhovor) Zuzana je techničkou lietadiel: Som jediná žena medzi mužmi, na začiatku som vymieňala záchody a zarábala 800 eur (Rozhovor) 15. marca 2024, 9:30

Vo výške viac ako sedem kilometrov, kde je teplota vzduchu ďaleko pod nulou, sa lietadlu odtrhol kus hornej časti plášťa. Hluk, explózia, krik. Niekoľko ľudí doslova bez strechy nad hlavou. Lietadlo však pokračovalo vo svojej ceste. 

Fotografia lietadla Aloha Airlines po tom, čo bezpečne pristálo s odtrhnutou strechou.
Fotografia lietadla Aloha Airlines po tom, čo bezpečne pristálo s odtrhnutou strechou. Zdroj: Wikimedia (Creative Commons) / NTSB

Po rapídnej dekompresii nastalo 13 minút hrôzy, kým sa lietadlu podarilo úspešne pristáť. Ľudia okrem strachu a paniky pociťovali extrémny chlad. Šťastie mali takmer všetci okrem jednej letušky, ktorú z lietadla silný tlak a vietor vymrštili von. 

Napriek tomu, že lietadlu zlyhal v dôsledku poškodenia ľavý motor a lietadlo letelo ešte hodnú chvíľu „ako kabriolet“, núdzové pristátie na ostrove Maui prebehlo bez väčších problémov. Pasažieri však utrpeli niekoľko zranení vrátane otrasu mozgu, popálenín od potrhaných káblov, zlomenín, tržných rán či barotraumy (zranenia spôsobené náhlou zmenou tlaku, napríklad problémy s ušami, dutinami alebo pľúcami, pozn. red.).

Čítaj na ďalšej strane
Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 z 2
Domov
Zdieľať
Diskusia