Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
15. marca 2023, 12:30
Čas čítania 6:17
Martina Havranová

Jasmina Alagič: Mám stanovený cenník. Viem, že veľa influencerov funguje na bartroch, ale ja to už tak nerobím (Rozhovor)

REFRESHER INFLUENCERI JASMINA ALAGIČ ROZHOVORY
Uložiť Uložené

Jasmina Alagič má na svojom Instagrame viac ako pol milióna followerov. „Neviem si predstaviť, že by som promovala alkohol,“ povedala nám v rozhovore o svojej práci influencerky a online živote.

Moderátorka Jasmina Alagič patrí s viac ako pol miliónom followerov na Instagrame k najúspešnejším influencerom na Slovensku. O svojom instagramovom účte však hovorí, že ho stále berie ako hobby a namiesto plánovania stratégie sa viac riadi svojím pocitom.

Influencerka a moderátorka Jasmina Alagič.
Influencerka a moderátorka Jasmina Alagič. Zdroj: Refresher/Ľubo Baran

„Možno je to aj tým, že my s Patrikom nie sme influenceri, ktorí vznikli len preto, aby boli influenceri. Je to v podstate len niečo, čo nám prišlo do života popri inej profesii. Možno ak by to bolo naše jediné živobytie, museli by sme plánovať, hľadať stratégiu a snažiť sa, aby naše účty boli dokonalé,“ hovorí v rozhovore.

Na Refresheri ti pravidelne prinášame rozhovory, ktoré sa dotýkajú aktuálnych spoločenských tém. Aby sme to mohli robiť aj naďalej, podpor nás a pridaj sa do klubu Refresher+, kde získaš neobmedzený prístup k exkluzívnym článkom.


Keď tvoríš obsah na svoj Instagram, máš vopred naplánovanú stratégiu, alebo je to niečo, čo vzniká úplne spontánne?

Môj Instagram je absolútne spontánna záležitosť, ktorá zrkadlí môj život. Nemám ani prehľad o tom, kedy by som mala čo zdieľať, aby to malo väčší dosah. Sú dni, keď sa napríklad cez víkend chcem venovať iba svojej rodine a naopak, dni, keď mám chuť zdieľať viac.

Moje chodenie s Patrikom bolo verejné skôr, ako bolo oficiálne medzi nami dvomi. 


Chcem, aby to, čo zdieľam, bolo autentické a aby ma ľudia spoznali naozaj takú, aká som. Stále vnímam Instagram ako takú milú zábavu, cez ktorú chcem s ľuďmi zdieľať pozitívnu energiu. Stratégie by ste u mňa hľadali márne. 


Máš nejaké osobné posolstvo, ktoré by si chcela svojou komunikáciou s followermi odovzdávať?

Aby brali život s väčšou ľahkosťou a vedeli sa tešiť z maličkostí. Zároveň ich chcem povzbudiť k tomu, že chcieť od života viac, vôbec nie je zlé. Dostala som od Boha dar, že som šťastný človek po celý svoj život, a chcem toto svoje nastavenie v hlave posúvať všade, kde je preň miesto. 

Podľa slov Jasminy najviac hejterov na jej Instagram prišlo v čase, keď začala chodiť s Rytmusom.
Podľa slov Jasminy najviac hejterov na jej Instagram prišlo v čase, keď začala chodiť s Rytmusom. Zdroj: Refresher/Ľubo Baran


Predpokladám, že na tvoj Instagram občas zablúdia aj ľudia, ktorí nie sú až takto šťastne nastavení a prinesú, naopak, hejt.

Práveže už ani nie. (smiech) Dialo sa to najmä v čase, keď som sa dala dokopy s Paťom, ale rokmi sa to vyčistilo. Otvorene poviem, že problémových ľudí som proste zablokovala, a keď sa niekto taký objaví teraz, blokujem ho tiež. 


Zlí ľudia nemajú priestor ani v mojom reálnom živote a ani na mojej sociálnej sieti. Nemyslím tým teraz to, keď mi niekto povie konštruktívnu kritiku, či už v rámci moderovania, alebo svojho verejného života. Ale ak mi niekto príde len vulgárne vynadať? Myslím, že takého človeka môžem naozaj len bloknúť, aj keď je pravdou, že už ani nepamätám, kedy som k niečomu takému musela pristúpiť. 


Spomínala si, že ten hejt sa okolo teba koncentroval najmä v období, keď si začala chodiť s Patrikom. Čo ti vlastne ľudia vyčítali? 

Moje chodenie s Patrikom bolo verejné skôr, než bolo oficiálne medzi nami dvomi. Mala som vtedy dosť náročné obdobie. Predstav si, že máš s niekým druhé rande, niekde vás spolu odfotia a v médiách vás prezentujú už ako pár, hoci ste si v realite ani nedali pusu. 


Navyše mi ľudia nadávali, že som zlatokopka. Patrik má toľko výraznejších kreditov ako muž než to, že má peniaze. Prišlo mi to nezmyselné. Niektorí mi zase vyčítali, že som akoby rozbila nejaký vzťah, napriek tomu, že som stretla single muža. Asi to je tým, že keď je pre ľudí niečo šok, automaticky reagujú negatívne. Zjavne to celé pre nich bol šok a pre mňa tiež. 

Influencerstvo beriem stále ako hobby, hovorí Jasmina Alagič.
Influencerstvo beriem stále ako hobby, hovorí Jasmina Alagič. Zdroj: Refresher/Ľubo Baran


Je asi náročné ustáť verejné preberanie tvojho vzťahu, ktorý je na úplnom začiatku...

Pravdou je, že už na prvom rande s Patrikom som si uvedomila, že toto je úplne iné ako čokoľvek, čo som pred tým zažila. Na druhej strane ako hovoríš, je to úplný začiatok a toho druhého ešte nepoznáš. Ten mediálny humbuk okolo nás sa navyše spustil z večera do rána. 

Možno ak by influencerstvo bolo naše jediné živobytie, museli by sme plánovať, hľadať stratégiu a snažiť sa, aby naše Instagramy boli dokonalé.


Chcela som byť moderátorka alebo herečka, a tak človek prirodzene počíta s nejakým mediálnym záujmom. Toto bol však extrém, na ktorý sa nedá pripraviť. Dokázala som však zostať vo svojej pozitívnej bubline a hovorila som si, že je to proste súčasť toho, čo teraz zažívam. Každým ďalším rande s Patrikom sme si boli stále istejší, že začína niečo krásne, a všetko ostatné šlo prirodzene do úzadia. 


Si otvorený človek aj v komunikácii na sieťach. Máš nejaké hranice toho, čo by si nikdy nedala na Instagram?

Nemám ich stanovené dopredu, ale napríklad si neviem predstaviť, že by som promovala alkohol. Jedným dychom však dodávam, že nesúdim ľudí, ktorí to robia, my však žijeme inak. Pre mňa je alkohol proste droga. Tiež prílišná nahota je pre mňa niečo, čo na mojom účte nemá miesto.


O Patrikovi je známe, že dlhodobo nepije alkohol. Si teda tiež abstinent?

Ja som nepila alkohol dávno predtým, ako som spoznala Patrika. Niekedy si s niekým štrngnem, ale alkohol mi vo všeobecnosti nechutí. Mala som obdobie, ktoré som si odpila, odžúrovala a odhanbila sa zaň. Zhruba v dvadsaťpäťke som však s alkoholom skončila, a aj keď som pracovne ešte ako moderátorka Fashion TV chodila na party, nikdy som tam nezostala popíjať po tom, ako sme natočili, čo bolo treba. 

Nechcem, aby to znelo arogantne, ale ponúk na spoluprácu prichádza dosť. V priemere prídu denne tri-štyri.


Ja mám celoživotnú párty. Nepotrebujem sa večer stretávať s ľuďmi, aby sme spolu pili a opúšťali sa. Zo začiatku mi hovorili, neverím, že máš každý deň dobrý, ale ja to tak fakt mám. Aj mňa počas dňa niečo zarmúti alebo sklame, ale zaspávam vždy s tým, čo ma potešilo, a nie s tým, čo ma zarmútilo. Možno aj preto sa mi darí udržiavať si takú pozitívnu hladinu, ktorú si ľudia potrebujú doplniť alkoholom.  


S Patrikom obaja fungujete aj ako influenceri. Vyčleňujete si čas, keď nie ste online?

Vôbec. Myslím, že čím viac človek niečo plánuje a kombinuje, tým viac mu to zasahuje do života. Ako som už hovorila na začiatku, u nás neexistuje nejaká stratégia. Možno je to aj tým, že my nie sme influenceri, ktorí vznikli len preto, aby boli influenceri. Je to v podstate len niečo, čo nám prišlo do života popri inej profesii. Možno ak by to bolo naše jediné živobytie, museli by sme plánovať, hľadať stratégiu a snažiť sa, aby naše účty boli dokonalé. 


Máš viac ako pol milióna followerov, myslíš, že práve tvoja autentickosť je pre ľudí dôvodom, prečo si zaujala?

Som o tom presvedčená. Mojich followerov vnímam ako ľudí, ktorí sú mi blízki minimálne názorovo. Chcem, aby na mojom účte našli vždy niečo z môjho bežného bytia. Nechcem, aby môj Instagram pôsobil ako teleshopping, kde na každej story promujem iný produkt. Aj ja sama, keď sledujem účty iných ľudí, zaujímajú ma bežné veci z ich života alebo nejaké zákulisie ich práce. To, ktorý produkt používajú, je druhoradé. 


Koľko ti chodí v priemere ponúk na spolupráce?

Nechcem, aby to znelo arogantne, ale prichádza ich dosť. V priemere prídu denne tri-štyri ponuky. Všetky ich rovno preposielam Gabike Ruman, ktorá ma zastupuje, a ja chcem, aby komunikácia s klientmi bola naozaj profesionálna, a viem, že Gabika to dokáže zabezpečiť.

Odporúčané
Moderátorka Alexandra Orviská býva na Manhattane: Nájom bytu s veľkosťou špajzy sa tu začína od 3 000 eur (Rozhovor) Moderátorka Alexandra Orviská býva na Manhattane: Nájom bytu s veľkosťou špajzy sa tu začína od 3 000 eur (Rozhovor) 14. marca 2024, 9:30

Raz za tri dni spravíme výber produktov, ktoré ma zaujali najviac, a potom pokračujeme v nastavovaní spolupráce ďalej. Dbáme na to, aby sme naozaj odpísali všetkým, aj tým, ktorých odmietneme. Úprimne si vážim ľudí, ktorí majú záujem o spoluprácu so mnou, a tiež si vážim aj peniaze, ktoré si ako influencerka môžem zarobiť. 

Jasmina Alagič: Denne mi chodia ponuky na tri až štyri spolupráce.
Jasmina Alagič: Denne mi chodia ponuky na tri až štyri spolupráce. Zdroj: Refresher/Ľubo Baran


Máš pevne stanovený cenník, koľko u teba stojí post, alebo to funguje na báze dohody, prípadne bartera?

Mám stanovený cenník. Viem, že veľa influencerov funguje na barteroch, ale ja to tak nerobím. Bartery som využívala, keď som bola tehotná, lebo šlo o veci, ktoré by som si beztak musela kúpiť. Teraz to už nerobím, iba ak ide o niekoho, kto mi je osobne naozaj veľmi blízky a chcem ho takto podporiť. Všetci klienti by mali mať rovnaké podmienky, keďže mi nepríde fér, že niekto musí zaplatiť za to, čo iný dostane za barter. 


Hovoríš verejne o tom, koľko stojí promo na tvojom účte?

Nehovorím. Máme k tomu urobené prezentácie, ktoré dostane každý potenciálny klient, a chcem, aby všetko prebehlo na úrovni. Spolupracujem nielen s Gabikou, ale aj s ľuďmi, ktorí vytvárajú videá, aby klienti za svoje peniaze dostali naozaj kvalitu. 


Striedam niekoľko kameramanov, s ktorými vytváram reels videá, a teší ma, že vznikol v podstate úplne nový segment ľudí, ktorí sa špecializujú na sociálne siete. Súčasťou môjho Instagramu je aj vizážista Milan Švingál a kaderník Janko Molnár. My všetci sme dokopy môj Instagram. 

Koľko hodín denne ti zaberie práca influencerky?

Nechcem sa nikoho dotknúť, ale často počúvam od iných influencerov, aká je to časovo náročná práca. Možno je to tak, ak je to ich hlavná práca a majú omnoho viac reklám. Pre mňa je to však stále hobby. 


Samozrejme, že si vyžaduje plánovanie, kedy aký typ obsahu treba vyrobiť a kedy zverejniť. Keď sa nakopia veci, na ktorých musím pracovať, zvyčajne sa zídeme ako tím, spravíme si taký pekný deň s dobrým obedom a vytvoríme väčšie množstvo obsahu.  


Máš nejaké ambície, čo ďalej v rámci tvojej práce infuencerky?

Chcela by som sa viac naživo stretávať s ľuďmi, ktorí ma sledujú. Neviem presne, v akej forme by to prebiehalo, ale možno by to boli nejaké talkshow naživo, kde by som sa rozprávala o živote bežných ľudí. Omnoho viac, ako počúvať o živote tých istých známych ľudí dookola, ma baví zdieľať niečo s tými s úplne bežnými životmi. 

Domov
Zdieľať
Diskusia