Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. februára 2023, 9:30
Čas čítania 3:52
Martin Adam Pavlík

10 najlepších slovenských filmov nového milénia: Portrét neonacistu, triler o Nežnej revolúcii aj dráma o únose bábätiek

10 najlepších slovenských filmov nového milénia: Portrét neonacistu, triler o Nežnej revolúcii aj dráma o únose bábätiek
Zdroj: ASFK
FILMY A SERIÁLY SLOVENSKÁ KINEMATOGRAFIA SLOVENSKÉ FILMY
Uložiť Uložené

Poď sa s nami spoločne pozrieť na rebríček snímok, ktoré nás po roku 2000 oslovili a zaujali najviac.

Slovenská kinematografia spravila za dvadsať rokov obrovský progres. Okrem sociálnych drám začali vznikať čoraz viac žánrové filmy. Vznikli akčné trilery, kriminálky, horory či komédie. A potreba podobne ladených diel sa odrazila aj na zvýšenej diváckej návštevnosti.

Filmy ako Čiara, Trhlina, Únos, Sviňa, Všetko alebo nič, Kandidát alebo Červený kapitán zožali v kinách veľký úspech. Ďalším ukazovateľom progresu je aj to, že sa o slovenských filmoch hovorí aj v zahraničí. Svedčia o tom snímky Eva Nová, Svetlonoc, Zázrak či Ako sa varia dejiny.

Starosvetský štýl staršej generácie obmenili nové prístupy mladých, drzých a mimoriadne ambicióznych tvorcov. Idú bez strachu vpred, stále sa zdokonaľujú, experimentujú, skúšajú nové veci, a keď sa náhodou popália, vstanú a poučia sa zo svojich chýb.

Poď sa s nami pozrieť na rebríček snímok, ktoré nás v novom miléniu oslovili a zaujali najviac. Niektoré budeš zaručene poznať, iné si možno doteraz nevidel a ani nevieš, že existujú. 

Môj pes Killer.
Môj pes Killer. Zdroj: PubRes
Zaujímajú ťa rozhovory so slovenskými hereckými talentmi alebo články o slovenskej kinematografii? Podpor naše úsilie, získaj neobmedzený prístup k článkom a pridaj sa do klubu Refresher+.

10. Invalid (réžia: Jonáš Karásek, 2023)

S odvážnymi, vulgárnymi, drsnými a jemne čiernohumornými komédiami prišiel najskôr Jakub Kroner s filmom Lóve, postupne však práve Karásek zvyšoval latku vyššie, až sme dostali v roku 2023 bez debaty najlepšiu slovenskú komédiu za posledných dvadsať rokov. Nielenže je najvtipnejšia, ešte je aj najlepšie nakrútená. A ty si ju môžeš stále pozrieť v kine. Tak na čo ešte čakáš?

9. Správa (réžia: Peter Bebjak, 2020)

Bebjak je spomedzi slovenských tvorcov azda najväčší experimentátor. Snažil sa už diváka vydesiť horormi Zlo alebo Trhlina, do kín priniesol aj dávku napätia vďaka trilerom Čiara a Čistič. Každý, kto však pozoruje jeho tvorbu, pozorne vie, že stále je najviac doma v točení silných drám. A hoci sme sa rozhodovali medzi jeho Tieňohrou a Správou, práve druhá možnosť vyhrala, pretože ide o úchvatne a citlivo nakrútené majstrovské dielo s mrazivo aktuálnym posolstvom.


8. Comeback (réžia: Miro Remo, 2014)

V našom zozname sme nemohli vynechať zopár dokumentárnych filmov. Predsa len tvoria podstatnú súčasť našej kinematografie. Hravý a tragikomický Comeback Mira Rema rozpráva o recidivistoch v bludnom kruhu. Uvidíš, aké drsné je to za mrežami, no čoskoro pochopíš, že aj keď väzeň vyjde po rokoch na slobodu, nečaká ho nič iné než drsná a krutá realita. 

Vyskúšaj predplatné
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 131087 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Domov
Zdieľať
Diskusia