Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. februára 2023, 12:00
Čas čítania 1:05
Martin Mičuda

Elektrická Škoda Enyaq RS sa s vyše 7 kilometrov dlhým driftom zapísala do Guinnessovej knihy rekordov

Elektrická Škoda Enyaq RS sa s vyše 7 kilometrov dlhým driftom zapísala do Guinnessovej knihy rekordov
Zdroj: Škoda Auto
TECH ELEKTROMOBILY ŠKODA
Uložiť Uložené

Škoda Enyaq RS driftovala 7 kilometrov na ľade.

V úvode roka si Škoda v chladnom Švédsku pripravila špeciálnu akciu s modelmi, ktorých spoločným znakom bol pohon oboch náprav 4 × 4. Na zamrznutom jazere si tak odborná verejnosť mala možnosť vyskúšať vozidlá rôznych druhov a preveriť ich schopnosti. Veľkú pozornosť mal elektromobil Enyaq, ktorého nápravy síce nie sú mechanicky spojené (riešením Haldex), najvýkonnejšie verzie však disponujú dvomi elektromotormi, a teda aj pohonom všetkých štyroch kolies.

Odporúčané
Na okruhu sme vyskúšali najzábavnejší RS model v histórii. Aké je nové Audi RS3? Na okruhu sme vyskúšali najzábavnejší RS model v histórii. Aké je nové Audi RS3? 25. mája 2022, 14:30

Automobiloví novinári tak mohli na vlastnej koži porovnať správanie sa konvenčného pohonu s elektrickým. Hviezdou podujatia sa napokon stal motoristický novinár Richard Meaden, ktorý za volantom Škody Enyaq RS iV pokoril dva svetové rekordy – v najdlhšom nepretržitom drifte na ľade a v najdlhšom nepretržitom drifte na ľade s elektromobilom.

Stalo sa tak na oválnej trati s dĺžkou 188,496 m, a to priamo na zamrznutom jazere Stortjärnen pri švédskom Östersunde. Richard Meaden vytvoril nový oficiálny rekord, v rámci ktorého udržal vozidlo v kontrolovanom drifte viac ako 15 minút, pričom prešiel 7,351 kilometra. Meadenov drift prekonal predchádzajúci rekord s dĺžkou 6,231 km, ktorý padol v Číne v roku 2022. Prekonaním prvého rekordu stanovil Meaden s vozidlom Enyaq RS iV zároveň aj druhý rekord, a to v najdlhšom nepretržitom drifte na ľade s elektromobilom.

Odporúčané
Poriadne sme prevetrali nové M4 Coupé. BMW sa podarilo vytvoriť niečo výnimočné Poriadne sme prevetrali nové M4 Coupé. BMW sa podarilo vytvoriť niečo výnimočné 2. januára 2022, 9:30

Mladoboleslavská automobilka dosiahla rekord na štvrtý deň po mnohých tréningových jazdách s rôznymi typmi pneumatík, ktoré dovedna trvali 18 hodín. Enyaq RS iV obstál v náročných podmienkach (pod bodom mrazu) a počas 15 minút a 58 sekúnd rekordnej jazdy obišiel oválnu trať celkovo 39-krát. Počas jazdy dosiahol maximálnu rýchlosť 48,69 km/h a v najpomalšom bode sa pohyboval rýchlosťou 31,64 km/h.

Škoda, Enyaq, Enyaq RS,Škoda, Enyaq, Enyaq RS,Škoda, Enyaq, Enyaq RS,Škoda, Enyaq, Enyaq RS,
Zobraziť galériu
(5)
Domov
Zdieľať
Diskusia