Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. februára 2023, 11:30
Čas čítania 2:29
Martin Adam Pavlík

Invalid prináša spontánne záchvaty smiechu. Jonáš Karásek nakrútil slovenskú komédiu roka (Recenzia)

Invalid prináša spontánne záchvaty smiechu. Jonáš Karásek nakrútil slovenskú komédiu roka (Recenzia)
Zdroj: CinemArt SK
FILMY A SERIÁLY INVALID RYTMUS
Uložiť Uložené

Ako hodnotíme najnovšiu čiernu komédiu o pomste, v ktorej si zahrali aj raperi Rytmus, Vec a Majk Spirit?

Róm v nacistickej uniforme, dvaja neschopní detektívi, drsní gangstri, skorumpovaný starosta a jeden pekelne rýchly vozíčkar, ktorému nestačia ani policajti. To je základná zostava najnovšieho filmu Jonáša Karáska (Kandidát, Amnestie) s názvom Invalid.

Oplatilo sa čakať na čiernu komédiu, v ktorej si zahrali aj Rytmus, Vec, Majk Spirit či Gogo? Ide o trápny nepodarok so zlým scenárom či konečne vydarenú „žánrovku“ s napätím, akciou a funkčným humorom? 

Róm a vozičkár plánujú pomstu 

Karáskov film rozpráva príbeh o prehnane cholerickom údržbárovi pracujúcom v múzeu Lacovi Hunderovi (Gregor Hološka). Po tom, ako sa poháda s manželkou a so synom, chce všetko napraviť tým, že mu kúpi nové rádio. Narazí však na podvodníkov, ktorí ho zmlátia a hodia do kanála. 

Síce ho zachráni Róm Gabo (Zdeněk Godla), Laco už však nedokáže chodiť. Je odkázaný na invalidný vozík a pomoc druhých. Jediný, kto mu podá pomocnú ruku, je práve Gabo, pretože rodina Laca opustila. Spočiatku zo svojho nového parťáka údržbár nie je nadšený, netrvá však dlho, kým sa skamarátia. 

Odporúčané
SEPAR VS. RYTMUS: Naozaj si člen Kontrafaktu kupuje mesačných poslucháčov na Spotify? Spýtali sme sa distribútora jeho hudby SEPAR VS. RYTMUS: Naozaj si člen Kontrafaktu kupuje mesačných poslucháčov na Spotify? Spýtali sme sa distribútora jeho hudby 25. februára 2024, 12:30

Následne začnú vymýšľať rafinovaný plán na nemilosrdnú pomstu. Popritom odhalia korupciu u miestneho starostu. Keď im polícia nedokáže nijakým spôsobom pomôcť, vezmú spravodlivosť do vlastných rúk.

Invalid
Zdroj: CinemArt SK

Nápaditý scenár s vtipnými scénami a množstvom hlášok

Jonáš Karásek spravil v slovenskom filme revolúciu a zmenil pravidlá hry už v roku 2013, keď dobyl kiná mimoriadne úspešným Kandidátom. Upútal najmä úchvatným vizuálom a ostrými dialógmi. Všetko ešte zdokonalil v dráme Amnestie o nežnej revolúcii a väzenskej vzbure v Leopoldove.

Invalid je zasadený do deväťdesiatych rokov minulého storočia a jasne pripomína dobu tvrdých mafiánskych praktík a korupcie aj zrod nechutných populistov v politike. Tvorcovia však nechceli reflektovať túto neľahkú a turbulentnú dobu, keď vybuchovali autá, unášali sa či mizli ľudia, s vážnou tvárou.

Rozhodli sa nakrútiť radšej drsnú čiernohumornú komédiu s prvkami trileru a kriminálky. A spravili dobre. Žánrové filmy na Slovensku stále chýbajú ako soľ, i keď za posledných desať rokov sa o progres v tomto smere postarali či už Michal Kollár (Červený kapitán), Mariana Čengel Solčanská (Únos), Jakub Kroner (Lóve) alebo Peter Bebjak (Trhlina). 

Odporúčané
Fotografka Katarína Šlesárová: Pomohol mi aj Sajfa s Veronikou. Rytmusovi môj štýl fotenia sedí, v Dubaji sme sa stretli náhodou Fotografka Katarína Šlesárová: Pomohol mi aj Sajfa s Veronikou. Rytmusovi môj štýl fotenia sedí, v Dubaji sme sa stretli náhodou 21. februára 2024, 9:30

Karásek je však spomedzi vyššie spomenutých mien jednoznačne najlepší a najambicióznejší formalista. Ak by aj pri jeho filmoch nefungoval scenár, stále máš istotu, že ťa v kine čaká strhujúci zážitok vďaka dynamickej montáži a do bodky premysleným kompozíciám a jazdám kamery.

Invalid nie je výnimkou a, našťastie, funguje tu aj prefíkaný a nápaditý scenár Tomáša Dušičku. Ponúka množstvo zábavných postáv a vtipných scén. Vďaka nim zažiješ spontánne výbuchy smiechu spolu s celou kinosálou. Ústredné duo Laco a Gabo je perfektné, chrlia jednu hlášku za druhou.

Herec Daniel Fischer.
Herec Daniel Fischer. Zdroj: CinemArt SK

Inšpirácia u Ritchieho a Tarantina

Vidieť, že tvorcovia sa inšpirovali u klasikov, akými sú Guy Ritchie alebo Quentin Tarantino, a prinášajú množstvo citácií a odkazov. Fungujú aj cameo role slovenských raperov. Našťastie však dostávajú najviac priestoru skutoční profi herci. 

Úžasný je napríklad Čech Zdeněk Godla (seriál MOST!), ktorý v Invalidovi hovorí čistou slovenčinou. Práve on rozpráva divákom celý príbeh na policajnej stanici počas toho, ako ho neustále komandujú Ivo Gogál a Daniel Fischer. Najlepší výkon predvádza však bezpochyby Gregor Hološka cez svoje výbuchy hnevu.

 
Jediné, čo sa tvorcom nepodarilo, je dostať do príbehu aspoň trocha potrebnej vážnosti. To však vzhľadom na náladu snímky veľmi neprekáža. Síce náznaky vážnosti sú najmä v závere (starostove výstupy či nešťastné osudy vedľajších postáv), pôsobia buď nechcene komicky, alebo toporne a kŕčovito. 

Odporúčané
Chceš sa dostať na vypredaný koncert Kontrafaktu? Organizátor pridal obmedzený počet lístkov, takto ich môžeš získať Chceš sa dostať na vypredaný koncert Kontrafaktu? Organizátor pridal obmedzený počet lístkov, takto ich môžeš získať 8. februára 2024, 17:30

Ako komédia našťastie Invalid funguje skvele. Prináša zároveň iskru nádeje, že sa predsa len naša kinematografia uberá správnym smerom a je čoraz bohatšia a pestrejšia. Invalid od nás dostáva osem bodov z desiatich.

Ak si film videl, nezabudni ho ohodnotiť v našej databáze.
Réžia: Jonáš Karásek
Scenár: Tomáš Dušička
Žáner: Komédia
Dĺžka: 108 minút
Herci: Gregor Hološka, Zdeněk Godla, Oľga Belešová, Ivo Gogál, Michal Dušička, Patrik „Rytmus“ Vrbovský, Vec, Daniel Fischer
Kde si film môžeš pozrieť: V kine
Priemerné hodnotenie čitateľov
Tvoje hodnotenie
Aké hodnotenie by si dal ty?
Zobraziť výsledky
Skryť výsledky
0/10
Domov
Zdieľať
Diskusia