Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
31. januára 2023, 14:30
Čas čítania 4:25
Jakub Paulík

Toto je 5 domov najbohatších ľudí sveta. Bývanie Elona Muska je lacnejšie ako bratislavská garsónka

Toto je 5 domov najbohatších ľudí sveta. Bývanie Elona Muska je lacnejšie ako bratislavská garsónka
Zdroj: Picryl/Library of Congress
ZAUJÍMAVOSTI BÝVANIE DOMY LUXUSNÉ DOMY SLÁVNYCH OSOBNOSTÍ VILY
Uložiť Uložené

Bill Gates si k svojmu sídlu dáva dovážať piesok až z Karibiku. Bývanie Elona Muska by si mohol dovoliť bez problémov aj priemerne zarábajúci Slovák či dokonca študent s brigádou.

Zarábajú toľko, že si môžu dovoliť kúpiť desiatky luxusných domov či dokonca vlastných ostrovov. Majetky niektorých z najbohatších ľudí sveta sa odhadujú na stovky miliárd dolárov. Pozreli sme sa na to, ako vyzerá bývanie Bernarda Arnaulta, Billa Gatesa, Elona Muska, Jeffa Bezosa či Marka Zuckerberga.

V predošlých častiach série o bývaní slávnych osobností si si mohol prečítať o domoch hollywoodskych hviezd, slávnych hudobníkov, influencerov či športovcov. Ak ťa tento druh obsahu baví, podporiť ho môžeš ako člen klubu Refresher+.

Bernard Arnault

Miesto: Clairefontaine pri Paríži, Francúzsko
Hodnota: 200 miliónov dolárov (187 miliónov eur)
Rozloha pozemku/domu: 48 562 m²/ 650 m²

Bernard Arnault je šéfom gigantického konglomerátu Moët Hennessy Louis Vuitton a podľa Forbesu k 31. januáru 2023 najbohatším človekom na planéte. Jeho luxusný kaštieľ Château de Saint-Rémy-des-Landes s rozlohou 650 m² postavený v 18. storočí neďaleko Paríža má údajne hodnotu 200 miliónov dolárov a rozprestiera sa na pozemku 48 562 m².

Bernard Arnault
Zdroj: Foursquare/Joel D

Na obrovskom priestranstve v okolí kaštieľa si hostia miliardára Arnaulta môžu užívať športovanie na tenisovom kurte, plávanie v bazéne olympijských rozmerov, ale aj súkromné jazero či malé bludisko, uvádza web Magic Bricks zameraný na nehnuteľnosti. Hlavná vila je určená pre majiteľa, rodinu a zamestnancov, no na pozemku sa nachádza aj menší samostatný hosťovský dom.

Odporúčané
Potrebujete lešenie? Poradíme, ako na to! Potrebujete lešenie? Poradíme, ako na to! 23. apríla 2024, 13:00

Predné dvere, ktorými sa vstupuje do vily, sú vyrobené z bronzu a po ich bokoch stoja sochy dvoch veľkých levov. Sídlo Bernarda Arnaulta s rozlohou 650 m² disponuje vínnou pivnicou, samostatnou tanečnou sálou, 12 spálňami a rovnakým počtom kúpeľní. Hlavná jedáleň zodpovedá veľkosti domu a stravovať sa v nej naraz môže až 24 osôb.

Elon Musk

Miesto: Boca Chica/Texas/USA
Hodnota: 49 500 dolárov (45 640 eur)
Rozloha domu: 35 m²

CEO Tesly a Space X Elon Musk je druhým najbohatším človekom a podobne ako Bernard Arnault by si mohol bez problémov dovoliť luxusné bývanie v gigantickej vile. Niektorých ľudí môže preto prekvapiť skutočnosť, že svoje nehnuteľnosti predal a začal bývať v skladacom dome Casita s rozlohou 35 m², za ktorým stojí spoločnosť Boxabl, informuje web Green Matters.

Firma Boxabl ešte v roku 2020 vyhlásila, že pripravuje dom pre elitného zákazníka. Keď sa neskôr rozkríklo, že ide o Elona Musk, produkty spoločnosti išli na dračku. Skladací domček nie je žiadnym gigantom, ale postačí na to, aby sa doň zmestila obývačka, jedáleň, spálňa, kúpeľňa a spotrebiče ako práčka a sušička.

Boxabl
Zdroj: Boxabl

Musk na Twitteri objasnil, že jeho miniatúrne obydlie má hodnotu necelých 50 000 dolárov. Šéf Tesly ho však nevlastní, ale si ho len prenajíma. Dom šéfa Tesly, ktorý je situovaný pri jeho raketovej základni v texaskej zátoke Boca Chica pri hraniciach s Mexikom, ho stojí 250 dolárov mesačne.

Ak by sa s ním chcel v budúcnosti premiestniť niekam inam, nebol by to žiaden problém. Casitu je možné poskladať na veľkosť 2,6 metra a odviesť na prívese, uvádza Business Insider. Elon Musk tvrdil, že skladací dom je jeho primárnym bydliskom, no Wall Street Journal sa podarilo zistiť, že údajne býva vo vile svojho kamaráta Kena Howeryho v meste Austin v Texase.

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Boxabl (@boxabl)

Jeff Bezos

Miesto: Beverly Hills/USA
Hodnota: 165 miliónov dolárov (151 miliónov eur)
Rozloha domu/pozemku: 1 263 m²/ 40 469 m²

Šéf Amazonu Jeff Bezos ešte v roku 2020 odkúpil od mediálneho magnáta Davida Geffena luxusnú vilu v Beverly Hills. Vyšla ho na 165 miliónov dolárov. Podľa Architectural Digest má hlavné sídlo rozlohu neuveriteľných 1 263 m² a okrem neho sa na pozemku s rozlohou 40 469 m² nachádzajú dva hosťovské domy. V jednom z nich údajne v minulosti prespávala aj Marilyn Monroe, píše The Hollywood Reporter.

Odporúčané
V centre Bratislavy vyrastie prvá uhlíkovo neutrálna štvrť. Prinesie zeleň, parky aj cyklotrasy V centre Bratislavy vyrastie prvá uhlíkovo neutrálna štvrť. Prinesie zeleň, parky aj cyklotrasy 18. apríla 2024, 14:00

Na pozemku je tenisový kurt, priestranné golfové ihrisko s deviatimi jamkami, veľký bazén, niekoľko skleníkov s rastlinami, profesionálmi upravovaná záhrada a dokonca vlastná benzínová pumpa.

Jeff Bezos
Zdroj: Youtube/KCAL News

Vstup do honosného Bezosovho sídla je lemovaný šiestimi veľkými piliermi. Drevenú podlahu hlavného sídla doviezli zo zámoria. Podľa Lost Angeles Times na nej v minulosti údajne stál sám Napoleon počas toho, ako požiadal cisárovnú Joséphine o roku.

Interiér disponuje 8 luxusnými spálňami a 9 kúpeľňami. V dome sa nachádza aj premietacia miestnosť na filmy, veľký bar a jedáleň pre 14 hostí. Okolie obrovského pozemku je obklopené niekoľko metrov vysokými živými plotmi, ktoré zaručujú Bezosovi a jeho hosťom dokonalé súkromie, uvádza Business Insider.

Bill Gates

Miesto: Medina/Washington/USA
Hodnota: 65 miliónov dolárov
Rozloha pozemku: 6 100 m²

Jednu z najznámejších nehnuteľností zakladateľa Microsoftu Billa Gatesa prezývajú Xanadu 2.0 (inšpirácia fiktívnym domom z filmu Občan Kane). Čarovné obydlie situované pri jazere vyšlo aktuálne 6. najbohatšieho muža sveta počas 7-ročnej výstavby na 65 miliónov dolárov. Jeho hodnota je však v súčasnosti už dvojnásobná. V domoch na pozemku sa okrem iného nachádza kino, 6 kuchynských miestností, 7 spální, 24 kúpeľní a garáž pre 23 áut.

Odporúčané
Ako na jar vyzdobiť terasu či balkón? Ako na jar vyzdobiť terasu či balkón? 18. apríla 2024, 11:30

Interiér domu je plný umenia a obrazy na stenách menia podľa ľubovôle majiteľa, píše The Economic Times. Technologické zariadenie umiestnené v špendlíku a určené na obmenu umeleckých diel vyšlo Gatesa na asi 80 000 dolárov. Pomocou tejto technológie sa dá v dome meniť aj osvetlenie, teplota či hudba, uvádza The Street.

Piesok, ktorý sa nachádza v prístavnej oblasti pozemku, každý rok dovážajú z karibského ostrova Svätá Lucia. Na zaistenie primeraného súkromia Gatesa a jeho hostí dal zakladateľ Microsoftu v prístavnej časti vypestovať množstvo stromov.

Bill Gates
Zdroj: Library of Congress

V dome sa nachádza bazén s podvodným hudobným zariadením, ktorým sa dá podplávať na vonkajšiu terasu. Jedna z budov na pozemku disponuje športovou miestnosťou s veľkou trampolínou, so saunou, s parným kúpeľmi a so šatňami pre mužov a ženy.

Na pozemku sa nachádza aj samostatná knižnica s kupolovou strechou, ktorá má 195 m2 a je v nej aj bar. Jej pýchou je rukopis Leonarda da Vinci zo 16. storočia, ktorý v 90. rokoch Gates odkúpil za 30,8 milióna dolárov.

Zaujímavosťou je, že pri príjazdovej ceste ku Gatesovmu domu stojí javor, ktorý si vraj miliardár obľúbil natoľko, že mu zabezpečil špeciálnu starostlivosť. Údajne ho monitorujú moderné technológie, ktoré sa starajú o to, aby mal stály príjem vody.

Mark Zuckerberg

Miesto: jazero Tahoe/Sierra Nevada/Kalifornia/USA
Hodnota: 59 miliónov dolárov (54 miliónov eur)
Rozloha domu/pozemku: 494 m²/38 445 m²

CEO spoločnosti META Mark Zuckerberg, pod ktorú spadá aj Facebook, vlastní pri kalifornskom jazere Tahoe dva idylicky pôsobiace domy s vlastným mólom, ktoré sú postavené hneď vedľa seba. Nehnuteľnosti na pozemku s rozlohou 38 445 m² odkúpil za 59 miliónov dolárov.

Mark Zuckerberg
Zdroj: Youtube/Listings

V interiéri hlavného domu číslo jeden, situovanom na pozemku s rozlohou 24 281 m², sa nachádza 6 spální a 5 kúpeľní, píše New York Post. Hlavné sídlo aj dom pre hostí disponujú priestrannou terasou, z ktorej je perfektný výhľad na jazero.

Pred domom sa nachádza dostatok priestoru na grilovačky v prírode, ktoré musia byť vzhľadom na umiestnenie nehnuteľnosti skutočne výnimočné.

Druhý dom sa nachádza na relatívne menšom pozemku s rozlohou 14 164 m². Disponuje však väčším množstvom spální a kúpeľní, ktorých je 8 a 9. Obidva domy majú vlastnú garáž aj hosťovské obydlia.

Domov
Zdieľať
Diskusia