Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
20. januára 2023, 15:31
Čas čítania 1:11
Tímea Krauszová

UV lampy používané pri gélových nechtoch výrazne poškodzujú tvoje bunky, ukazuje nový výskum

NEWS SKRÁŠĽOVACIE PROCEDÚRY VEDA A VÝSKUM ZDRAVIE
Uložiť Uložené

UV lampy používané čisto na kozmetické účely doposiaľ poriadne vedci nepreštudovali. Skupina výskumníkov z Kalifornskej univerzity nedávno zistila, že môžu pri pravidelnom používaní ničiť DNA a pravdepodobne viesť k rakovine.

Lampy s ultrafialovým žiarením, ktoré sa bežne používajú pri manikúre v salónoch, možno predstavujú väčšie zdravotné riziko, než sme si doteraz mysleli. Vedci z Kalifornskej univerzity publikovali v časopise Nature Communications štúdiu, podľa ktorej pravidelná radiácia vedie k zmenenej až k zničenej DNA a k takým mutáciám, ktoré možno pozorovať aj pri rakovine kože.

Gélové nechty sa vyznačujú odolnosťou a dlhotrvácnym leskom. Sú veľmi rozšírené a cenovo dostupné, keďže manikúrové salóny sú doslova v každom nákupnom centre. A hoci máme nechty v UV lampe počas manikúry vždy len niekoľko minút, zdá sa, že aj malé dávky UV žiarenia sa časom môžu preukázať na našej koži.

Profesor bioinžinierstva a bunkovej molekulárnej medicíny Ludmil Alexandrov podľa Science Daily pripomenul, že UV lampy sú bežne propagované ako úplne bezpečné pomôcky. V skutočnosti však doposiaľ nikto neštudoval, ako tieto lampy vplývajú na ľudské bunky na molekulárnej a bunkovej úrovni. Alexandrov je jedným zo spoluautorov výskumu, v ktorom pozorovali, aký účinok má krátkodobé aj chronické (pravidelné) ožiarenie ultrafialovým spektrom.

manikúra, gélové nechty, uv lampa
Zdroj: Pexels/cottonbro/volně k užití

Výskum ukázal, že 20 až 30 % buniek, ktoré boli vystavené 20 minútam UV žiarenia, po prvom ožiarení odumrelo. Tri po sebe nasledujúce 20-minútové ožiarenia spôsobili až 65- až 70-percentnú mieru odumretia buniek. Vystavenie UV žiareniu spôsobilo poškodenie DNA a mitochondrií v bunkách, ktoré prežili, a viedlo k mutáciám, ktoré možno pozorovať aj pri pacientoch s rakovinou kože.

Odporúčané
Prečo si vždy nájdeš miesto na dezert? (Vysvetľuje vedec) Prečo si vždy nájdeš miesto na dezert? (Vysvetľuje vedec) 25. apríla 2024, 11:00

Vedci tvrdia, že síce opakované ožiarenie viedlo k škodlivým výsledkom, na to však, aby mohli spoľahlivo vyhlásiť, že UV lampy priamo vedú k zvýšenému riziku rakoviny kože, je potrebná aj dlhodobá štúdia. Nateraz nemožno vyčísliť, o koľko by pravidelné manikúry mohli zvýšiť riziko vzniku rakoviny.

Potvrdili však, že pravidelné používanie UV lampy vedie k poškodeniu ľudských buniek. Vedúca vedkyňa výskumu Maria Zhivagui už sama prestala chodiť na gélové nechty a vraví, že bude siahať po alternatívach.

Domov
Zdieľať
Diskusia