Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
18. januára 2023, 10:30
Čas čítania 1:01
Martin Mičuda

Firma Shelby na počesť 100. výročia narodenia zakladateľa uvádza limitovaný Mustang GT s výkonom 760 koní

Firma Shelby na počesť 100. výročia narodenia zakladateľa uvádza limitovaný Mustang GT s výkonom 760 koní
Zdroj: Shelby
TECH AUTOMOBILOVÉ NOVINKY FORD MUSTANG
Uložiť Uložené

Americká spoločnosť plánuje vyrobiť len jubilejných 100 kusov.

Shelby American sa dlhé desaťročia zaoberá predovšetkým úpravami tých najrôznejších verzií ikonického modelu Ford Mustang. Za zrodom renomovanej americkej spoločnosti v roku 1962 bol Carroll Hall Shelby, slávny automobilový pretekár, dizajnér a konštruktér. Narodil sa 11. januára 1923 a tento rok by sa dožil svojich okrúhlych 100. narodenín. Pri tejto príležitosti Shelby pripravilo oslavnú edíciu, ktorá sa volá Mustang Carroll Shelby Centennial Edition.

Odporúčané
Tento úžasný zvuk musíš počuť! Aké je Audi RS Q3 Sportback s legendárnym päťvalcom? Tento úžasný zvuk musíš počuť! Aké je Audi RS Q3 Sportback s legendárnym päťvalcom? 3. januára 2023, 16:30

Základom pre úpravu je Mustang GT odchádzajúcej generácie, ktorý Shelby zmení bez ohľadu na karosársky variant – zákazník si môže zvoliť tradičné kupé (fastback) alebo kabriolet. Technici upravia riadiacu jednotku, pridajú povestný Shelby kompresor a kompletne upravia chladenie či výfukový systém. Päťlitrový osemvalec tak nadobudne výkon až 559 kW/760 koní. Na výber je ako automatická, tak aj manuálna prevodovka. 

Shelby, Ford, Mustang, Centennial Edition,
Zdroj: Shelby

Shelby sa dlhodobo zaoberá aj zlepšením šoférskeho zážitku, teda ovládateľnosti auta. Mustang GT tak dostal nové športové tlmiče a stabilizátory, upravené je riadenie a brzdenie má na starosti nová sústava značky Brembo. Auto stojí na nových 20" diskoch, ktoré obúvajú špeciálne vyvinuté pneumatiky s rozmerom 305/30 R20.

Odporúčané
Vyskúšali sme 422-koňový Touareg V8 a nestačili sme sa čudovať. Toto je terénne monštrum! Vyskúšali sme 422-koňový Touareg V8 a nestačili sme sa čudovať. Toto je terénne monštrum! 22. marca 2020, 16:56

Čo sa týka úpravy dizajnu, pozmenili masku a predný nárazník, nová je kapota, výplň medzi zadnými svetlami aj decentný spojler. Pribudli ozdobné plakety a v interiéri niekoľko emblémov odkazujúcich na zakladateľa. Ústredným motívom je tradičný kovbojský klobúk, ktorý zvykol nosiť práve Carroll Shelby.

Americká spoločnosť plánuje vyrobiť len jubilejných 100 kusov, ku každému z nich navyše pridá na pamiatku spomínaný klobúk, knihu Shelby Centennial Book a členstvo v klube Shelby. Cena celej prestavby stojí necelých 50-tisíc dolárov, ide však o sumu, ktorá nezahŕňa cenu samotného vozidla, ktoré Shelby upraví.

Shelby, Ford, Mustang, Centennial Edition,Shelby, Ford, Mustang, Centennial Edition,Shelby, Ford, Mustang, Centennial Edition,Shelby, Ford, Mustang, Centennial Edition,
Zobraziť galériu
(10)
Domov
Zdieľať
Diskusia