Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
19. decembra 2022, 10:32
Čas čítania 1:19
Dominik Vetrák

Avatar 2 zarobil v kinách menej ako Doctor Strange 2. Prečo to neprekáža?

Avatar 2 zarobil v kinách menej ako Doctor Strange 2. Prečo to neprekáža?
Zdroj: Disney
FILMY A SERIÁLY AVATAR: THE WAY OF WATER
Uložiť Uložené

Koľko zarobil Avatar 2 počas premiérového víkendu a aké sú dlhodobé vyhliadky?

Avatar: The Way of Water je po 13 rokoch od jednotky konečne v kinách. Nie je to však taký obrovský hit, v aký štúdio Disney a režisér James Cameron dúfali. Podľa Camerona musí Avatar 2 zarobiť v kinách aspoň 2 miliardy dolárov. Počas premiérového víkendu však snímka celosvetovo zarobila „len“ 435 miliónov dolárov.

Je to druhý najväčší premiérový víkend hneď po dvojke Doctora Strangea. Marvelovka zarobila 442 miliónov dolárov a nakoniec v kinách zarobila celkovo 955 miliónov dolárov. 

Odporúčané
10 najočakávanejších hier roka 2023 10 najočakávanejších hier roka 2023 18. decembra 2022, 16:30

Situácia s Avatarom je však iná. Tento film totiž v kinách nemá až tak veľkú konkurenciu, ako mal Doctor Strange, a diváci naň budú pravdepodobne chodiť celé týždne až mesiace. Nebude to taký evergreen ako prvý Avatar, ktorý ťažil najmä z „novej“ technológie 3D (až 80 % z premiérových tržieb tvorili 3D premietania), ale Avatar 2 nakoniec pravdepodobne zarobí viac než Doctor Strange. 

Na porovnanie, Avatar 1 zarobil počas celosvetovej premiéry 241,6 milióna dolárov. Drvivá väčšina tržieb prišla až v týždňoch po premiére, keď sa o snímke dozvedalo viac a viac ľudí. Na dvojku bude tiež chodiť do kina veľa divákov v nasledujúcich týždňoch, ale tržby jednotky (2,9 miliardy dolárov) už dvojka nezopakuje. 

Avatar: The Way of Water.
Avatar: The Way of Water. Zdroj: 20th Century Studios

Jednotka zarobila počas premiérového víkendu na domácej pôde (USA a Kanada) 134 miliónov dolárov. Je to menej ako Doctor Strange in the Multiverse of Madness (187 miliónov), Black Panther: Wakanda Forever (181 miliónov), Jurassic World Dominion (145 miliónov), Thor: Love and Thunder (144 miliónov). 

Avatar tesne porazil filmy The Batman (134 miliónov) či Top Gun: Maverick (126 miliónov). Tržby Top Gun 2 však postupne rástli, až sa na domácej pôde vyšplhali na 720 miliónov dolárov a celosvetovo na 1,5 miliardy dolárov. Očakávame, že Avatar 2 na tom bude podobne.

Odporúčané
Avatar a tí ďalší. Ekologické témy prenikli do filmového mainstreamu. Pozri si výber 10 najlepších filmov na zelené motívy Avatar a tí ďalší. Ekologické témy prenikli do filmového mainstreamu. Pozri si výber 10 najlepších filmov na zelené motívy 4. januára 2023, 16:30

Veľkú výhodu má aj v tom, že sa dostal do čínskych kín. V minulých rokoch to bolo útočisko veľkých hollywoodskych filmov, ktoré tam zarábali stovky miliónov dolárov. Tento rok sa však do čínskych kín okrem dvojky Avatara spomedzi veľkých blockbusterov dostal len Jurassic World Dominion a zarobil tam celkovo viac ako 150 miliónov dolárov. 

Domov
Zdieľať
Diskusia