Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednávaj si z množstva reštaurácií so skvelými zľavami na Wolte. S doručením.Objednaj si jedlo
10. januára 2023, 9:30
Čas čítania 7:46
Daniel Mikolášik

TEST 10 smotanových nátierok: ktorá chutí ako skazené mlieko, ktorá je najkalorickejšia a oplatí sa bezlaktózová verzia?

TEST 10 smotanových nátierok: ktorá chutí ako skazené mlieko, ktorá je najkalorickejšia a oplatí sa bezlaktózová verzia?
Zdroj: Refresher/Pavol Chochula
GASTRO GASTROTESTY OBCHODY POTRAVINÁRSKY PRIEMYSEL POTRAVINY
Uložiť Uložené
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednaj si jedlo

V teste 10 nátierok z pultov supermarketov s odborníkom na výživu sa dozvieš aj to, ktorá má najhoršie zloženie, ktorá má, naopak, najčistejšie nutričné hodnoty alebo či sa oplatí kupovať drahšiu verziu z Yeme.

Smotanové nátierky sú pre mnohých Slovákov symbolom raňajok. Tento jednoduchý a chutný pokrm zvyčajne z kyslej smotany, zo syra a z byliniek sa vyznačuje jemnou chuťou a krémovou konzistenciou, pre čo si ho zamilovali mnohí. 

V našich kuchyniach majú rôzne využitia, či už v obložených chlebíčkoch, na jednohubkách, zapečených bagetách alebo ako príloha k rôznym jedlám. Dokonca ju môžeš pripraviť aj na sladký spôsob v kombinácii so smotanou na šľahanie, ako napríklad do rôznych koláčov a zákuskov.

Na pultoch supermarketov sa nachádza množstvo druhov takýchto nátierok s rôznymi príchuťami. My sme sa však rozhodli otestovať a porovnať 10 rôznych výrobcov a ich najväčšiu klasiku, čisté smotanové nátierky z ich prapôvodných surovín bez žiadnych pridaných byliniek. Na gastroteste s nami spolupracoval aj potravinársky chemik a certifikovaný výživový poradca Martin Masár. Ktoré z nátierok musíš jednoznačne vyskúšať?

test nátierok smotanové nátierky gastrotest
Zdroj: Refresher/Pavol Chochula
Ak sa ti páčia testovania pokrmov zo supermarketov a hodnotenia ich zloženia odborníkom, sleduj tému Gastrotesty. Refresher sa usiluje poukázať na chuťové aspekty, ale aj na výživové hodnoty produktov zo supermarketov. Tvorbu kvalitných výstupov môžeš podporiť prostredníctvom klubu Refresher+ a všetky články si tak prečítaš bez obmedzení.

Ako prebiehal slepý test?

V redakcii sme testovali desať smotanových nátierok od rôznych výrobcov, ktoré sú dostupné v slovenských supermarketoch. Navštívili sme predajne Tesco, Billa, Lidl, Delia a predajňu menšej siete Yeme, pričom sme hľadali klasiky, ale aj menej známe značky.

Odporúčané
TEST 16 paštét: Niektoré chutili ako konzervy pre psy, iné ako krém. Ktorá známa klasika získala prvé miesto? TEST 16 paštét: Niektoré chutili ako konzervy pre psy, iné ako krém. Ktorá známa klasika získala prvé miesto? 18. marca 2024, 9:30

Pri degustovaní sme nátierky podávali priamo z chladničky, aby sme docielili čo najideálnejšiu chuť a konzistenciu. Ceny sú orientačné a môžu sa líšiť v závislosti od konkrétneho predajcu. Pri teste sme brali do úvahy parametre ako chuť, vôňa, konzistencia, štruktúra a vizuálna vábivosť, pričom sme hodnotili bodmi od 1 do 10.

Na degustácii nátierok sa podieľalo osem ľudí. Išlo o slepý test, takže všetci dostali vzorky testovaných produktov na neoznačených tanieroch na kúsku pečiva. Keďže nevedeli, o akého výrobcu ide, ich sympatie voči jednotlivým značkám test nijako neovplyvnili.

Výsledkom je subjektívny názor ôsmich testujúcich objektivizovaný spoločnými charakteristikami vybraných nátierok, ako aj zohľadnením ich porovnateľných vlastností. Dojmy z každej z nich si ochutnávači zapisovali a nehovorili nahlas, aby sa navzájom neovplyvňovali.

Nátierky sme hodnotili slepým testom.
Nátierky sme hodnotili slepým testom. Zdroj: Refresher/Dorota Jedináková

Tesco

Hmotnosť: 200 g
Cena: 1,35 € v Tescu (0,68 € za 100 g)
Zloženie: smotana 93 % (mlieko), sušené mlieko, zemiakový škrob, sušená srvátka (mlieko), jedlá soľ, smotanová kultúra
Výsledok slepého testu: 4/10
test nátierok smotanové nátierky gastrotest
Zdroj: Refresher/Pavol Chochula

Najnižšie hodnotenie vo všetkých hodnotiacich kritériách získala privátna značka obchodného reťazca Tesco. Najmenej bodov získala za chuť, ktorú testujúci opísali ako kyslú až octovú. Podľa väčšiny vyzerá vábivejšie, ako chutí, jeden z testujúcich uviedol, že mu chuťovo pripomína mlieko na konci spotrebnej lehoty. Konzistencia bola tuhá, preto sa nátierka ťažšie rozotiera na pečivo. Jej energetická hodnota je 317 kcal na 100 gramov.

Hodnotenie odborníka: 7/10„Slušné zloženie bez zbytočností. Škrob je tam zrejme použitý kvôli lepšej konzistencii a nevidím v tom problém. Má aj pomerne vysoký obsah nasýtených mastných kyselín (20,3 g) a z hľadiska obsahu energie patrí medzi kalorickejšie nátierky.“

Palouček

Hmotnosť: 150 g
Cena: 1,09 € v Lidli (0,73 € za 100 g)
Zloženie: smotana, jedlá soľ, mikrobiálne syridlo, mliekarenské kultúry
Výsledok slepého testu: 5/10
test nátierok smotanové nátierky gastrotest
Zdroj: Refresher/Pavol Chochula

Palouček patrí pod výrobcu mliečnych produktov Pilos, čo je privátna značka obchodného reťazca Lidl. Redakcia v slepom teste zhodnotila, že nátierka je pomerne hustá a má výraznú kyslú chuť. Niektorí sa zhodli, že na prvý pohľad vizuálne pripomína bryndzu alebo mäkký syr.

Odporúčané
KVÍZ: Vieš, v ktorej krajine vznikol kečup a kde prvýkrát pestovali cibuľu? Otestuj sa, či poznáš pôvod základných potravín KVÍZ: Vieš, v ktorej krajine vznikol kečup a kde prvýkrát pestovali cibuľu? Otestuj sa, či poznáš pôvod základných potravín 12. marca 2024, 15:30

Redakcia zo štyroch kritérií udelila najmenej bodov práve za chuť, ktorú označila za príliš intenzívnu. Podľa niektorých chutila nátierka trochu ako kyslé trvanlivé mlieko. Konzistencia bola dosť riedka a na povrchu sa vytvárala srvátková tekutina. Na 100 g má 252 kcal.

Hodnotenie odborníka: 9/10„Solídne zloženie, kde sú použité naozaj iba základné suroviny ako smotana, soľ, mliekarenská kultúra a syridlo. Taktiež pomerne pekné zloženie z hľadiska makronutrientov – nižší obsah tuku, nasýtených mastných kyselín, a teda aj energie.“

Billa

Hmotnosť: 200 g
Cena: 1,75 € v Bille (0,88 € za 100 g)
Zloženie: čerstvý syr 99 % (mlieko, smotana, syrárske kultúry, syridlo), jedlá soľ
Výsledok slepého testu: 5/10
Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 126667 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ktorá nátierka je najkalorickejšia.
  • Ktorá obsahuje najviac bielkovín.
  • Ktorá má podľa odborníka najlepšie zloženie.
  • Ktorá je najdrahšia a prečo.
  • Či sa oplatí kupovať drahšiu bezlaktózovú verziu z Yeme.
  • Ako dopadli klasiky ako Lučina, Mana alebo Philadelphia.
  • Ktorej zloženie nás prekvapilo tým, že môže obsahovať ryby alebo škrupinové plody.
Domov
Zdieľať
Diskusia