V teste 10 nátierok z pultov supermarketov s odborníkom na výživu sa dozvieš aj to, ktorá má najhoršie zloženie, ktorá má, naopak, najčistejšie nutričné hodnoty alebo či sa oplatí kupovať drahšiu verziu z Yeme.
Smotanové nátierky sú pre mnohých Slovákov symbolom raňajok. Tento jednoduchý a chutný pokrm zvyčajne z kyslej smotany, zo syra a z byliniek sa vyznačuje jemnou chuťou a krémovou konzistenciou, pre čo si ho zamilovali mnohí.
V našich kuchyniach majú rôzne využitia, či už v obložených chlebíčkoch, na jednohubkách, zapečených bagetách alebo ako príloha k rôznym jedlám. Dokonca ju môžeš pripraviť aj na sladký spôsob v kombinácii so smotanou na šľahanie, ako napríklad do rôznych koláčov a zákuskov.
Na pultoch supermarketov sa nachádza množstvo druhov takýchto nátierok s rôznymi príchuťami. My sme sa však rozhodli otestovať a porovnať 10 rôznych výrobcov a ich najväčšiu klasiku, čisté smotanové nátierky z ich prapôvodných surovín bez žiadnych pridaných byliniek. Na gastroteste s nami spolupracoval aj potravinársky chemik a certifikovaný výživový poradca Martin Masár. Ktoré z nátierok musíš jednoznačne vyskúšať?
Ako prebiehal slepý test?
V redakcii sme testovali desať smotanových nátierok od rôznych výrobcov, ktoré sú dostupné v slovenských supermarketoch. Navštívili sme predajne Tesco, Billa, Lidl, Delia a predajňu menšej siete Yeme, pričom sme hľadali klasiky, ale aj menej známe značky.
Pri degustovaní sme nátierky podávali priamo z chladničky, aby sme docielili čo najideálnejšiu chuť a konzistenciu. Ceny sú orientačné a môžu sa líšiť v závislosti od konkrétneho predajcu. Pri teste sme brali do úvahy parametre ako chuť, vôňa, konzistencia, štruktúra a vizuálna vábivosť, pričom sme hodnotili bodmi od 1 do 10.
Na degustácii nátierok sa podieľalo osem ľudí. Išlo o slepý test, takže všetci dostali vzorky testovaných produktov na neoznačených tanieroch na kúsku pečiva. Keďže nevedeli, o akého výrobcu ide, ich sympatie voči jednotlivým značkám test nijako neovplyvnili.
Výsledkom je subjektívny názor ôsmich testujúcich objektivizovaný spoločnými charakteristikami vybraných nátierok, ako aj zohľadnením ich porovnateľných vlastností. Dojmy z každej z nich si ochutnávači zapisovali a nehovorili nahlas, aby sa navzájom neovplyvňovali.
Tesco
Cena: 1,35 € v Tescu (0,68 € za 100 g)
Zloženie: smotana 93 % (mlieko), sušené mlieko, zemiakový škrob, sušená srvátka (mlieko), jedlá soľ, smotanová kultúra
Výsledok slepého testu: 4/10
Najnižšie hodnotenie vo všetkých hodnotiacich kritériách získala privátna značka obchodného reťazca Tesco. Najmenej bodov získala za chuť, ktorú testujúci opísali ako kyslú až octovú. Podľa väčšiny vyzerá vábivejšie, ako chutí, jeden z testujúcich uviedol, že mu chuťovo pripomína mlieko na konci spotrebnej lehoty. Konzistencia bola tuhá, preto sa nátierka ťažšie rozotiera na pečivo. Jej energetická hodnota je 317 kcal na 100 gramov.
Palouček
Cena: 1,09 € v Lidli (0,73 € za 100 g)
Zloženie: smotana, jedlá soľ, mikrobiálne syridlo, mliekarenské kultúry
Výsledok slepého testu: 5/10
Palouček patrí pod výrobcu mliečnych produktov Pilos, čo je privátna značka obchodného reťazca Lidl. Redakcia v slepom teste zhodnotila, že nátierka je pomerne hustá a má výraznú kyslú chuť. Niektorí sa zhodli, že na prvý pohľad vizuálne pripomína bryndzu alebo mäkký syr.
Redakcia zo štyroch kritérií udelila najmenej bodov práve za chuť, ktorú označila za príliš intenzívnu. Podľa niektorých chutila nátierka trochu ako kyslé trvanlivé mlieko. Konzistencia bola dosť riedka a na povrchu sa vytvárala srvátková tekutina. Na 100 g má 252 kcal.
Billa
Cena: 1,75 € v Bille (0,88 € za 100 g)
Zloženie: čerstvý syr 99 % (mlieko, smotana, syrárske kultúry, syridlo), jedlá soľ
Výsledok slepého testu: 5/10
Čo sa dozvieš po odomknutí?
- Ktorá nátierka je najkalorickejšia.
- Ktorá obsahuje najviac bielkovín.
- Ktorá má podľa odborníka najlepšie zloženie.
- Ktorá je najdrahšia a prečo.
- Či sa oplatí kupovať drahšiu bezlaktózovú verziu z Yeme.
- Ako dopadli klasiky ako Lučina, Mana alebo Philadelphia.
- Ktorej zloženie nás prekvapilo tým, že môže obsahovať ryby alebo škrupinové plody.