Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
6. decembra 2022, 12:30
Čas čítania 5:35
Jana Chovancová

Slovenka mala veľké indické zásnuby: Svadba tam môže stáť 100-tisíc eur, snúbenec ma rodičom ukázal ako prvú frajerku (Rozhovor)

Slovenka mala veľké indické zásnuby: Svadba tam môže stáť 100-tisíc eur, snúbenec ma rodičom ukázal ako prvú frajerku (Rozhovor)
Zdroj: Michaela Chrkavá
REFRESHER INDIA ROZHOVORY SLOVÁCI
Uložiť Uložené

Miška Chrkavá, ktorú môžeš poznať z podcastu Sexuálna výchova, mala nedávno zásnuby so svojím partnerom Puneetom v Indii. V rozhovore sa dočítaš to, ako to tam vyzeralo, aká drahá bude svadba aj akým megagestom si získala Puneetovu rodinu.

Prsteň pre muža aj ženu, 10-kilová sukňa či hena na rukách. Všetky tieto veci sú súčasťou indickej ceremónie zasnúbenia.

Prečítaj si, ako prebiehali zásnuby známej Slovenky Mišky Chrkavej, ktorá má už dva a pol roka po svojom boku indického partnera. Dočítaš sa, kedy s Puneetom plánujú svadbu, koľko ich vyšli zásnuby, ale aj to, aký má vzťah s jeho rodičmi.  

V Refresheri ti každý deň prinášame zaujímavé články z domova i zo sveta. Ak sa ti naša tvorba páči a chceš podporiť redakčný tím, staň sa členom klubu Refresher+
Miška Chrkavá v tradičných indických šatách, ktoré nosia Indky aj v bežných dňoch.
Miška Chrkavá v tradičných indických šatách, ktoré nosia Indky aj v bežných dňoch. Zdroj: Refresher/Jakub Ondejka

Vedela si o zásnubách dopredu, alebo to bolo pre teba prekvapenie? 

Vedela som. V Indii to tak funguje, vždy majú naplánované zásnuby. Je to pre nich ceremónia, niečo ako malá svadba. 

Ako dlho trvali prípravy a ako prebiehali? 

My sme to s Puneetom neplánovali. Všetko riešili jeho rodičia, vybavili hotel, posielali nám všetko na výber. Mne posielala jeho mama napríklad gýčové sedačky, na akých sedia, alebo rôzne farby ruží, aby som si vybrala. Posielali mi aj výzdobu a šaty, ktoré som mala oblečené. Tie si prirovnávala samotná Puneetova mama, aby vedela, či mi budú sedieť. Najviac bizarné mi pripadalo to, že som nič nemohla uverejniť na Instagram. 

Odporúčané
Šéfredaktor Aktualít Peter Bárdy: Strana Hlas-SD zanikne. Po Pellegriniho odchode z nej Fico poberie ľudí (Rozhovor) Šéfredaktor Aktualít Peter Bárdy: Strana Hlas-SD zanikne. Po Pellegriniho odchode z nej Fico poberie ľudí (Rozhovor) 24. apríla 2024, 14:30

Celkové prípravy teda zabrali viac času, my sme prišli do Indie týždeň pred zásnubami. Celý čas sme behali a vybavovali, hľadali sme pánsky oblek, zostavovali sme menu... to ma bavilo, lebo som vôbec nerozumela ani netušila, aké jedlo tam napokon bude. 

 

Ako to funguje? Puneet ťa požiadal o ruku už predtým, alebo až počas ceremónie? 

Nepožiadal, v Indii muž nežiada o ruku ženu. Sú si tam rovnocenní a nevidia zmysel v tom, prečo by si mal budúci ženích kľaknúť pred svoju partnerku. Takisto si navzájom počas zásnub vymieňajú prstene. Počas svadby to už potom nerobia. 

Prvotný nápad, aby sme sa zasnúbili, prišiel od jeho rodičov. My sme mali v pláne ísť do Indie na výlet, no jeho rodičia navrhli, aby sme to po dva a pol roku rovno spojili so zásnubami. 

Miškine šaty vážili 10 kilogramov. Svadobné šaty, ktoré nosia v Indii, sú vraj ešte ťažšie.
Miškine šaty vážili 10 kilogramov. Svadobné šaty, ktoré nosia v Indii, sú vraj ešte ťažšie. Zdroj: Michaela Chrkavá

Ako ste na ich slová reagovali, nebola si v šoku? 

Mňa osobne to zaskočilo, ale súhlasila som. Puneet mi to potom vysvetlil, že to u nich takto chodí, keď sú dvaja dlhšie spolu. Zásnuby berú dosť vážne a je to niečo ako malá svadba. Väčšinou tu muži predstavia svojim rodičom partnerku až vtedy, keď sú si istí, že si ju vezmú. 

Takže aj teba ukázal Puneet ako prvú? 

Áno. Nikdy predtým nepriniesol domov žiadnu frajerku. Nefunguje to ako na Slovensku, ja som si domov doniesla štyroch frajerov. (smiech) Je to pekný zvyk, ale k záväzkom sa stavajú prísne a takisto aj k rozvodom. Bavili sme sa s Puneetovou známou, ktorá je v otrasnom manželstve. Dohovárali sme jej niekoľkokrát, nech to ukončí, no ona sa stále zaoberá otázkou, čo si o nej ľudia pomyslia. Stále do toho nechce ísť.

Ako si si vyberala prsteň? Keďže sa tam nehrajú na „pokľaknutie“, videla si ho dopredu?

Prstene si tam väčšinou vyberá každý sám, aj snúbenica, aj snúbenec. Ja som však poprosila Puneeta, nech to je prekvapenie, keď už všetko ostatné nebude. Najprv som sa bála, lebo Puneetov štýl je hrozný, ale nakoniec to dopadlo skvele. S rodičmi pobehali asi štyri klenotníctva a žiaden sa im nepáčil. Podarilo sa im však vybrať prsteň s ružovým diamantom. Je nádherný a trafili sa, lebo ružovú farbu milujem. 

Miška a jej snubný prsteň s ružovým diamantom.
Miška a jej snubný prsteň s ružovým diamantom. Zdroj: Michaela Chrkavá

V akom priestore prebiehali zásnuby a prišla aj tvoja rodina? 

V päťhviezdičkovom hoteli v hlavnom meste. Na zásnubách sa zúčastňujú obe rodiny, no moja tam nebola. Chcela som, aby prišli aspoň priatelia a teta, ale bolo to na rýchlo, buď nemali čas, peniaze, alebo letenky. Bola tam teda iba Puneetova rodina, dokopy 35 ľudí. A, samozrejme, všetci moji followeri z Instagramu, keďže som zásnuby vysielala naživo. 

To znie ako poriadne veľká ceremónia. Koľko stoja také zásnuby v Indii?

Lacné to teda nebolo. Puneet mi vravel, že to stálo okolo dvoch až troch tisíc eur. A to je nič oproti tomu, koľko v Indii vyjde svadba. Tá sa pohybuje aj okolo 100-tisíc, ak je väčšia. S mojím snúbencom sme na takú boli pozvaní a bol to riadny luxus. Ak však človek plánuje len menšiu indickú svadbu, zmestí sa do 30-tisíc. 

Aké sú vaše plány? Budú dve svadby, alebo len jedna indická? 

Ja chcem mať od začiatku svadbu aj v Indii, aj na Slovensku. Po tom, čo som však zistila, koľko to tam stojí, začala som premýšľať, že urobím nejakú kampaň. (smiech)

Odporúčané
Komička Hello Klaudi: Byť influencerom je luxus. To, že niekto dostane za reelsko mesačný plat chirurga, je bizár (Rozhovor) Komička Hello Klaudi: Byť influencerom je luxus. To, že niekto dostane za reelsko mesačný plat chirurga, je bizár (Rozhovor) 20. apríla 2024, 9:30

Určite by som však chcela mať prvú svadbu na Slovensku. Tak ako chceme my vidieť indické tradície a zvyky, chcú vidieť aj oni tie naše európske. Jeho rodina sa na to teší, chcú ma vidieť v bielych šatách. Po slovenskej chceme indickú, no nie som si istá, či to zvládneme za jeden rok. 

Miška s Puneetom plánujú mať dve svadby. Jednu na Slovensku, jednu v Indii.
Miška s Puneetom plánujú mať dve svadby. Jednu na Slovensku, jednu v Indii. Zdroj: Michaela Chrkavá

Platí aj v Indii tradícia „do roka a do dňa“?

Nehovorí sa to u nich, ale je pravidlom, že sa dvaja vezmú krátko po zásnubách. Je to prijateľné do roka a pol. 

Je pravda, že musí mať nevesta v Indii veľké svadobné veno? 

Áno, je. Keďže zásnuby platí ženíchova rodina, svadbu platí nevestina. Okrem toho však musí mať nevesta aj veľké veno, ako napríklad auto alebo inú drahú vec. Niektoré rodiny, ktoré na to nemajú peniaze, si berú pôžičky na svadbu, aby mohli vydať svoju dcéru. 

Nie je toto nespravodlivé? Muž si síce pred ženu nekľakne, lebo sú si rovní, ale nechá jej rodinu platiť stotisícovú svadbu. 

Je pravda, že nevesta investuje viac. Tá svadba v skutočnosti vyjde ešte drahšie, pretože si počas nej nevesta strieda šaty, pričom ženích má iba jeden oblek. To je ďalšia pálka. Ženích určite investuje menej. 

Miška spolu so svojím snúbencom Puneetom.
Miška spolu so svojím snúbencom Puneetom. Zdroj: Michaela Chrkavá

Vráťme sa späť k vašim zásnubám. Aké tradície majú v Indii? 

Jednou z tradícií je hena na rukách snúbenice. Robilo mi ju asi 15-ročné dievča z ulice. Hovorí sa, že čím je hena po aplikácii tmavšia, tým je vrúcnejšia láska svokry k budúcej neveste. Ja som si ruku opaľovala nad ohňom, aby bola najčiernejšia. (smiech)

A máš dobrý vzťah s Puneetovou mamou?

Trocha som sa bála, ako budeme vychádzať, ale je to skvelé. Jeho ocino je tiež úplný zlatúšik, o mamine som predtým veľa nevedela. Dôležité je, že ma medzi seba prijali a vôbec som sa necítila cudzia. Bola som pri nich viac uvoľnená ako doma pri svojej vlastnej rodine. Puneet mal veľmi zlé prijatie u mojich rodičov, no pre mňa to bol u nich pravý opak. Urobili a splnili všetko, čo mi videli na očiach. Háčik je v tom, že si nerozumieme. (smiech)

Miške robilo henu mladé dievča zo susedstva.
Miške robilo henu mladé dievča zo susedstva. Zdroj: Michaela Chrkavá

Ako sa teda dorozumievate?

Puneetov ocino vie po anglicky celkom dobre, mamina rozumie, ale nehovorí. Hanbí sa. Keď sme však boli na chvíľku samy, rozrozprávala sa. Síce kostrbato, ale dorozumeli sme sa. 

Na čelo vám natreli červené bodky. Čo to symbolizuje? 

Tieto bodky nám medzi oči dali Puneetovi rodičia aj starí rodičia. Dávajú to snúbencom na ochranu. Potom nám dali obom odhryznúť z dezertu a na záver nám všetci dávali peniaze. To bolo veľmi príjemné. (smiech)

Na Instagrame si uverejnila špeciálny tanec, ktorý si si pripravila pre snúbenca, ako k tomu došlo? 

Ten ma naučila Puneetova sestra. Napísala mi ešte krátko pred príletom, že by bolo fajn, keby som zatancovala tradičný indický tanec. Poslala mi videá indických dievčat a vtedy som si povedala, že nikdy! Bolo to ťažké, rýchle, ale zároveň sexi. Dievčatá so sukňami pod bedrovými kosťami sa vrteli, hádzali sa na zem, váľali... Potom mi však jeho sestra ponúkla, že ma naučí jednoduchšie kroky, tak som súhlasila. 

Na obrade zasnúbenia bola Puneetova rodina a Miškini followeri, keďže vysielala naživo na Instagrame.
Na obrade zasnúbenia bola Puneetova rodina a Miškini followeri, keďže vysielala naživo na Instagrame. Zdroj: Michaela Chrkavá

Nemala si veľa času na prípravu, ale vyzeralo to úžasne. Kedy si vlastne cvičila? 

Mala som málo času, a keďže to bolo prekvapenie, trénovala som len vtedy, keď išiel Puneet trebárs k barbierovi. Natočila som sa a video som pozerala na WC-ku. Opakovala som si kroky viac-menej iba v hlave, takže na ceremónii som išla prvýkrát na ostro. Síce som sa pomýlila, nikto si to nevšimol. 

Ako na tvoj tanec reagoval Puneet a jeho rodina? 

Boli šokovaní. Prvá časť tanca bola venovaná môjmu budúcemu manželovi, spievalo sa tam, že som už iba jeho. Nikdy som nevidela Puneeta viac prekvapeného. On ani netušil, že viem takto tancovať, lebo ma videl jedine o tretej ráno niekde v klube. (smiech)

Odporúčané
Europoslanec Hojsík: V europarlamente sa ma kolegovia pýtajú, či robíme zo Slovenska úplný „Orbánistan“ (Rozhovor) Europoslanec Hojsík: V europarlamente sa ma kolegovia pýtajú, či robíme zo Slovenska úplný „Orbánistan“ (Rozhovor) 19. apríla 2024, 17:00

A dokonca som ten tanec zatancovala v triezvom stave, keďže tam nikto nepije alkohol a ani tam žiaden nebol. Až neskôr som sa dozvedela, aké obrovské to bolo gesto. Puneet povedal, že som vytiahla eso z rukáva a získala som si tým celú rodinu. 

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Michaela Chrkavá (@michellegraphy)

Domov
Zdieľať
Diskusia