Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. novembra 2022, 8:30
Čas čítania 1:37
Martin Mičuda

Mercedes-Benz láka na nové elektrické géčko, ktoré sa vďaka 4 motorom dokáže točiť na mieste ako tank

Mercedes-Benz láka na nové elektrické géčko, ktoré sa vďaka 4 motorom dokáže točiť na mieste ako tank
Zdroj: Daimler
TECH AUTOMOBILOVÉ NOVINKY MERCEDES-BENZ TRIEDA G
Uložiť Uložené

EQG naznačuje, že o svoje prednosti sa trieda G nechystá prísť ani v elektrickej alternatíve.

Už na minuloročnom autosalóne v Mníchove Mercedes-Benz oficiálne potvrdil, že pracuje na elektrickej verzii legendárnej triedy G. Model EQG sa má na trh podľa posledných informácií dostať v roku 2024, už teraz sa však na svet predrala hŕstka zaujímavých technických údajov. Automobilka totiž uskutočnila špeciálnu prezentáciu pre vybraných svetových automobilových novinárov, v rámci ktorej si mohli vyskúšať elektrický prototyp.

Odporúčané
Zabudni na SUV! Prevetrali sme novú geniálnu alternatívu od Audi (test) Zabudni na SUV! Prevetrali sme novú geniálnu alternatívu od Audi (test) 3. februára 2020, 14:25

Ten sa na pohľad v zásade nelíši od aktuálneho konvenčného vyhotovenia, hoci jednotlivé detaily úmyselne maskovala fólia. Samotný tvar karosérie sa očividne nezmení, ale očakávať môžeme zaslepenú masku a nové nárazníky. Už teraz však vieme, že EQG bude nakoniec vychádzať zo súčasnej generácie, stáť bude na klasickom rebrinovom ráme, akurát prejde istými zmenami, ktoré si vyžiada elektrická sústava.

Ide o zástavbu batérie, ktorá bude nielen v podlahe, ale aj pod zadnými sedadlami. Akumulátor s kapacitou vyše 100 kWh pritom bude disponovať už novou technológiou článkov s väčšou energetickou hustotou, lepšou efektivitou a nižšou hmotnosťou. Pôjde o technológiu z konceptu EQXX, hmotnosť EQG tak neprevýši 3,5 tony a súčasne batéria zaručí na dané rozmery a váhu stále slušný dojazd.

Mercedes-Benz, EQG,
Zdroj: Daimler

Presné výkonnostné parametre nepoznáme, dozvedáme sa však, že sériové vyhotovenie bude mať až štyri elektromotory. Každé koleso poháňa osobitný motor, ich rozloženie bude pritom vskutku špecifické – v rámci predného nezávislého zavesenia  budú elektromotory bližšie pri kolesách, zatiaľ čo vzadu kvôli snahe docieliť veľkú flexibilitu nápravy sa elektrické motory umiestnia bližšie ku kabíne.

Odporúčané
Najvýkonnejší štvorvalec na svete nám vyrazil dych. Mercedes-AMG CLA 45 S je doslova kompaktný superšport Najvýkonnejší štvorvalec na svete nám vyrazil dych. Mercedes-AMG CLA 45 S je doslova kompaktný superšport 1. novembra 2020, 16:40

Toto riešenie má docieliť čo najlepšie schopnosti v náročnom teréne, ani elektrická trieda G tak nemá prísť o svoje preslávené prednosti. Zaujímavosťou je, že každý elektromotor by mal mať vlastnú 2-stupňovú prevodovku. Systém tak de facto ponúkne redukciu, pričom elektrická sústava bude vedieť simulovať zamknutie troch diferenciálov. Unikátnym špecifikom štyroch elektromotorov bude funkcia G-Turn, teda doslova tanková otočka o 360 stupňov na mieste.

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Raz Roken Rehan (@rokenr)

Štyri nezávislé motory tak zaručia, že z triedy G sa stane tank v ešte presnejšom slova zmysle než doteraz. V náročnom teréne automobilka ponúkne tri nové jazdné režimy (Trail, Rock a Sand), ktoré majú zaručiť výbornú priechodnosť na akomkoľvek podklade. Na prezentácii odznelo, že v pláne je pochopiteľne hneď niekoľko výkonnostných verzií. Tie najsilnejšie majú dokonca svojou silou prekonať aj aktuálnej najvýkonnejšie vyhotovenie G 63 (585 koní).

Odporúčané
TEST: BMW i4 M50 – z tohto auta nám spadla sánka TEST: BMW i4 M50 – z tohto auta nám spadla sánka 18. júla 2022, 12:30

Vyzerá to teda tak, že síce EQG neponúkne ten ikonický mohutný zvuk z výfukov pod bočnými prahmi, no ani v elektrickej verzii sa trieda G terénu zďaleka nezľakne, ba čo viac, získa unikátne schopnosti navyše.

Mercedes-Benz, EQG,
Zdroj: Daimler
Domov
Zdieľať
Diskusia