Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. novembra 2022, 11:30
Čas čítania 1:44
Dominik Vetrák

RECENZIA: Ryan Reynolds a Will Ferrell ťa pobavia vo vianočnej komédii Spirited

RECENZIA: Ryan Reynolds a Will Ferrell ťa pobavia vo vianočnej komédii Spirited
Zdroj: Apple TV+
FILMY A SERIÁLY NOVÉ FILMY SPIRITED
Uložiť Uložené

Vianočný muzikál podľa predlohy od Charlesa Dickensa dieru do sveta neurobí. Keď si ho však pozrieš, neoľutuješ.

Spirited je vianočnou komédiou a muzikálom s Ryanom Reynoldsom a Willom Ferrellom. Dosť divná kombinácia slov, ale vo výsledku to funguje. Teda až na muzikálovú časť, ktorá mala ostať v koši. O tom však až o chvíľu.

Odporúčané
Ktorý Star Wars film by si za žiadnu cenu nemal zmeškať? Toto je 11 najlepších snímok zo sveta Hviezdnych vojen (Rebríček) Ktorý Star Wars film by si za žiadnu cenu nemal zmeškať? Toto je 11 najlepších snímok zo sveta Hviezdnych vojen (Rebríček) 21. novembra 2022, 9:30

Príbeh moderne spracoval klasický príbeh Charlesa Dickensa Vianočná koleda. V jeho centre je v knihe Ebenezer Scrooge, mizerný a odporný človek, ktorého sa duchovia Vianoc pokúsia napraviť a spraviť z neho dobrého človeka.

Originálne spracovanie legendárnej rozprávky

Jedným takým človekom je podnikateľ a boháč Clint Briggs (Ryan Reynolds), ktorý padne do oka duchovi Vianoc, ktorého hrá Will Ferrell. Ten sa Clinta rozhodne napraviť, hoci sa v jeho zložke píše, že je to nemožné. 

Spirited
Zdroj: Apple TV+

Avšak namiesto toho, aby duch zmenil Clinta, začne Clint meniť ducha, vďaka čomu sa stávajú priateľmi a pristupujú k zmene svojich osobností a zlých stránok s otvorenejšou mysľou.

Scenár ponúka niekoľko originálnych spôsobov, ako zmodernizovať slávny príbeh a urobiť ho o čosi zaujímavejším pre súčasné publikum. Dokonca sa v závere jemne vykoľají zo zabehnutých žánrových klišé. 

Ako muzikál je to ťažký podpriemer

Horšie je to už s muzikálovou časťou. Spirited malo byť podľa nás klasickou komédiou s Ferrellom a Reynoldsom v hlavných rolách, pretože ani jeden z nich nedokáže dobre spievať, tancovať a strhnúť na seba pozornosť tak, ako sa to napríklad podarilo Hughovi Jackmanovi v muzikáli The Greatest Showman. 

Odporúčané
Hunger Games: Balada o hadoch a vtáčatkách (Recenzia) Hunger Games: Balada o hadoch a vtáčatkách (Recenzia) 16. novembra 2023, 15:30

Ich piesne sú nevýrazné, ich spev priemerný a hudobné čísla nudné. Choreografia tanca a spevu sú zaujímavé len v skupinových vystúpeniach, ale nie je to nič, čo by potreboval vidieť ani ten najväčší fanúšik muzikálov. Dve zbytočné skladby má aj postava herečky Octavie Spencer, ktorá je jedným z najslabších článkov filmu, keď funguje len ako nositeľ dejovej línie pre postavu ducha súčasných Vianoc. 

Spirited
Zdroj: Apple TV+

Humor má pomalší rozbeh, ale nakoniec sa zasmeješ

Filmu sa spočiatku nedarí spracovať ani komediálna zložka, ale Ferrell a Reynolds sa rýchlo rozbehnú, a tak sa niekoľkokrát aj zasmeješ. Vianočná snímka o tomto príbehu má už tradične pozitívny odkaz pre divákov, ktorý sa tu celkom podaril, a užili sme si aj vedľajšie postavy na čele s duchom budúcich Vianoc s perfektným hlasom Tracyho Morgana. 

Spirited je podarená komédia s milým príbehom a charizmatickými hercami v hlavných rolách. Sme však presvedčení, že to malo byť presne to a nič viac, rozhodne žiadny muzikál. Snímke by zároveň prospelo, keby bola o čosi kratšia. Napriek všetkým počiatočným negatívam sme ju nevypli a nakoniec sme za to aj boli radi, keďže sme si film vo finále užili. Zaslúži si teda šesť bodov z desiatich.

Réžia: Sean Anders
Scenár: 
John Morris, Sean Anders
Žáner: 
komediálny muzikál
Dĺžka:
 2h a 7 minút
Herci: 
Ryan Reynolds, Will Ferrell, Octavia Spencer
Kde si film môžeš pozrieť: 
Apple TV+
Priemerné hodnotenie čitateľov
Tvoje hodnotenie
Aké hodnotenie by si dal ty?
0/10
Domov
Zdieľať
Diskusia