Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
8. novembra 2022, 17:30
Čas čítania 1:14
Martin Mičuda

Čínske Geely bude na Slovensku predávať jeden z najlacnejších elektromobilov

Čínske Geely bude na Slovensku predávať jeden z najlacnejších elektromobilov
Zdroj: Geely
TECH ELEKTROMOBILY
Uložiť Uložené

Predaj spustia oficiálne v januári 2023, prvé kusy by mali prísť k zákazníkom v prvom kvartáli roka.

Ak sme sa ešte pred pár rokmi smiali čínskym automobilkám a krútili hlavami nad vykrádaním dizajnov predovšetkým európskych značiek, tak v súčasnosti sa začína karta obracať. Tamojší automobilový priemysel expanduje a už dnes môžeme povedať, že začína byť reálnou konkurenciou toho európskeho. Dôkazom sú nielen čínske elektromobily so špičkovou technikou, ale aj veľké koncerny, ktoré si berú pod krídla známe značky.

Odporúčané
Po teste novej Fabie Monte Carlo sme milo prekvapení, na akú úroveň Škoda posunula obľúbený model Po teste novej Fabie Monte Carlo sme milo prekvapení, na akú úroveň Škoda posunula obľúbený model 24. októbra 2022, 14:30

Jedným z nich je aj Geely, pod ktorý patria značky Volvo, Polestar a Lotus. Čínsky automobilový gigant v rámci ohlasovanej expanzie na európsky trh už budúci rok začne predávať svoje vozidlá aj u nás. Slovensko, Česko a Maďarsko budú totiž prvé tri európske trhy, na ktorých začne Geely predávať svoj kompaktný elektromobil Geometry C.

Geely, Geometry C,
Zdroj: Geely

Geometry C reprezentuje elektrický crossover kompaktného segmentu C, teda nižšiu strednú triedu. S rozmermi 4 432 × 1 833 × 1 560 mm tak pôjde o konkurenciu pre elektromobily ako Kia Niro, Hyundai Kona Electric či Volkswagen ID.3. O pohon sa stará elektromotor s výkonom 150 kW/204 koní a 310 Nm, pričom energia pochádza z akumulátora, ktorý má buď 53, alebo 70 kWh. Geely uvádza dojazd na úrovni 550 km, ide však o metodiku merania NEDC, presnejšia WLTP norma hovorí o údaji 460 kilometrov. Palubná sieť pritom podporuje 11 kW AC a až 150 kW DC nabíjanie.

Odporúčané
Nový Golf GTI Clubsport je ako stvorený na slovenské cesty. Ohúril nás živelnosťou aj dynamikou Nový Golf GTI Clubsport je ako stvorený na slovenské cesty. Ohúril nás živelnosťou aj dynamikou 26. októbra 2021, 9:30

V rámci strategickej spolupráce sa oficiálnym importérom značky Geely pre európsky trh stala spoločnosť Grand Automotive. K oficiálnemu spusteniu predaja dôjde v januári budúceho roka, prvé kusy sa pritom k zákazníkom dostanú ešte v prvom kvartáli roka 2023. Zástupcovia automobilky tvrdia, že sú schopní odovzdať vozidlo zákazníkovi do 4 mesiacov od jeho objednania.

Presné cenové relácie pre Európu zatiaľ nepoznáme, pri hrubom prepočte sme však na úrovni pod 20-tisíc € – Geometry C totiž štartuje v Číne s cenovkou od necelých 140-tisíc jüanov. Dá sa predpokladať, že na našom trhu bude cena o čosi vyššia, čínska novinka sa však zaradí medzi cenovo najdostupnejšie elektromobily.

Geely, Geometry C,Geely, Geometry C,Geely, Geometry C,Geely, Geometry C,
Zobraziť galériu
(9)
Domov
Zdieľať
Diskusia