Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
27. októbra 2022 o 15:30
Čas čítania 4:03
Eduard Starkbauer

RECENZIA: The Good Nurse (Netflix)

RECENZIA: The Good Nurse (Netflix)
Zdroj: Netflix
FILMY A SERIÁLY FILM NA VEČER NETFLIX NETFLIX FILMY 2022 NOVÉ FILMY NOVÉ FILMY NA NETFLIXE THE GOOD NURSE
Uložiť Uložené

Oplatí sa na Netflixe vidieť ponurý psychologický triler podľa skutočných udalostí?

Dán Tobias Lindholm je expertom na ťaživé témy viny a banality zla. Má za sebou desaťročie úspešnej scenáristickej kariéry, ktorej vrcholom bola spolupráca s Thomasom Vinterbergom na filmoch Chľast a Lov. Disciplínu psychologickej drámy si pre zmenu vyskúšal ako réžisér niekoľkých epizód seriálu Mindhunter.

V podobnom duchu teraz v produkcii Netflixu skúša šťastie vo filme podľa skutočných udalostí hneď s dvoma hollywoodskymi esami v rukáve. V hlavných rolách The Good Nurse vidíme oscarových víťazov: Eddieho Redmayna, ktorý si cenu odniesol za The Theory of Everything, a Jessicu Chastain, ktorá sošku v roku 2022 získala za rolu v autobiografickom filme The Eyes of Tammy Faye.

SPOILER ALERT: Pri The Good Nurse platí ešte viac ako pri iných filmoch, že znalosť príbehu predurčuje diváka na celkom iný spôsob sledovania. Ak nepoznáš pozadie a kontext príbehu zobrazeného vo filme, pre vlastné dobro ti radíme, aby si okamžite prestal s čítaním. Prvú polovicu príbehu uvidíš celkom inými očami.

Scenár dvojhodinového filmu napísala Krysty Wilsonová-Cairnsová podľa knihy Charlesa Graebera z roku 2013 The Good Nurse: A True Story of Medicine, Madness, and Murder. Rozpráva skutočný príbeh Charlesa Cullena, zdravotného asistenta a usvedčeného sériového vraha, ktorý sa priznal k vražde 29 pacientov, pričom celkový počet obetí sa mohol vyšplhať až na 400.

Dve polovice a tri roviny

True-crime situovaný do roku 2003 sa začína dlhým záberom od dverí nemocničnej izby do tváre Charlesa v podaní Eddieho Redmayna. Na posteli zatiaľ v agónii umiera pacient. Už v prvej scéne sa zoznamujeme s ťaživou atmosférou filmu, ktorá nás až do konca neopustí.

Good Nurse
Zdroj: Netflix

Vzápätí spoznávame aj sestričku Amy v podaní Jessicy Chastain ako utrápenú single matku dvoch dievčat, ktorá nemá peniaze na rozdávanie. Je nútená pracovať, keďže nemá zdravotné poistenie, pričom môže kedykoľvek zomrieť pre poruchu srdca. Vitaj v americkom zdravotníctve.

Pridaj sa do klubu REFRESHER+
Základné
5 €
Účtuje sa raz za 4 týždne
1,25 € / Týždeň
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Menej reklám
150 kreditov každé 4 týždne na nákup benefitov
Ročné - 17 %
60 € 50 €
Účtuje sa raz za rok
0,96 € / Týždeň
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Úplne bez reklám
2 000 kreditov ihneď na nákup benefitov
Zdieľanie článkov kamošom
Všetky možnosti predplatnéhoMám zľavový kód
Dokončením súhlasím s pravidlami a podmienkami portálu Refresher.
Priemerné hodnotenie čitateľov
Tvoje hodnotenie
Aké hodnotenie by si dal ty?
Zobraziť výsledky
Skryť výsledky
0/10
Domov
Zdieľať
Diskusia