Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
17. februára 2022, 14:30
Čas čítania 6:26
Martin Adam Pavlík

10 najlepších filmov podľa skutočných udalostí

10 najlepších filmov podľa skutočných udalostí
Zdroj: Gaumont
FILMY A SERIÁLY FILM NA VEČER FILMY PODĽA SKUTOČNEJ UDALOSTI FILMY, KTORÉ MUSÍTE VIDIEŤ NAJLEPŠIE FILMY NETFLIX PORAĎTE DOBRÝ FILM TIP NA FILM ŽIVOTOPISNÉ FILMY
Uložiť Uložené

Sú silné a dojemné aj inšpiratívne a zábavné.

Každý ich má rád a ten, kto vraví, že nie, klame. Filmy podľa skutočných udalostí nás odjakživa zaujímajú, pretože sa s nimi vieme ľahšie stotožniť, ale aj preto, že sa z nich vieme niečo naučiť. Prípadne sa z nich vieme rovno poučiť, aby sme neskôr nespravili rovnaké chyby ako hrdinovia na plátne.  

Životopisných snímok či jednoducho filmov, ktoré istým spôsobom čerpajú zo skutočnosti, je neúrekom. Každý rok ich príde do kín nespočetne veľa, a preto sme sa rozhodli uľahčiť ti výber naším rebríčkom. Nájdeš v ňom nestarnúce klasiky slávnych režisérov, ale aj nenápadné snímky, o ktorých si možno v živote nepočul. 

Ak ťa bavia naše filmové novinky, tipy, recenzie, profily hercov a režisérov či rebríčky, neváhaj nás podporiť a pridaj sa do klubu Refresher+. Aj vďaka tomu ti budeme môcť priniesť viac kvalitného filmového obsahu.

1. United 93 (réžia: Paul Greengrass, 2006)

O hrôzostrašnom teroristickom útoku v Spojených štátoch amerických, ktorý 11. septembra 2001 otriasol celým svetom, a o jeho vplyve na spoločnosť či jednotlivcov vzniklo viacero hraných filmov, napríklad Worth, World Trade Center s Nicolasom Cageom či The Report s Adamom Driverom. Originálne podávajú nešťastnú udalosť aj diela Reign Over Me s Adamom Sandlerom alebo Remember Me s Robertom Pattisonom.


Nehovoriac o množstve rôznych faktami nabitých dokumentoch. Snímka United 93 je však úplne iná než všetky spomenuté. Zámerne nemá žiadne hviezdne herecké obsadenie, je chladná, nekompromisná a surová. Je to preto, aby si na jej konci ani nedýchal a zostal bez slov. Paul Greengras tu vyrozprával čo najautentickejšie príbehy ľudí, ktorí sa v osudný deň ocitli na palube štvrtého lietadla s názvom United 93, ktorého sa zmocnili teroristi, pričom ich cieľom bolo zasiahnuť Biely dom.

Britský režisér ťa prenesie priamo na miesto činu a bude ťa takmer dve hodiny stresovať, mučiť a držať v napätí, a to až do posledných sekúnd, rovnako ako násilníci s rozbuškami v rukách prítomných pasažierov. Čaká ťa maximálne strhujúci a sugestívny zážitok, na ktorý už nikdy nezabudneš. Daj si však pozor, aby si si film nepomýlil so snímkou Flight 93 režiséra Petra Markla, ktorá má v distribučnom preklade rovnaký názov (Let číslo 93). Greengrassovo dielo nájdeš na Netflixe.

2. Spotlight (réžia: Tom McCarthy, 2015)

Spotlight ťa pobúri, rozzúri, znechutí a dá ti facku. Na prvý pohľad nudná a nezáživná konverzačka, no nakoniec nesmierne silná dráma o boji za správnu vec. O potrebe pravdy. O potrebe ozvať sa a nebáť sa. Tom McCarthy sa zameral na príbeh reportérov amerického denníka The Boston Globe, ktorí odhalili zneužívanie maloletých v miestnej arcidiecéze. 

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 110217 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ktoré zo spomenutých snímok ešte nájdeš na Netflixe.
  • Ktoré zo spomenutých snímok nájdeš na HBO GO.
  • Ktorý režisér nakrútil v roku 2013 jednu z najlepších športových biografií.
  • Film ktorého českého režiséra získal až osem Oscarov.
  • Ktorý slávny hollywoodsky herec s dvomi Oscarmi sám napísal aj zrežíroval srdcervúcu biografiu o mladom rebelovi.
Domov
Zdieľať
Diskusia