Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
31. októbra 2022, 9:30
Čas čítania 9:59
Denisa Šútorová

Slovenská módna značka s prvým NFT. Slováci radi experimentujú, no stále majú radšej to hmatateľné (Rozhovor)

Slovenská módna značka s prvým NFT. Slováci radi experimentujú, no stále majú radšej to hmatateľné (Rozhovor)
Zdroj: Archív: ANST store, Adriana Tomajková
MÓDA MÓDA
Uložiť Uložené

„ANST je tvorený v reáli z 95 % z PVC a 5 % z kovu a v NFT svete pozostáva 100 % z pixelov. Človek si vie zakúpiť rovnaký model kabelky, ktorý je hmatateľný a vie ho používať, ale rovnaký model si zakúpi aj ako NFT na digitálnej burze,“ hovorí dizajnérka.

Úspešná dizajnérka Adriana Tomajková okrem práce v PR a marketingovej oblasti vo voľnom čase stíha zastrešovať aj dve vlastné značky. O BeardedTales, značke pánskej kozmetiky zameranej na starostlivosť o bradu, si už možno počul, no do pozornosti by sme ti chceli dať práve unikátne extravagantné a svojím dizajnom aj príťažlivé kabelky značky ANST. 

Vyrobené sú z PVC a kovu a kúpiť ich môžeš nielen v e-shope, ale aj ako NFT. Okrem toho, že tvoja kabelka bude vyrobená z pixelov, pýšiť sa budeš môcť aj tým, že ju máš od prvej slovenskej značky, ktorá sa rozhodla nahliadnuť do digitálneho sveta a pripojiť sa tak k svetovým módnym domom, ako sú Balenciaga či Louis Vuitton. 

Kabelky ANST sa vyrábajú z PVC a kovu, v NFT svete ich kúpiš v pixeloch.
Kabelky ANST sa vyrábajú z PVC a kovu, v NFT svete ich kúpiš v pixeloch. Zdroj: archív ANST store, Adriana Tomajková

Adriany sme sa otvorene spýtali aj na to, či si nemyslí, že NFT je svojím spôsobom tak trochu uletený trend. „Toto sa mi vysvetľuje a obhajuje naozaj veľmi ťažko, keďže ja sama som z rodiny, kde si na Vianoce dávame kryptomeny,“ smeje sa.

„Osobne si myslím, že treba byť otvorený novým technológiám a veciam, zároveň však tomu netreba prepadnúť úplne bezhlavo. V živote je skrátka potrebný balans a tomu sa nevyhneme ani v reáli a ani v NFT,“ dodáva ambiciózna Košičanka.

V Refresheri ti radi prinášame príbehy úspešných Slovákov. Ak ťa bavia články o inšpiratívnych ľuďoch, ktorí vynikajú v módnom priemysle, umení či kultúre, staň sa členom klubu REFRESHER+ a všetky články si prečítaj bez obmedzení.

ANST je autorskou značkou veľmi špecifických kabeliek. Čo ťa inšpirovalo pri jej založení?

ANST bola v podstate inšpirovaná históriou. Veľmi sa mi páčila myšlienka, že kedysi sa kabelky dedili z pokolenia na pokolenie, páčilo sa mi gesto, keď matka odovzdá dcére svoju kabelku. Ja som hľadala cestu, ako prinavrátiť tento zvyk, ale s využitím nových technológií a materiálov, ktoré máme k dispozícii na trhu.

Odporúčané
Streetwear je cool aj v roku 2024. Toto je 8 neopozeraných značiek, ktoré musíš vlastniť Streetwear je cool aj v roku 2024. Toto je 8 neopozeraných značiek, ktoré musíš vlastniť 28. marca 2024, 15:30

Navyše momentálne sme pod veľkým vplyvom fast fashion tlačení do toho, aby sme eliminovali odpad z módy. Chcela som, aby boli moje kabelky čo najviac trvácne, a preto z toho vzišiel materiál priemyselné PVC v kombinácii s kovom. 

ANST store je prvá slovenská značka, ktorá svoje produkty uviedla v digitálnom priestore NFT.
ANST store je prvá slovenská značka, ktorá svoje produkty uviedla v digitálnom priestore NFT. Zdroj: archív ANST store, Adriana Tomajková

Tvoje kabelky sú extravagantné, inšpiroval ťa materiál, z ktorého tvoríš?

Áno, presne tak. Materiál bol inšpiráciou dizajnu kabeliek a určil finálnu podobu produktu ako takého. Od začiatku som vedela, že to malo byť niečo, čo nebude podliehať nejakým módnym trendom, malo to byť minimalistické, ale zase na druhej strane aj produkt, ktorý priťahuje pozornosť. Aj preto sme zvolili materiály s lesklým povrchom, pretože to je to, čo ľudí nabáda k vizuálnej pozornosti. Okrem toho ani materiál veľmi nedovoľuje hýbať sa tvarovo, čiže kabelky ANST majú vždy ostré línie a hrany.

Kov a priemyselné PVC sú podľa mňa zároveň „nepriestrelná“ kombinácia, keďže sú veľmi odolné a tým aj trvácne. Keď máte luxusnú kabelku alebo akýkoľvek iný drahý kúsok, veľmi sa o tie veci bojíte, musíte si ich strážiť, aby sa nepoškodili. Vďaka tejto kombinácii našu kabelku v podstate môžete hodiť kdekoľvek. Keď letíte, dáte ju skrátka pod sedadlo. Znesie veľa, neporeže sa, nepoškodí sa, nemusíte sa toľko strachovať a ani ju nahrádzať. Postačí vám jedna na celý život.

Odporúčané
11 najlepších outfitov Margot Robbie. Nie je len Barbie, ale aj sexi kráľovnou vintage modelov na červenom koberci 11 najlepších outfitov Margot Robbie. Nie je len Barbie, ale aj sexi kráľovnou vintage modelov na červenom koberci 27. marca 2024, 11:00

Základom farebnej palety aj identity tvojej značky sú najmä čierna a žltá.  Neprekážalo by ti, keby sa chcel nejaký zákazník uberať úplne iným farebným smerom?Som zástancom toho, že by sme našich zákazníkov mali vnímať a rešpektovať ich želania. Ja osobne sa práveže veľmi teším, keď zákazník príde s nejakou extra požiadavkou. Uvedomujem si, že kabelka je niečo, čo má robiť radosť jemu, a nie je to o tom, aby som ja ako dizajnér silou-mocou pretláčala svoju víziu. Teším sa, keď on nájde na produkte to, čo chce zmeniť a prispôsobiť vlastným predstavám. Niekto chce zmeniť farbu, niekto zase napríklad dĺžku strapu.

Samozrejme, existuje určitá línia, ktorá je stanovená, ale tá sa obmieňa, dopĺňa či vylepšuje aj práve vďaka zákazníkom. Vždy nejakým spoločným doťuknutím nájdeme a vytvoríme ten konečný vysnívaný model. 

Ako sa začal príbeh ANST a prečo práve kabelky?

Predtým ako som začala samotný ANST, som už založila jednu značku so svojím priateľom. Konkrétne ide o kozmetické výrobky starostlivosti o bradu pod názvom BeardedTales. Nakreslila som si postavičky, vytvorila brand, packaging, každý jeden detail okolo toho. Keď sme to celé uviedli na trh, mala som, samozrejme, veľkú radosť. Stále som však myslela na to, že by som chcela vytvoriť nejaký produkt, ktorý budem aj ja sama používať. Kabelky boli pre mňa ako pre ženu jasná voľba. 

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 123863 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Prečo sa Adriana Tomajková rozhodla ísť so svojou značkou do NFT.
  • Aké sú ceny kabeliek v e-shope a na digitálnej burze OpenSea.
  •  V čom dizajnérka vidí pridanú hodnotu NFT a ako podľa nej spája svet a umelcov.
  • Ako sa značka ANST dostala na čínsky fashion week.
  • Prečo ju oslovila známa módna kritička a blogerka Diane Pernet.
Domov
Zdieľať
Diskusia