Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
19. októbra 2022, 9:30
Čas čítania 4:43
Denisa Šútorová

7 vecí, ktoré ti nesmú chýbať v šatníku: baggy džínsy, kožené sukne ani farebné vesty. Povieme ti, ako ich nosiť aj kde ich kúpiť

7 vecí, ktoré ti nesmú chýbať v šatníku: baggy džínsy, kožené sukne ani farebné vesty. Povieme ti, ako ich nosiť aj kde ich kúpiť
Zdroj: Unsplash/Alyssa Strohmann
MÓDA MÓDA
Uložiť Uložené

Prečítaj si, ktorých sedem vecí by na jeseň 2022 nemalo chýbať v tvojom šatníku a čo nosia topmodelky, blogerky a naši obľúbení fashionisti doma a vo svete.

O jeseni sa hovorí, že má dve tváre – dokáže byť rovnako krásna, ako aj pochmúrna. Či už si milovník tohto obdobia, alebo nie, jedno je jasné. Okrem farebných stromov, babieho leta striedajúceho sychravé počasie, horúcich šálok čaju a čokolády prichádza obdobie milovníkov módy.

Vrstvenie, teplé svetre, oversize kabáty a šály sú oficiálne tu. To však rozhodne nie je všetko! Na tohtoročnom zozname sa ocitlo niekoľko must have modelov, ktoré rozhodne musíš mať a my ti povieme, ako ich skombinovať. Prečítaj si, ktorých sedem vecí by na jeseň 2022 nemalo chýbať v tvojom šatníku a čo nosia topmodelky, blogerky a naši obľúbení fashionisti doma a vo svete.

V Refresheri ti pravidelne prinášame rôzne módne články a inšpirácie outfitov zo zahraničia, zo slovenských a z českých ulíc. Viac podobných článkov o lokálnej móde nájdeš v tejto sekcii. Tvorbu kvalitných výstupov môžeš podporiť prostredníctvom klubu Refresher+ a všetky články si tak prečítaš bez obmedzení.

1. Kožená bunda

Kvalitná a štýlová kožená bunda dokáže pôsobiť rovnako minimalisticky, ako aj extravagantne. Skombinovať ju môžeš v klasickom looku – s džínsami, teniskami či martenskami, no pozornosť upútaš aj v prípade elegantnejších šiat. Práve taký outfit zvolila aj švédska blogerka Kenza Zouiten Subosic, ktorá je známa tým, že rada kombinuje elegantné prvky so športovými a niekedy s rockovými doplnkami. 

Kenza zladila koženú bundu k luxusným čižmám a bielym saténovým šatám.
Kenza zladila koženú bundu k luxusným čižmám a bielym saténovým šatám. Zdroj: Instagram/Kenza Zouiten

V jeden septembrový víkend uprednostnila trochu športovejší styling aj čerstvá mamička Riri, ktorá vyvetrala outfit od značky Dion Lee predstavený na newyorskom fashion weeku. Na sivé minišaty hodila motorkársku bundu s kapucňou na zips a pridala k nim „nebezpečne“ sexi čižmy nad kolená. Motorkárska bunda s výraznou grafikou či prešívaním je jedným z najväčších trendov v tejto aj budúcej sezóne. Vo svojich kolekciách to potvrdili aj značky Chloé, Diesel či Kenzo.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by DION LEE (@dionlee)

Refresher tipy na parádnu koženú bundu nájdeš v galérii nižšie.

Čierna bunda značky Zara s textúrou. Výrazné podšívanie dodáva modelu elegantný nádych. Zaujímavým prvkom je pútko na opasku s kovovou prackou. Túto štýlovku si dokážeš zaobstarať za 79,95 €.


Táto motorkárska bunda od Acne Studios sa vyznačuje klasickými detailmi, ako je vypnuté zapínanie, opasok s prackou a manžety na zips. Je vyrobená z jemnej jahňacej kože v odtieni tmavej béžovej. Mať ju môžeš za € 1 490.Čierna kožená motorkárska bunda značky Ralph Lauren bude v hodnote 699 € tvojím investičným odevom v šatníku. Je navrhnutá s dvojradovou siluetou a páskovým golierom. Vďaka viditeľným zlatým zipsom a prešívaným záplatám na pleciach a lakťoch pôsobí elegantne, no rozhodne nie nudne.
Značka Simone Rocha dáva klasickej motorkárskej bunde ženský nádych. Bunda zo sivobielej kože má nazberané ramená a volániky na prsiach. Túto módnu vychytávku môžeš mať za 2 295 €.
Zobraziť galériu
(5)

2. Baggy džínsy

Najobľúbenejší model v šatníku? Široké džínsy! Na výslnie sa dostali v lete a pokračujú aj na jeseň. Napriek tomu, že baggy strih džínsov pôsobí skôr streetovo, môžeš ho kombinovať rôznymi spôsobmi.

Dokonalou jesennou inšpiráciou je práve Hailey Bieber, ktorá má široké džínsy ako jedno zo svojich poznávacích znamení. Nedávno ich zladila s dlhým koženým kabátom a crop topom, s jednoduchým drdolom a so slnečnými okuliarmi, čím celému looku pridala trochu dramatickosti.

Hailey a Dua Lipa na jeseň dokazujú, že baggy džínsy môžeš nosiť na rôzne spôsoby. Hodiť sa budú milovníkom streetstylu, ako aj elegantnejšieho looku.
Hailey a Dua Lipa na jeseň dokazujú, že baggy džínsy môžeš nosiť na rôzne spôsoby. Hodiť sa budú milovníkom streetstylu, ako aj elegantnejšieho looku. Zdroj: Getty Images/Gotham, Getty Images/MEGA


Dua Lipa baggy džínsy predstavila v elegantnejšom outfite, keďže k nim zvolila luxusné lodičky s monogramom Gucci, koženú bundu a kabelku s haďou potlačou. Zabudnúť však nemôžeme ani na nesmrteľnú kombináciu baggy džínsov a tenisiek.

Odporúčané
Gravitácia funguje aj v lete: Aké podprsenky zvoliť v horúcich dňoch? Gravitácia funguje aj v lete: Aké podprsenky zvoliť v horúcich dňoch? 2. mája 2024, 12:30

Čo sa týka vrchného odevu, rifľovú bundu či bomberu by ti určite schválila aj Kylie Jenner. Kreativite sa však medze nekladú. Elegantný top, cropped top sveter, oversize mikina... pri baggy džínsoch pokojne zabudni na pravidlá.

Refresher tipy na štýlové široké džínsy nájdeš v galérii nižšie.

Široké nohavice Bershka v odtieni bledomodrej s výraznými vreckami po bokoch môžeš zladiť k oversize mikine, rovnako ako aj k elegantnému saku. Model je dostupný za 27,99 €.Svetlomodré džínsy MANGO si zaobstaráš za 39,90 €, avšak strihom pripomínajú parádny dizajnérsky model. Značka MANGO aj v tomto prípade dokazuje, že menej je niekedy viac.Široké džínsy PINKO s vreckami a výrazným gombíkovým zapínaním sú skvelá voľba k bielej košeli, ako aj jednoduchému roláku. Za tento model zaplatíš 265 €. Široké džínsy MAISON MARGIELA s vysokým pásom môžeš mať za 520 €. Extravagantným prvkom sú vykrojené detaily na stehnách.
Zobraziť galériu
(5)

3. Pletené šaty a komplety

Horúcim trendom jesennej sezóny sú pletené šaty a komplety. Vyzerajú dobre v kombinácii s čižmami aj s teniskami a môžeš ich nosiť s koženou bundou, ale aj luxusným oversize kabátom. Veľmi svieži a romantický look predviedla aj módna návrhárka Martina Grešová

Sexi kombinácia s čižmami či ležérnejší look s teniskami. To, že pletený komplet je dokonalým modelom v šatníku, dokázala aj návrhárka Martina Grešová.
Sexi kombinácia s čižmami či ležérnejší look s teniskami. To, že pletený komplet je dokonalým modelom v šatníku, dokázala aj návrhárka Martina Grešová. Zdroj: Instagram/Kdebolotambolo

V najnovšej kolekcii značky Zara, ktorá vznikla v spolupráci s modelkou Kaiou Gerber, bol takisto zahrnutý biely model pletených šiat. 

Refresher tipy na elegantné pletené šaty nájdeš v galérii nižšie.

Pletené šaty MANGO kúpiš za 49,90 €. Zladiť ich môžeš s čižmami či teniskami, no efektný bude aj opasok.S krémovými midi šatami od MOHITO za 49,99 € určite vynikneš. Vďaka zaujímavo riešenej kombinácii spodného a dolného dielu ide o elegantný, no zároveň výrazný spôsob vrstvenia.Nápaditý model MM6 MAISON MARGIELA
rolákových šiat z vlnenej zmesi môžeš mať v béžovej farbe za 420 €. Sexi prvkom je na šatách rozparok na nohe.Melanžové úpletové midi šaty GANNI za
215 € budú unikátnym modelom tvojho šatníka. Vyniknúť nechajú aj dekolt, na ktorý si nezabudni dať jemný šperk.
Zobraziť galériu
(5)


4. Pletená vesta 

Pletené vesty tu boli odjakživa, ale za to, že sa pred pár rokmi dostali na zoznam nadčasových trendov, môžeš poďakovať najmä Harrymu Stylesovi. Na prvý pohľad možno pripomína „grandpa štýl“ alebo si ju predstavíš na manhattanskej smotánke na Upper East Side v seriáli Gossip Girl, no pletená vesta je must have modelom tejto sezóny.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Tyler, The Creator (@feliciathegoat)



Do svojich outfitov ju pravidelne zaraďuje A$AP Rocky, Tyler The Creator či Jaden Smith, takže niet pochýb, že ide o skvelý unisex model. Pokojne ho zlaď k elegantným nohaviciam a oversize blúzke či pod sako, no ak uprednostňuješ viac streetstyle ako eleganciu, môžeš na to ísť viacerými spôsobmi.

Gigi dokazuje, že vesta môže byť sama osebe dominantným prvkom outfitu, a zaobchádza s ňou ako so zimnou verziou tielka, takže si poď ňu neoblieka nič. Medze sa nekladnú ani pri farebnej palete. Či už zvolíš obyčajnú bielu vestu, alebo viacfarebné vzory, čierno-bielu kockovanú potlač, ružovú, baby modrú, alebo dokonca pruhy, stále budeš trendy. 

gigihadid, vest
Zdroj: Getty Images/Raymond Hall

Refresher tipy na pletenú vestu nájdeš v galérii nižšie.

Svetríková vesta značky GANT za 139,95 € má veľmi zaujímavú farebnú paletu stvárnenú do výrazných pásikov. Či už k nej zvolíš klasické tričko, alebo si ju dáš na štýl Gigi, v uliciach, ale aj v officee budeš určite neprehliadnuteľná.

Vesta GANNI v štýle našich dedkov je presne to, čo obľubujú svetové fashionistky. Vlnenú vestu s argylovým vzorom kúpiš za 195 €.Pletená oversize vesta Polo Ralph Lauren je nadčasovým a unikátnym modelom značky. Mať ho môžeš za 246 €.


Ak túžiš po farbách, Gucci má pre teba ideálny model v hodnote 1 095 €. Pletená vesta je takisto skvelým unisex modelom.
Zobraziť galériu
(5)

 5. Roláky

Na prvý pohľad celkom nenápadný kus oblečenia, no v skutočnosti dokáže v správnej kombinácii pôsobiť zmyselne. Rolák, ktorý v čiernom vyhotovení kedysi zbožňoval aj Steve Jobs, je všestranný a obliecť si ho môžeš na desiatky spôsobov.

Čierny sveter je na jeseň aj v zime rovnakou nevyhnutnosťou ako biele tričko v lete. Ako ho nosiť tak, aby nepôsobil nudne, predviedla v bratislavských uliciach aj slovenská topmodelka Barbora Brušková. Čierny rolák z parížskeho vintage butiku nechala vyniknúť pod kostýmom COS a skombinovala so chanelkou. Dokonale premyslenou bodkou na záver sú legendárne martensky a kožená bunda.

Roláky túto jesennú sezónu nosí aj topmodelka Barbora Brušková. V bratislavských uliciach predviedla veľmi inšpiratívny look.
Roláky túto jesennú sezónu nosí aj topmodelka Barbora Brušková. V bratislavských uliciach predviedla veľmi inšpiratívny look. Zdroj: Instagram/Babora Brušková


O čosi viac sexi variáciu sa postarala Emily Ratajkowski. Tridsaťjedenročná modelka mala na sebe tesný biely rolák, ktorý farbou aj materiálom splýval so sukňou s rozparkami do polovice stehien. Emily svoj look doplnila kontrastnými čiernymi koženými čižmami po kolená.

 Refresher tipy na štýlové roláky nájdeš v galérii nižšie.

Pásikavý rolák OYSHO môžeš mať za 35,99 €. Touto nesmrteľnou kombináciou môžeš jednoducho splynúť s davom, ako aj zvýrazniť svoj outfit.

Čierny rolák značky Pure Cashmere z teplého, vzácneho a mäkkého stopercentného kašmíru kúpiš za 179,95 €. Každý fashionista by mal mať aspoň raz za život v skrini takýto model.

Chladné počasie zachráni tento robustný úpletový sveter značky Ted Baker London. Skutočne všestranný model si môžeš obliecť k plisovanej sukni, ako aj ku klasickým nohaviciam. Mať ho môžeš za 190 €.

Rolák Cult Gaia v olivovej farbe má v oblasti dekoltu výrazný a zaujímavý výstrih. Vďaka nemu budeš mať doma jeden z hlavných trendov na budúcu sezónu. Tento výrazný model si zaobstaráš za 190 €.
Zobraziť galériu
(5)

6. Sako v pánskom strihu

Oversized sako je neutrálny a unisex model, ktorý využiješ po celý rok. Nosiť sa dá viacerými spôsobmi, no túto jeseň pozorujeme na mnohých celebritách trendujúcu kombináciu: šortky, minisukňa alebo šaty a k tomu do očí bijúce čižmy na podpätku. Inšpiráciou, ako na to, je najmä herečka Anne Hathaway, ktorá sa nechala inšpirovať 80. rokmi a obliekla si výrazné čierno-biele sako s vypchávkami na pleciach. K tomu zvolila nenápadné biele šaty a, ako inak, čižmy.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Harper's BAZAAR (@harpersbazaarus)

Oversize blejzer s výraznými vypchávkami bol highlightom jesenného móla v roku 2022 na prehliadkach značiek Louis Vuitton, Balenciaga a Michael Kors, takže herečka filmu Diabol nosí Pradu ide rozhodne v šľapajach trendov. Za takýto outfit by ju zrejme pochválila aj Miranda. Alebo by ju aspoň preskenovala pohľadom.

Odporúčané
Mladý Bratislavčan si otvoril luxusnú čistiareň tenisiek ShinyShoes: Najhoršie, čo môžeš urobiť, je hodiť ich do práčky (Reportáž) Mladý Bratislavčan si otvoril luxusnú čistiareň tenisiek ShinyShoes: Najhoršie, čo môžeš urobiť, je hodiť ich do práčky (Reportáž) 27. apríla 2024, 12:30

Hovoriť o oversize sakách a nespomenúť Lindu Gunišovú by bola chyba. Maskérka a influencerka sa netají tým, že je to jej obľúbený kus oblečenia. Bohatú zbierku nájdeš v jej šatníku a aj v ponuke jej online vintage shopu Vanilla vintage by Linda. Aj ta fotke vidíš, že kombináciu jednoduchého korzetového topu a džínsov posunie na úplne inú úroveň.

Linda Gunišová.
Linda Gunišová. Zdroj: Instagram/@lindagunisova

Refresher tipy na štýlový oversize blejzer nájdeš v galérii nižšie.

Predĺžený blejzer značky SANDRO za 395 € zaujme unikátnym strihom a sviežou mintovou farbou. Model je balansom medzi tým, ako vyzerať cool a zároveň sofistikovane.
Kárované sako v hnedej farebnej palete od Scotch & Soda zaručí, že sa svojím outfitom určite odlíšiš. Celkom romantickým prvkom je ružová podšívka, ku ktorej môžeš zladiť doplnky či spodný diel outfitu. Mať ho môžeš za 179,95 €.

Korzetové sako Dion Lee je jedným z najhorúcejších modelov budúcej sezóny. Prehliadky septembrových fashion weekov dokázali, že korzety sú späť v hre. Priplatíš si zaň 870 € eur, ale brať ho môžeš ako investičný model.Značka Jacquemus s modelom saka La Veste Fresa predstavuje moderný pohľad na krajčírstvo. Sako vyrobené z kepru so zmesou ľanu je zúžené v páse. Zaujímavé sú aj široké plecia a výstrih v tvare V. Cena saka je 650 €.
Zobraziť galériu
(5)

7. Kožená sukňa 

Netrenduje len na trenčkotoch alebo klasických bundách, ale aj na sukniach. Či už ide o mini, midi alebo maxi, tento materiál ti zaručí dokonalé oživenie outfitu. Koženej sukni neodolala ani Emily Ratajkowski, ktorá siahla po oranžovom modeli maxi sukne s vysokým pásom a so zlatou prackou. Výrazný bol aj bedrový rozparok na nohe.

Emily Ratajkowski predviedla v uliciach Milána koženú oranžovú sukňu.
Emily Ratajkowski predviedla v uliciach Milána koženú oranžovú sukňu. Zdroj: Getty Images/Christian Vierig

Modelka zvolila k sukni bielu košeľu klasického strihu a outfit „doťukla“ špicatými koženými čižmami po kolená v čiernej farbe. Pri tomto type stylingu si, podobne ako Emily, vystačíš s minimalistickými doplnkami.

Refresher tipy na štýlovú koženú sukňu nájdeš v galérii nižšie.

Béžová sukňa EDITED za 69,90 € je elegantným a zároveň extravagantným modelom. Pri kombinácii horného odevu, ako aj obuvi môžeš hodiť pravidlá za hlavu.So sukňou WEEKEND MaxMara áčkového strihu budeš neprehliadnuteľná. Posledné roky sa však podobné modely vyskytujú aj v mužských celebritných kruhoch. Tento konkrétny model môžeš mať za 209,95 €.

Luxusný model koženej midi sukne môžeš mať aj od značky Saint Laurent za 2 990 €. Módny dom ide v šľapajach trendov a inak to nie je ani pri kožených modeloch.Lacnejšou, no o nič menej zaujímavou variáciou koženej sukne je aj model značky Pepe Jeans. Túto čiernu minisukňu kúpiš za 75,90 €.
Zobraziť galériu
(5)
Domov
Zdieľať
Diskusia