Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
Tento článok je sponzorovaný obsah spoločnosti Asot Haas.
16. októbra 2022, 15:30
Čas čítania 1:17
Sponzorovaný obsah

Optické ilúzie a pohyb, ktorý ťa pohltí. Výstavu Asota Haasa STATIC MOTION si môžeš užiť už len do 13. novembra

Optické ilúzie a pohyb, ktorý ťa pohltí. Výstavu Asota Haasa STATIC MOTION si môžeš užiť už len do 13. novembra
Zdroj: Refresher/Bianka Zubková
KULTÚRA AŠOT HAAS UMENIE VIZUÁLNE UMENIE VÝTVARNÉ UMENIE
Uložiť Uložené

Namiesto sedenia pred telkou si poď vychutnať dávku umenia.

Prácu slovenského vizuálneho umelca Asota Haasa sme ti priblížili v našom predošlom článku. Pred pár mesiacmi vytvoril vlastnú kolekciu NFT a stal sa prvým umelcom na svete, ktorý jeden obraz rozložil na 6 400 drobných častí. Asot je sochár, sklár, grafik, maliar či multimediálny umelec v jednej osobe. Vo svojich dielach sa rád pohráva s ilúziou, ktorá môže v tebe vyvolať rôzne emócie, napríklad ťa prekvapí či šokuje. 

Jeho prácu vystihuje jedno slovo – zážitok. Diela môžeš zažiť na výstave STATIC MOTION, ktorá vznikla v kurátorskej koncepcii Michala Stolárika. Dlho neváhaj, v DOT. Contemporary v bratislavskej Jurkovičovej teplárni si ich môžeš pozrieť iba do 13. novembra.

zisti viac
asot haas
Zdroj: Refresher/Bianka Zubková

Výber z najlepšieho

To, že nejaké dielo má Asotov rukopis, spoznáš už z diaľky. V priebehu rokov vytvoril vlastnú, špecifickú podobu – využíva geometrické tvary a experimentuje s technológiami a materiálmi. Inak tomu nie je ani pri obrazoch a inštaláciách, ktoré uvidíš v STATIC MOTION. Jeho tvorbu by si mal obchádzať, skúmať z rôznych strán a pozrieť sa na ňu s odstupom. Diela nemajú jasný začiatok či koniec. Asot pracuje s nedokonalosťou ľudského oka, vďaka čomu tvoj zrak pobláznia optické ilúzie.

Anketa:
Zaujíma ťa vizuálne umenie? 
Áno.
Nie je to pre mňa. 
Áno.
90 %
Nie je to pre mňa. 
10 %

Výstava STATIC MOTION v bratislavskom DOT. Contemporary je výberom prác, ktoré prezentujú rôzne techniky a postupy, ktoré Asot využíva. Ak predsa len umelcovu tvorbu dôverne poznáš, máš sa na čo tešiť, niektoré kúsky majú na tejto výstave premiéru. Medzi známymi dielami uvidíš sériu Simulácia pixelu v priestore (2020), ktorá zobrazuje poletujúce častice okolo nás, či aktualizovanú sériu Keep Smiling (2020). V týchto dielach sa inšpiroval pop-artom a zobrazuje animované postavičky z detských rozprávok.

asot
Zdroj: Refresher/Bianka Zubková

S geometriou sa pohráva Spectrum of the Rainbow (2022), ktoré uvidíš v analógovej, ako aj vo svetelnej podobe. Vo výbere nechýba ani dielo Flow of Energy, abstraktná reliéfna kresba z plexiskla, ktorá sa mení na hypnotický a dynamický svetelný obraz. 

Plánuješ sa zastaviť na STATIC MOTION? Nezabudni, že výstava v DOT. Contemporary v Jurkovičovej teplárni je dostupná iba do 13. novembra.

spoznaj optické ilúzie
asotasotasotasot
Zobraziť galériu
(7)
Domov
Zdieľať
Diskusia