Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
17. októbra 2022, 9:30
Čas čítania 6:19
Martin Adam Pavlík

10 zaujímavostí o Eminemovi, o ktorých si (možno) nevedel

10 zaujímavostí o Eminemovi, o ktorých si (možno) nevedel
Zdroj: Getty Images/Kevin Winter
HUDBA 10 ZAUJÍMAVOSTÍ EMINEM HUDBA RAP
Uložiť Uložené

Americký raper oslávi v pondelok 17. októbra 50 rokov.

Možno ho poznáš pod prezývkami Rap God alebo Slim Shady. Útly, nízky blonďák s ostrým slovníkom, ktorý dokáže v priebehu pol minúty vychrliť z úst až neuveriteľných 225 slov. Dokázal sa vďaka svojmu talentu presadiť medzi drsnými afroamerickými rapermi a získať si ich rešpekt. Spolupracoval s tými najslávnejšími a kritikmi najuznávanejšími umelcami, ovplyvnil desiatky ďalších.

Eminem, vlastným menom Marshall Bruce Mathers III, je živý príklad hudobníka, ktorý drel ako o život a dostal sa z nuly až na najvyšší vrchol. Áno, je to klišé, no výstižnejšie sa to napísať nedá. Debutoval ešte v roku 1996 nahrávkou Infinite a odvtedy stihol nahrať ďalších desať sólových štúdioviek. Bol tiež členom rapovej skupiny D12. 

Vyhral 15 cien Grammy, pričom nominovaný bol dokopy až 44-krát. Aj keď možno nie si fanúšikom rapu, určite poznáš jeho najznámejšie hity ako Lose Yourself, Not Afraid, Beautiful či Like Toy Soldiers. Americký raper oslavuje v pondelok 17. októbra okrúhlych 50 rokov, preto sme si pre teba pripravili článok, v ktorom nájdeš pár zaujímavostí, o ktorých si (možno) doteraz nevedel.

Odporúčané
Neďaleko Slovenska vystúpi Travis Scott či Nicki Minaj. Na ktoré koncerty a festivaly sa oplatí ísť toto leto? (PREHĽAD) Neďaleko Slovenska vystúpi Travis Scott či Nicki Minaj. Na ktoré koncerty a festivaly sa oplatí ísť toto leto? (PREHĽAD) 16. apríla 2024, 12:30

V Refresheri ti pravidelne prinášame rôzne hudobné tipy, recenzie albumov, novinky, rebríčky či profily hudobníkov a kapiel. Ak ťa zaujímajú články venované hudbe, podpor nás a staň sa členom klubu Refresher+, aby sme ti mohli priniesť ešte viac kvalitného obsahu.

1. Opakovane prepadol a so školou skončil v sedemnástich

Ako väčšina raperov, aj Eminem bol problémový rebel, ktorého nebavilo sedieť v školskej lavici, listovať v učebniciach a počúvať rozkazy učiteľov. Od vzorného študenta mal ďaleko, radšej čítal komiksy. Podľa portálu Hiphop24x7 sa vďaka častému sťahovaniu nevedel začleniť do kolektívu, bol šikanovaný a chodil neustále za školu.

Keď pre množstvo absencií opakovane prepadol v deviatom ročníku, vo veku 17 rokov sa definitívne rozhodol odísť zo školy. Následne ho matka vyhodila z domu. V tom čase však už písal prvé texty, učil sa rýmovať a sníval o tom, že raz bude slávnym raperom. Nemal ani tušenia, že raz bude patriť medzi najúspešnejších a najbohatších hudobníkov na planéte. 

2. 5,50 dolára na hodinu a spanie na podlahe

Eminemove problémy so školou a autoritami šli ruka v ruke s ťažkou rodinnou situáciou. Jeho otec opustil rodinu a s matkou, ako sme už naznačili, nemal práve najlepší vzťah. Hádky, krik a nadávky boli na dennom poriadku.

Odporúčané
REFRESHNI svoj playlist: Rapová nálož od Ektora, neohlásené EP v podaní Yzomandiasa či album Nerieš REFRESHNI svoj playlist: Rapová nálož od Ektora, neohlásené EP v podaní Yzomandiasa či album Nerieš 12. apríla 2024, 10:30

Vyrastal v chudobe a nehostinnom prostredí Detroitu, napriek tomu sa neutopil v depresii a snažil sa zarobiť, kde to šlo. Ako píše Ranker, raper pred tým, než sa stal slávnym, pracoval ako kuchár či umývač riadu, pričom zarábal len 5,50 dolára na hodinu.  

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 122888 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Prečo ho vlastná matka zažalovala, akú čiastku od neho požadovala a ako súdny spor dopadol.
  • S ktorým raperom mal Eminem spor pre jeho dcéru Hailie Jade Scott.
  • Od akých drog bol Eminem závislý. 
  • Čo jeho závislosť zhoršilo.
  • Prečo vychovával svoju dcéru sám.
  • Za čo bol Eminem zatknutý.
  • Koho označil homofóbnym výrazom.
Domov
Zdieľať
Diskusia