Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
13. októbra 2022, 16:30
Čas čítania 7:47
Kamila Šebestová

Jehovista Matej: V tej sekte som zažil psychické peklo. Veľa svedkov je na antidepresívach, sú stále pod stresom (Rozhovor)

Jehovista Matej: V tej sekte som zažil psychické peklo. Veľa svedkov je na antidepresívach, sú stále pod stresom (Rozhovor)
Zdroj: Unsplash/Patrick Fore
REFRESHER EXTRÉMISTI NÁBOŽENSTVÁ SEKTY
Uložiť Uložené

Matej celý život vyrastal v jehovistickej viere, dnes je však už len formálnym členom. V rozhovore opisuje, prečo sú podľa neho Jehovovi svedkovia sekta, ako mu spôsobili psychické peklo a prečo sa bojí exkomunikácie.

Nesmel oslavovať narodeniny, mať sex pred svadbou alebo ísť voliť. Ak by niečo z toho spravil a dozvedeli by sa o tom „starší“, hrozila by mu exkomunikácia. Dvadsaťdeväťročný Matej vyrastal v prísnych pravidlách pod dohľadom Svedkov Jehovových. Dnes už je len formálnym členom a od tejto organizácie sa dištancuje.

Hovorí, že je to sekta, pre ktorú zažíval psychické peklo. Napriek tomu je však podľa neho v organizácii aj veľa dobrých ľudí. „Aj dnes by som svedkovi zveril kľúče od bytu. Veril by som mu,“ hovorí Matej. Matej kvôli svojej bezpečnosti v rozhovore vystupuje pod pseudonymom. 

Ak ťa zaujímajú príbehy z rôznych náboženských komunít, viac sa dočítaš v týchto článkoch. V tejto sekcii nájdeš viac o extrémizme.  Pre podporu kvalitného obsahu sa môžeš pridať do klubu Refresher+, čím získaš prístup k exkluzívnemu obsahu.

Jehovovi svedkovia sú náboženská organizácia, ktorá má korene v Amerike v 18. storočí. Na Slovensku ju začali budovať počas minulého storočia, jej sídlo je momentálne na Peknej ceste v bratislavskej Rači. Viacerí odborníci sa zhodujú, že organizácia vykazuje prvky sekty, čo potvrdzujú aj jej bývalí členovia. 

Vyrastal si v jehovistickej komunite. Ako do nej tvoja rodina dostala? 

Moju mamu na vysokej škole oslovil kamarát, začala vieru rozvíjať a študovať si ju. Môj otec ju neprijal a nešiel tou cestou, potom sa aj rozviedli. Mama ma v tejto viere vychovávala.

Sídlo Svedkov Jehovových v Rači.
Sídlo Svedkov Jehovových v Rači. Zdroj: Google Earth

Ak sa dopustíte predmanželského sexu, takmer vždy vás exkomunikujú.

Ako ťa viera ovplyvňovala, keď si bol dieťa?Ovplyvňovalo ma to absolútne, definovalo to môj život. Bral som to viac-menej vážne, odkedy si na to spomínam. Nevedel som si predstaviť, že by existovalo niečo iné – bol to jediný obraz o svete, ktorý mi predostreli. Stále som veril, že príde armagedon. Ani z maturity som sa nestresoval, lebo som si hovoril, že sa jej určite nedožijem, keďže bude koniec sveta. 

Krst na slávnostnom obrade Svedkov Jehovových v Bratislave.
Krst na slávnostnom obrade Svedkov Jehovových v Bratislave. Zdroj: TASR

Svedkovia veria, že koniec sveta nastane každým dňom, no oni nezahynú, keďže žijú vo viere.

Áno, zjednodušene povedané. Samozrejme, oni to takto nikdy na rovinu nepovedia, no z rôznych tvrdení to tak môžeme chápať. To, že je niekto Jehovov svedok, však nezaručuje, že prežije. Veľa svedkov žije v strachu z armagedonu, lebo veria myšlienkam o tom, že to bude veľmi náročné a že satan sa bude snažiť zviesť mnohých ľudí. Boja sa, že ak sa dopustia hriechov, nemusia armagedon prežiť.


V komunite jehovistov nemôžete oslavovať narodeniny. Ako si to vnímal ako dieťa, keď si bol na oslavách kamarátov? 

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 122766 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Prečo zažíval Matej v komunite jehovistov psychické peklo.
  • Aké bolo vyrastať v sekte.
  • Či mohol Matej chodiť ako jehovista na párty a piť alkohol.
  • Ako by ho potrestali, ak by sa dopustil predmanželského sexu alebo masturbácie.
  • Čo sa dialo vnútri sekty Jehovovi svedkovia.
  • Prečo by sa Matej nikdy nemohol stretnúť so svojou mamou, ak by ho exkomunikovali.
Domov
Zdieľať
Diskusia