Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
6. októbra 2022, 12:30
Čas čítania 14:00
Adam Novosad

Neviem, koľko tento mesiac zarobím, a je mi to jedno, hovorí youtuber Moon. Sústredím sa na tvorbu, nie na čísla, tvrdí (Rozhovor)

REFRESHER INFLUENCERI INSTAGRAM ROZHOVORY YOUTUBE
Uložiť Uložené

Momentálne zrejme najpopulárnejší slovenský youtuber Moon, ktorého pravé meno znie Samuel William Miščík, si omotal československú youtuberskú scénu okolo prsta.

Na Youtube má viac ako 800-tisíc odberateľov a na každom videu nazbiera stovky tisíc videní. Samuel William Miščík alias StudioMoonTV je momentálne zrejme najpopulárnejší slovenský youtuber na scéne, aj keď na Slovensku ani nežije.

Pred pár rokmi sa ako chlapec zo Sabinova na východe Slovenska presťahoval do Prahy, kde teraz spolu s frajerkou dobýjajú československú scénu.

Odporúčané
Selassie: Slováci vidia drahé autá a byty influencerov, ale nevidia lízing a dve hypotéky. Do telky by som už dnes šiel (Rozhovor) Selassie: Slováci vidia drahé autá a byty influencerov, ale nevidia lízing a dve hypotéky. Do telky by som už dnes šiel (Rozhovor) 17. apríla 2022, 9:30

S rastúcim počtom videní prišli prvé veľké peniaze, ktoré Samuelovi pomotali hlavu, no teraz si už z peňazí ťažkú hlavu nerobí. „Som kreatívny človek, ktorého tvorba baví, takže mi morálka nedovolí robiť to len pre peniaze. Neviem, akú budem mať tento mesiac výplatu, a je mi to úplne jedno,“ konštatuje youtuber. 

„Sú citlivé témy ako LGBTI alebo politika, no a keď ťa sleduje masa ľudí, ktorá s tebou nemusí súhlasiť, ľahko sa proti tebe veľa z nich spolčí pre tvoj názor. Neriešim kontroverzné veci, ale pritom mám podobný názor ako drvivá väčšina ľudí v tomto štáte,“ vysvetľuje Moon svoje dôvody, prečo sa vo videách k spoločenským témam radšej nevyjadruje.

Ak ťa zaujímajú rozhovory so známymi osobnosťami, prečítaj si viac interview, ktoré na webe máme. Staň sa členom klubu Refresher+ a získaj prístup ku všetkým zamknutým článkom.

moon
Zdroj: Refresher/Pavol Chochula

Viac ako rok sme ťa volali na rozhovor, no vždy si odmietol. Prečo si sa teraz rozhodol prísť?

Dlho som na Youtube pôsobil ako neodhalená osoba. Zahalil som sa, pretože som si chcel strážiť svoje súkromie, aj keď som už medzi rokmi 2014 až 2016 natáčal vlogy, kde som sa ukazoval.

Aj preto som si začiatkom roka 2020 povedal, že svoju tvár už z internetu nevymažem, takže sa mi oplatí odhaliť svoju identitu. Dlhšie mi trvalo, kým som bol s touto zmenou komfortný natoľko, aby som šiel do rozhovorov.

Odporúčané
Europoslanec Hojsík: V europarlamente sa ma kolegovia pýtajú, či robíme zo Slovenska úplný „Orbánistan“ (Rozhovor) Europoslanec Hojsík: V europarlamente sa ma kolegovia pýtajú, či robíme zo Slovenska úplný „Orbánistan“ (Rozhovor) 19. apríla 2024, 17:00

Na internete sa o tebe šírilo množstvo výmyslov a nepravdivých informácií, ale tebe to podľa vlastných slov nevadilo, skôr vyhovovalo. Prečo?Nikdy som o sebe cielene nešíril nepravdivé informácie, ale keď som bol zahalený, tieto fejkové detaily mi hrali do kariet. Keď fanúšikovia vypočítali, že môj dátum narodenia je podľa nich oveľa skôr, ako som sa v skutočnosti narodil, potešil som sa, pretože ma na základe toho nevedeli dohľadať.

Hovorilo sa napríklad, že bývam v Košiciach, aj keď som býval v Sabinove. Postupne som si uvedomil, že toto skrývanie je zbytočné, pretože až do bodu, keď som mal 500-tisíc odberateľov, som musel svoju tvorbu obmedzovať výlučne na obsah z hry Minecraft. Odhalenie tváre mi otvorilo dvere k brutálnym novým kategóriám videí.

Jasné, že sa pozriem na Social Blade, aby som videl, na akej som priečke medzi youtubermi na Slovensku, pozriem sa aj na štatistiky kolegov, nech vidím, ako sa im darí, ale neprežívam to, keď niektorého z nich predbehnem.

Si dnes najväčší youtuber na Slovensku?

Nemyslím si, že som najväčší, aj keď je možné, že sa na túto pozíciu môžem dostať. Je možné, že štatisticky budem najlepší, ale stále tu bude šanca, že príde niekto nový, ktorého obsah vybuchne.

Bol by som veľmi rád, keby som bol najlepším slovenským youtuberom, ale viac mi záleží na tom, aby ma ľudia akceptovali. Môžem mať najviac odberov, no nemusia ma prijať ľudia pre obsah, vďaka ktorým som sa dostal na prvú priečku. Oveľa viac si vážim komunitu ako čísla.

Odporúčané
Ďalšie KO od Flexkinga a výhra troch svalovcov proti Tlkancovi. Ako tipujeme výsledky duelov na turnaji Fight Night Challenge 6? Ďalšie KO od Flexkinga a výhra troch svalovcov proti Tlkancovi. Ako tipujeme výsledky duelov na turnaji Fight Night Challenge 6? 19. apríla 2024, 14:30

Podľa počtu odberateľov nie si najväčší, ale tvoje videá dnes pozerajú stovky tisíc ľudí. Sú štatistiky niečo, na čom ti veľmi záleží?Môžem mať 1 milión pozretí, ale watch time 1 minútu a ten je pre mňa oveľa dôležitejší. Keby som sa sústredil len na súperenie s ostatnými tvorcami na scéne, menej by som sa sústredil priamo na tvorbu.

Konkurencia na československej scéne je podľa mňa veľmi malá. Sme malý trh, takže keby sme všetci iba súperili, bolo by to zlé. Jasné, že sa pozriem na Social Blade, aby som videl, na akej som priečke medzi youtubermi na Slovensku, pozriem sa aj na štatistiky kolegov, nech vidím, ako sa im darí, ale neprežívam to, keď niektorého z nich predbehnem.

Pochádzaš z východného Slovenska, si možno najpopulárnejší slovenský youtuber, ale žiješ v Prahe. Ako je to možné?

Narodil som sa v malom mestečku Sabinov, kde som vychodil základnú školu, a do Košíc som chodil na filmársku strednú školu. Medzitým som si na strednej našiel frajerku z Ústí nad Labem v Česku, skoro pri nemeckých hraniciach, takže som každý druhý víkend chodil vlakom za ňou.

Od pondelka do piatka som bol na intráku, jeden víkend som bol doma a točil si videá na dva týždne dopredu, aby som mohol nasledujúci víkend cestovať 10 hodín vlakom tam a 10 hodín naspäť za priateľkou. Chcel som sa posunúť v živote aj kariére, tak som sa presťahoval do Prahy, kde som pri priateľke, ale mám aj bližší kontakt so svojimi biznis partnermi.

Odporúčané
Expert na žraloky: V Egypte zabil ženu defektný žralok. Vo vode nesmieš spanikáriť, takmer nikdy nechce zaútočiť (Rozhovor) Expert na žraloky: V Egypte zabil ženu defektný žralok. Vo vode nesmieš spanikáriť, takmer nikdy nechce zaútočiť (Rozhovor) 5. júla 2022, 14:30

Je pre teba z biznisového pohľadu Praha lepšia ako východ Slovenska?Praha má mnoho výhod, napríklad si viem objednať elektroniku, ktorú môžem mať v rukách do pár minút, lebo v meste sú predajne s nonstop výdajom, čo na východe Slovenska nie je. Tam by som na tovar čakal pár dní.

V Prahe mám bližšie ku všetkým firmám, s ktorými spolupracujem, aj ľuďom, s ktorými točím videá. Na východnom Slovensku v minulosti nebol okrem Lady Ziky žiadny veľký youtuber, takže ak som s niekým chcel spolupracovať, musel som absolvovať 4-hodinovú cestu do Bratislavy alebo 10-hodinovú cestu do Prahy, aby som niečo natočil. Teraz som viac dostupný.

Vnímal si niekedy, že ako rozrastajúci sa slovenský youtuber v Prahe predstavuješ pre miestnych youtuberov konkurenciu? Existuje medzi vami nejaké trenie?Nikdy som nebol veľmi súťaživý človek voči kolegom youtuberom, lenže postupom času som zistil, že niektorí moji kamaráti zo scény priateľstvo iba predstierali.

Zažil som pár ľudí, u ktorých som videl náznaky toho, že mi úspech nedoprajú. O svojich úspechoch skoro nikdy nehovorím, ale keď na to prišla reč, tak sa so mnou netešili a tvárili sa zvláštne. Ja keď počujem o tom, ako sa niekomu darí, teší ma, že sme banda chlapcov, ktorí sa vedia živiť točením videí na Youtube. To ma trochu sklamalo.

Neberiem ako urážku, že ma sledujú malé decká. Youtuberi si zvyknú vážiť starších divákov, ale aj 10-ročné decká raz budú mať 15 alebo 16 rokov.

Koľko percent tvojich divákov tvoria Česi a koľko Slováci? Hovorí sa, že mladí Česi dnes často nerozumejú slovenčine.

Česko má dvakrát viac obyvateľov ako Slovensko, tak to mám tak primerane rozdelené. Okolo 60 percent divákov mám z Česka, zostávajúcich 40 percent zo Slovenska. Ani z obdobia, keď som nevedel artikulovať a hovoril ako východniar, nemám skúsenosti s tým, že by mi české deti nerozumeli.

Odporúčané
Vilda Šír: Som tanečník s podnikateľským duchom. Na moje kurzy chodia právničky aj lekárky, tancom sa dá živiť (Rozhovor) Vilda Šír: Som tanečník s podnikateľským duchom. Na moje kurzy chodia právničky aj lekárky, tancom sa dá živiť (Rozhovor) 18. apríla 2024, 9:30

Kedysi mi ľudia hovorili, aby som sa vzdal svojho východniarskeho dialektu, pretože mi Česi nebudú rozumieť, no nikdy sa mi nestalo, že by niekto nevedel, o čom hovorím. A to som sa stretával aj s 5-ročnými divákmi, čo ma práve začali sledovať, a rozumeli mi bez väčších ťažkostí. Nevedeli napríklad, čo znamená čítať, tak som im vysvetlil, že je to číst, a bolo po probléme.

Z mojich skúseností sa Česi nemusia slovenčinu učiť, potrebujú len hodinku na to, aby sa do toho jazyka dostali. Je blbosť, že by po slovensky nerozumeli, iba si na to musia zvyknúť.

moon
Zdroj: Instagram/Samuel William Miščík

Od natáčania si už prešiel k vlastným eventom, kde sa s tebou fanúšikovia môžu stretnúť naživo. Takýto event si mal aj v Sabinove, no niekto ti pod fotku odtiaľ napísal, že máš plné publikum malých detí, pretože robíš obsah práve pre ne.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 122187 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako reaguje na kritiku, že robí obsah len pre tisícky malých detí.
  • Prečo sa mu takmer zranili desiatky fanúšikov na stretávke v Sabinove.
  • Či si uvedomuje, že jednoduchý obsah s frajerkou vždy u divákov zaboduje.
  • Ako si za peniaze z Youtube kúpil auto Audi A7, s ktorým dnes točí hromadu videí.
  • Ako mu preplo, keď začal v 16 rokoch zarábať prvé veľké peniaze.
  • Prečo je mu už dnes jedno, kedy a aká vysoká výplata mu cinkne na účet.
  • Prečo odmieta 99 % ponúk na spolupráce od značiek.
Domov
Zdieľať
Diskusia