Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. septembra 2022, 15:30
Čas čítania 1:29
Martin Mičuda

Alpina XB7 s kontroverznou maskou a výkonom 621 koní sa stáva najvýkonnejšou verziou X7

Alpina XB7 s kontroverznou maskou a výkonom 621 koní sa stáva najvýkonnejšou verziou X7
Zdroj: Alpina
TECH AUTOMOBILOVÉ NOVINKY TUNING
Uložiť Uložené

Nové XB7 je opäť jedným z tých modelov od Alpiny, ktoré sú silnejšie než najvýkonnejšia dostupná verzia od BMW.

Po tom, ako nám BMW v apríli predstavilo svoje najväčšie SUV v modernizovanej podobe s radikálne zmenenou čelnou časťou, o slovo sa v zmysle tradícií hlási už aj dvorná Alpina. 

Firma so sídlom v nemeckom Buchloe, ktorú už po novom vlastní samotná automobilka z Mníchova, tak prichádza s vlastnou interpretáciou modelu X7. Tá nesie zaužívané označenie XB7, no ako sme si už zvykli, okrem decentných estetických vylepšení si posvietili aj na samotnú techniku.

Odporúčané
Predpoklady sa naplnili, BMW X7 po modernizácii stavilo na ešte kontroverznejšiu masku a len tri motory Predpoklady sa naplnili, BMW X7 po modernizácii stavilo na ešte kontroverznejšiu masku a len tri motory 13. apríla 2022, 18:30

Tým, že pre technikov z Alpiny ako základ na úpravy poslúžila najvýkonnejšia verzia X7 M60i, pohon má na starosti dvakrát preplňovaný 4,4-litrový benzínový motor V8. Nemá však už štandardných 390 kW/530 koní a 750 Nm, ale po novom až 457 kW/621 koní a rovných 800 Nm. Aj XB7 je tak jedným z tých modelov od Alpiny, ktoré sú silnejšie než najvýkonnejšia dostupná verzia od BMW. Doteraz vždy platilo, že Alpiny boli stred medzi najsilnejšou nešportovou a športovou verziou (plnohodnotným M), no vzhľadom na to, že X7 M neexistuje, na trhu ho zastúpi práve Alpina XB7. 

Alpina, XB7,
Zdroj: Alpina

Po úprave sa maximálna rýchlosť posunula až na úroveň 290 km/h, zatiaľ čo akceleráciu z 0 na 100 km/h zvládne vylepšené SUV len za 4,2 sekundy a na dvestovke je za 14,8 s. XB7 stojí na upravenom vzduchovom podvozku, ktorý je do rýchlosti 30 km/h vo vyššej polohe, zatiaľ čo vo vyšších rýchlostiach sa spustí dole, čím je docielená lepšia aerodynamika aj správanie na ceste. Samozrejme, nechýba pohon oboch náprav xDrive a 8-stupňová automatická prevodovka.

Odporúčané
Vyskúšali sme BMW, ktoré vyzerá zvláštne, no z technickej stránky je to najlepšie elektrické SUV, aké sme zažili Vyskúšali sme BMW, ktoré vyzerá zvláštne, no z technickej stránky je to najlepšie elektrické SUV, aké sme zažili 14. apríla 2022, 12:30

Z vizuálnej stránky sme svedkami tradičných doplnkov – štandardom je športový optický M paket, ktorý však má na rozdiel od sériovej X7 spodnú časť nárazníka lakovanú vo farbe karosérie, no a v najspodnejšej časti pribudol obligátny nápis Alpina. V pozmenenom zadnom nárazníku sú štyri okrúhle koncovky výfuku. Celok pritom môže byť lakovaný v zelenom metalickom laku Alpina Grün II a postavený je na 21" diskoch Alpina Dynamic. Za necelých 4-tisíc eur je však možné siahnuť po 23" obutí Alpina Classic.

V interiéri okrem vlastného čalúnenia Alpina je na výber hneď niekoľko ozdobných líšt a plakiet, no a chýbať už nemôže ani tradičný modrastý podklad digitálnych budíkov. Volant je aj tentoraz v elegantnom vyhotovení, nejde teda o športový dizajn v rámci M paketu. Základná cena Alpiny XB7 je 170 500 eur.

Alpina, XB7,Alpina, XB7,Alpina, XB7,Alpina, XB7,
Zobraziť galériu
(12)
Domov
Zdieľať
Diskusia