Kuchyňa našich západných susedov vonia mäsom, smaženým syrom a knedľami. Koľko odpovedí o týchto delikatesách trafíš správne?
Česká kuchyňa nepatrí medzi najzdravšie kuchyne sveta, no aj tak ju všetci milujeme. Či už zbožňuješ sýte vepřo knedlo zelo, lahodnú sviečkovú, moravské koláče či orosené pivo Plzeň, v tomto kvíze máš príležitosť otestovať svoje vedomosti naplno.
Kvíz: Ako dobre poznáš českú kuchyňu?
Zdroj:
se svolením pivovaru Dva kohouti
110
Začneme prípitkom v podobe zlatistého moku. Česi sú na prvom mieste na svete v spotrebe piva na osobu. Vieš, koľko litrov piva vypije priemerný Čech za jeden rok?
135 litrov
90 litrov
55 litrov
120 litrov
Vysvetlenie
Údaje portálu statista.com ukazujú, že v Európe v roku 2020 mala najvyššiu spotrebu piva Česká republika so 135 litrami na obyvateľa. V rebríčku ďalej nasleduje Rakúsko a Nemecko.
Zdroj:
becherovka.com
210
Ďalším typickým českým nápojom je becherovka. Ľudia ju kedysi pili, aby si uľavili od určitých zdravotných ťažkostí. Uhádneš akých?
Bolesť hrdla
Bolesť zubov
Liečba ľahkých poranení
Žalúdočné ochorenia
Vysvetlenie
Za receptúrou becherovky stojí skúsený obchodník Josef Vitus Becher (1769 –1840). V máji 1807 v obchodíku U Troch škovránkov sa začal predávať nápoj „English Bitter“, ktorý sa používal na medicínske účely ako liek na ochorenia žalúdka. Liečivý nápoj sa čoskoro v meste preslávil a ľudia prichádzali zo širokého okolia, aby si zadovážili túto overenú medicínu na žalúdočné problémy.
Zdroj:
tvaruzky.cz
310
Olomoucké tvarôžky sú zrejúci syr vyrobený z odtučneného mlieka s jedinečnou pikantnou chuťou a typickou vôňou. Na čo sa okrem jedenia používali na začiatku 17. storočia?
Na odohnanie zlých duchov
Na nalákanie zveri do stajní
Ako odmena za prácu
Podobne ako čpavok na prebratie človeka v bezvedomí
Vysvetlenie
Na oficiálnej stránke olomouckých tvarôžov sa píše, že keď sa v roku 1601 v Hradečnej pri Uničove kopala studňa, studniarom sa za 1 siahu hĺbenia platil 1 zlatý a 2 kopy tvarôžkov.
Zdroj:
Wikipedia/Česká kuchyně
410
Obložené chlebíčky sú obľúbenou klasikou rodinných či silvestrovských osláv. Vytvoril ich Jan Paukert v roku 1916 a jeho lahôdkárstvo na Národnej triede v Prahe sa stalo jedným z najlepších v Európe. Vieš, kto ho inšpiroval?
Maliar, ktorému popri práci nevyhovovali malé jednohubky a chcel niečo na „dve alebo tri zahryznutia“.
Jeho nastávajúca, ktorá túžila po elegantnom snacku.
Náhodný kupujúci, ktorý chcel niečo ľahšie ako sendvič, a tak mu ho dal Paukert bez hornej vrstvy chleba.
Jeho pomocník, ktorý uvažoval, ako zužitkovať suroviny, ktoré by ináč vyhodili.
Vysvetlenie
Majiteľa lahôdkarstva inšpiroval rodinný priateľ, maliar Jan Paukert, ktorý u nich pracoval. Nevyhovovala mu malá veľkosť jednohubiek a tvrdil, že chce niečo na „dve alebo tri zahryznutia“. Dostal teda chlebíček a táto novinka sa rýchlo uchytila.
Zdroj:
Youtube/ RBB Recipes
510
Za české národné jedlo sa považuje vepřo knedlo zelo. Ktorá ingrediencia do receptu nepatrí?
Cesnak
Paradajková omáčka
Ocot
Cukor
Vysvetlenie
Cesnak, ocot a cukor sú dôležité súčasti receptu na vepřo knedlo zelo. Paradajková omáčka v ňom nemá čo hľadať.
Zdroj:
Youtube/TopRecepty.cz
610
Neoddeliteľnou súčasťou českej kuchyne je sviečková podávaná s karlovarskou knedľou. Bez ktorej bylinky by bola táto knedľa neúplná?
Majorán
Pažitka
Petržlenová vňať
Zelerová vňať
Vysvetlenie
Karlovarská knedľa sa vyrába z rožkov, vajec, mlieka, múky a petržlenovej vňate.
Zdroj:
Unsplash.com
710
Čo sú to povidla?
Čerešne
Bobuľové ovocie
Lekvár
Sušené slivky
Vysvetlenie
Povidla je označenie pre lekvár kašovitej konzistencie, ktorý sa vyrába väčšinou zo sliviek či hrušiek.
Zdroj:
Wikipedia/Buchta
810
Čo je kalorickejšie – kysnutá povidlová buchta alebo ovocné knedle zo zemiakového cesta?
Kysnutá buchta
Ovocné knedle
Vysvetlenie
100 gramov kysnutých povidlových buchiet má 326 kcal, 100 gramov ovocných knedlí má len 153 kcal.
Zdroj:
Unsplash.com
910
Čo sú to škubánky?
Halušky zo zemiakového cesta, ktoré sa podávajú na sladko s makom alebo tvarohom.
Cestoviny z tvarohového cesta plnené sladkými a slanými plnkami.
Česká verzia trhancov, ktoré sa podávajú s orechami, makom alebo lekvárom.
Tenké múčne rezance s ovocným lekvárom.
Zdroj:
Wikipedia/Fernet Stock
1010
Na záver to zapijeme fernetom. Vieš, odkedy sa vyrába tento bylinný likér?
1880
1835
1950
1927
Vysvetlenie
Fernet sa vyrába v Česku už od roku 1927.