Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
16. septembra 2022, 10:30
Čas čítania 0:23
Tímea Krauszová

KVÍZ: Ako dlho trvá priemerná súlož a koľko pri nej spáliš kalórií? Zaujímavé fakty o sexe, ktoré (možno) nepoznáš

ZAUJÍMAVOSTI KVÍZ SEXUALITA
Uložiť Uložené

Koľko toho naozaj vieš o sexe a sexuálnom zdraví?

Máš prehľad o tom, aké veľké sú priemerné genitálie, a vyznáš sa v ochrane pred neželaným tehotenstvom a prenosnými infekciami? Každý sexuálne aktívny človek by mal aspoň polovicu týchto vecí vedieť bez premýšľania. Otestuj sa v našom kvíze a zisti, ako veľmi sa vyznáš v sexuálnom zdraví a vo faktoch o sexe.

Ak si chceš prečítať viac textov o ľudskej sexualite, sleduj túto sekciu. Rozoberáme všetko od sexuálnej orientácie cez sexuálne preferencie a taktiky až po aktuálne informácie o tom, čo vieme o sexualite ľudí. Nechýbajú názory odborníkov a pohľad súčasnej vedy na to, čo (ne)robíme vo vzťahoch.

 
Kvíz
KVÍZ: Fakty o sexe, ktoré by mal poznať každý, kto chce mať sex
Začnime zľahka. Vieme, že spoľahlivou ochranou pred sexuálne prenosnými infekciami je kondóm. Proti niektorým z infekcií sa však dá zaočkovať. Ktoré z nasledujúcich možností to sú?
Zdroj: Stateofreform.com
114
Začnime zľahka. Vieme, že spoľahlivou ochranou pred sexuálne prenosnými infekciami je kondóm. Proti niektorým z infekcií sa však dá zaočkovať. Ktoré z nasledujúcich možností to sú?
HPV (ľudský papilomavírus)
Kvapavka a chlamýdie
Syfilis a HPV
Syfilis a chlamýdie
Vysvetlenie
Ľudský papilomavírus je nebezpečný, pretože je zodpovedný za nádorové ochorenia, najznámejším z nich je rakovina krčka maternice. Prenáša sa pohlavným stykom (aj kontaktom vonkajších pohlavných orgánov a konečníka). Dá sa však tomu predísť, ak sa proti HPV dáš zaočkovať. Podľa najnovších poznatkov z roku 2021 viedla vakcína až k 87 % zníženiu výskytu rakoviny krčka maternice.
214
Pozrime sa, čo vieš o ľudskej anatómii. Aká hlboká je priemerná vagína?
5 cm
25 cm
10 cm
50 cm
Vysvetlenie
„Priemerná dĺžka vagíny je približne 10 cm. Širšia je v hornej časti (niečo vyše 3 cm), užšia v dolnej časti (okolo 2,5 cm),“ povedala nám slovenská gynekologička Mária Kubalová. Anatómia sa môže, prirodzene, medzi ľuďmi líšiť, a tak niekto môže mať užšiu, širšiu, kratšiu či dlhšiu vagínu oproti priemeru. Počas sexu alebo masturbácie pritom zvyčajne dôjde k miernemu predĺženiu. K väčším zmenám dochádza počas tehotenstva a pôrodu, no potom sa vagína vráti k pôvodným rozmerom.
314
Keď sa pýtame na vagíny, nemôžeme vynechať ani penisy. Aký dlhý je priemerný penis pri erekcii?
10 cm
13 cm
17 cm
18 cm
Vysvetlenie
Táto štúdia z roku 2015 zhŕňa dovtedajšie dáta a pozrela sa na záznamy o viac ako 15-tisíc mužoch z celého sveta. Vo výsledku je dĺžka priemerného penisu v erekcii 13,12 centimetra.
Zastaraných vtipov o tom, ako ho muži hľadajú, je neúrekom a vedci ani nevedeli, ako celý vyzerá do roku 2005. Dnes sme oveľa múdrejší. Koľko nervových zakončení má klitoris?
Zdroj: Marie Docher
414
Zastaraných vtipov o tom, ako ho muži hľadajú, je neúrekom a vedci ani nevedeli, ako celý vyzerá do roku 2005. Dnes sme oveľa múdrejší. Koľko nervových zakončení má klitoris?
1000
3000
5000
8000
Vysvetlenie
Správna odpoveď je 8000. Klitoris má viac nervových zakončení než jazyk a končeky prstov. Na porovnanie, penis ich má „len“ 4000. Klitoris prvýkrát úplne presne a fyziologicky správne nakreslila až austrálska urologička Helen O’Connellová v roku 2005! V jej štúdii je dopodrobna vysvetlená celá jeho anatómia. Dovtedy si ani len lekári neuvedomovali, že klitoris je približne rovnako veľký ako penis, tvorí ho rovnaké tkanivo (teda dosahuje erekciu, vtedy je väčší a ešte citlivejší) a len jeho najmenšiu časť vidieť zvonka pri pohľade na ženskú vulvu. Na ilustráciu pridávame aj obrázok, je to 3D model ženského klitorisu v životnej veľkosti, ktorý vyhotovila francúzska inžinierka, sociologička a výskumníčka Odile Fillodová.
514
Na „tenkrát poprvé“ má každý iné spomienky. Kedy majú v priemere Slováci prvý sex?
v 13
v 14
v 15
v 17
Vysvetlenie
Vychádzajúc z prieskumu, ktorý realizoval výskumník Štefan Petrík, Slováci začínajú so sexuálnym životom pomerne skoro. Prvý pohlavný styk majú vo veku 15,79 roka. Len okolo 63 % z nich pritom používa kondóm. Viac zaujímavých informácií o sexuálnom živote mladých nájdeš v rozhovore s výskumníkom Petríkom.
614
Otázka pre všetkých fitnesákov: Koľko kalórií spáliš pri priemernom sexe za jednu minútu?
3 – 4 kcal
10 kcal
15 kcal
50 kcal
Vysvetlenie
Podľa odborníkov je sex ekvivalentom ľahkej až stredne ťažkej aktivity. Za minútu vraj muži spália 4,2 kcal a ženy o niečo menej, 3,1 kcal. Klikni sem a prečítaj si, v ktorých polohách spáliš najviac.
Pozrime sa na sex realisticky: Ako dlho trvá priemerná súlož? (Pýtame sa na čas od momentu penetrácie po vyvrcholenie.)
Zdroj: Netflix
714
Pozrime sa na sex realisticky: Ako dlho trvá priemerná súlož? (Pýtame sa na čas od momentu penetrácie po vyvrcholenie.)
2,5 minúty
5,4 minúty
7 minút
viac ako 10 minút
Vysvetlenie
Podľa tejto vedeckej štúdie trvá sex od momentu penetrácie vagíny až po vyvrcholenie muža 5,4 minúty. Je na tebe rozhodnúť sa, či to je málo alebo veľa.
814
Ako dlho prežijú spermie v ženskom reprodukčnom systéme?
1 deň
2 dni
3 dni
až do 5 dní
Vysvetlenie
Prestížna a uznávaná americká výskumná a vzdelávacia organizácia v Minnesote Mayo Clinic uvádza, že dĺžka prežitia spermií po ejakulácii závisí od prostredia, v ktorom sa nachádza. Znie to až neuveriteľne, ale spermie prežijú do 5 dní po vstupe do ženského tela. K oplodneniu tak môže dôjsť aj niekoľko dní po samotnom sexe.
914
O zväčšení penisu pomocou výplní si už možno počul/počula. Čo presne sa týmto zákrokom dosiahne?
Dlhší penis
Širší (hrubší) penis
Vysvetlenie
Priemerný penis má obvod okolo 9 cm v pokojovom stave a okolo 11 cm pri erekcii. Po aplikácií výplne sa môže zväčšiť zhruba o 3 – 4 centimetre. Penis sa teda po zákroku stáva širším, nie dlhším. Mimochodom, efekt netrvá večne a zvyčajne sa do dvoch rokov musí zákrok zopakovať. Klikni sem a dočítaš sa, koľko zväčšenie penisu na Slovensku stojí, ako prebieha a čo naň hovoria muži, ktorí ho absolvovali.
Seriály aj médiá v posledných rokoch spopularizovali hračky, a dnes ich má doma už oveľa viac ľudí. Ktoré z nasledujúcich materiálov sú bezpečné na výrobu erotických pomôcok, ktoré použiješ aj vo vagíne?
Zdroj: REFRESHER/Eliška Kubů
1014
Seriály aj médiá v posledných rokoch spopularizovali hračky, a dnes ich má doma už oveľa viac ľudí. Ktoré z nasledujúcich materiálov sú bezpečné na výrobu erotických pomôcok, ktoré použiješ aj vo vagíne?
Sklo, plast a minerály
Sklo, minerály a kryštály
Silikón, plast, kov a sklo
Vysvetlenie
Minerály a kryštály (inšpirované ezoterikou) nie sú bezpečné najmä na vnútorné použitie, a to pre spôsob, akým sú minerálne kamene opracované. Na povrchu sú malé trhlinky, ktoré môžu ženu porezať či zaniesť baktérie, keďže nehladký povrch sa nedá vydezinfikovať stopercentne. Najlepším materiálom najmä pre neskúsených je silikón, bezpečné je aj sklo, rôzne kovy, plast či gél. Nevieš si vybrať? Pripravili sme manuál pre tých, ktorí zvažujú erotickú hračku.
1114
Každý, kto chce mať sex, by sa mal dobre vyznať v metódach prevencie tehotenstva a infekcií. Je pravda, že prerušovaná súlož spoľahlivo chráni pred neželaným tehotenstvom?
Pravda
Lož
Vysvetlenie
Prerušovaný sex – alebo snaha o tzv. vytiahnutie včas – nie je najspoľahlivejšou metódou. Podľa slov gynekologičky Ľubice Šablovej to pri dlhodobom vzťahu ako antikoncepčná metóda fungovať nebude. Okrem toho ťa táto metóda nechráni pred pohlavne prenosnými infekciami. Klikni sem a prečítaj si odborný názor na vyťahovanie. Lekárky sme sa opýtali aj to, ako je možné, že to niektorým párom funguje.
1214
Povedzme si to raz a navždy. Vaginálne prdy pri alebo po sexe sú normálne. Toto tvrdenie je:
Pravda
Lož
Vysvetlenie
Pri súloži sa do pošvy dostáva aj vzduch a následne vagína „prdí“. Podľa gynekologičky je to úplne normálny jav.
1314
Sex s lubrikantom je väčšinou lepší. Pravda alebo nie?
Pravda
Klamstvo
Vysvetlenie
Lubrikanty podľa tejto štúdie z roku 2013 vo viac ako 90 % prípadov vedú k pohodlnejšiemu, príjemnejšiemu a lepšiemu sexu. Pozitívne ho hodnotili ženy aj pri masturbácii, ktorej kvalitu takisto posunul vyššie.
1414
Bonusová otázka preverí, či čítaš články o sexe a sexualite na Refresheri. Je pravda, že ženská vagína dokáže rýchlejšie absorbovať alkohol do tela?
Áno
Nie
Vysvetlenie
Je to pravda. Všeobecne je vaginálna a aj análna sliznica viac prekrvená a omnoho lepšie a rýchlejšie absorbuje. Všetko, čo sa tam absorbuje, obchádza pečeň, vysvetlila nám gynekologička. Zaujímajú ťa zábavné fakty a bizarné mýty o sexe, chceš porozumieť, čo sa deje s tvojím telom, a ešte stále tápaš v tom, čo je rod a čo pohlavie? Klikni sem a prečítaj si viac.
Vyhodnotiť kvíz
Domov
Zdieľať
Diskusia