Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednávaj si z množstva reštaurácií so skvelými zľavami na Wolte. S doručením.Objednaj si jedlo
12. septembra 2022 o 9:30
Čas čítania 5:39
Adam Novosad

Nová Venza na Mlynoch: Z rezňa nám padla sánka, zaskočil nás hovädzí vývar s chuťou čaju. Jedli sme v ikonickej intrákovej jedálni

Nová Venza na Mlynoch: Z rezňa nám padla sánka, zaskočil nás hovädzí vývar s chuťou čaju. Jedli sme v ikonickej intrákovej jedálni
Zdroj: Refresher/Bianka Zubková
GASTRO BÝVANIE GASTRO BRATISLAVA GASTROTESTY
Uložiť Uložené
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednaj si jedlo

Ikonická internátna jedáleň Venza na intrákoch v Mlynskej doline po viac ako roku opätovne otvorila svoje brány. Vyskúšali sme, či za to stojí.

„S ľútosťou oznamujeme že k 30. 6. 2021 končí po 13 rokoch prevádzka jedálne Venza, ktorá bola v priamej gescii internátu. Jej prevádzka bola dlhodobo stratová,“ znel rozlúčkový text, prostredníctvom ktorého sa študenti minulý rok dozvedeli, že musia dať zbohom ikonickej jedálni Venza na Mlynoch. 

Ikonická bola svojím skvelým pomerom ceny a kvality jedla, fantastickými raňajkami, ale aj dlhokánskymi obedovými radmi a socialistickým interiérom, ktorý si dodnes zachováva svoju atmosféru. Úsmev na tvári vedelo vždy vyčariť obrovské akvárium.

Odporúčané
Porovnali sme Venzu a Eat&Meet. Kde majú najodpornejší langoš na svete a kde najlepší koláč na Mlynoch, ktorý musíš vyskúšať? Porovnali sme Venzu a Eat&Meet. Kde majú najodpornejší langoš na svete a kde najlepší koláč na Mlynoch, ktorý musíš vyskúšať? 22. marca 2019 o 13:20

Študenti zostali bez Venzy viac ako rok od júna 2021 do septembra 2022. Univerzita Komenského odmietla pokrývať straty jedálne, a tak vyhlásila súťaž na nového prevádzkovateľa a Venzu odovzdala do rúk súkromníka. Zo stratovej štátnej táckarne sa mal stať ziskový biznis. 

Venza v novom šate, alebo skôr starom šate so súkromníkom na čele, slávnostne otvorila svoje brány 5. septembra. My sme sa preto vybrali do Mlynskej doliny, aby sme na intrákoch na vlastnej koži vyskúšali a ochutnali, či sa nová Venza pokazila, alebo zlepšila. 

Študentská jedáleň Venza víta stravníkov po opätovnom otvorení v septembri 2022.
Študentská jedáleň Venza víta stravníkov po opätovnom otvorení v septembri 2022. Zdroj: Refresher/Bianka Zubková

Staronová Venza v starom šate na starom miesteStaronová Venza sa nikam nepremiestnila a naďalej ju nájdeš v bloku K na Átriákoch. Počet jedál, z ktorých si môžeš po novom vyberať, Venza trochu okresala.

Z biznisového hľadiska to dáva zmysel, pretože zatiaľ čo v minulosti bolo na výber občas až viac ako 15 jedál, teraz si môžeš vyberať zo šiestich či siedmich pokrmov. Napriek tomu si stále vyberie každý, jedla je habadej a nebudeš sa sťažovať na to, že nemáš čo jesť. Pri pohľade na menu Venzy za prvé tri dni však môžeme konštatovať, že budú lepšie a horšie dni.

Odporúčané
Robert „Yogy“ Žáček: Chuťovo je obrovský rozdiel, či dobré korenie pridáš počas varenia alebo až na záver Robert „Yogy“ Žáček: Chuťovo je obrovský rozdiel, či dobré korenie pridáš počas varenia alebo až na záver 19. júla 2024 o 13:45

Venzu po novom prevádzkuje súkromná firma, ktorá prevádzkuje aj jedáleň Eat&Meet nachádzajúcu sa v rovnakom areáli intrákov. S novým prevádzkovateľom prišli zmeny – namiesto tradičných vratných sklenených pohárov si už nápoje načapuješ do plastových pohárikov, zatiaľ čo čaj a sóda sú zadarmo.

Ilustračná foto.
Ilustračná foto. Zdroj: Refresher/Bianka Zubková

Študentov na Mlynoch hnevá zvyšovanie cien v jedálňach

Študenti sa už v marci sťažovali, že jedálne na Mlynoch zvyšujú ceny. Nejde o rapídne zvyšovanie cien, pretože ceny jednotlivých pokrmov narástli o desiatky centov, ale v porovnaní s minulosťou už zvyšovanie peňaženky študentov pocítia. 

„Príspevok na stravovanie na hlavu študenta sa od 1. januára 2019 určuje vo výške 1,3 eura a možno ho aplikovať iba v prípade, keď hodnota jedla je najmenej 1,5 eura, pričom príspevok študenta na jedlo musí byť minimálne 50 percent z rozdielu ceny jedla a výšky príspevku poskytnutého ministerstvom,“ definuje dotáciu legislatíva.

Prorektor Univerzity Komenského pre vonkajšie vzťahy Radomír Masaryk v reakcii na sťažnosti študentov uviedol, že novú Venzu bude síce prevádzkovať rovnaká firma ako Eat&Meet, ale preto, že v otvorenej súťaži, v ktorej univerzita oslovila firmy z celej Európy, jednoducho „vyhrala lepšia ponuka“.

Odporúčané
Boli sme v najhoršie hodnotenej reštaurácii v Chorvátsku. Obsluha smrdela od cigariet, doniesli nám surovú pizzu a vodu za 6,50 € Boli sme v najhoršie hodnotenej reštaurácii v Chorvátsku. Obsluha smrdela od cigariet, doniesli nám surovú pizzu a vodu za 6,50 € 17. júla 2024 o 9:30

„V tomto segmente sa veľmi nedá bojovať cenami, idú na minimálne marže a kvantitu. [...] Za posledný rok prudko stúpli ceny surovín, energií, palív, stavebných materiálov. To sa bohužiaľ prejavuje všade. V niektorých reštauráciách v meste stojí jedlo dvojnásobok ako pred pandémiou, niektoré položky ešte viac,“ vysvetľoval Masaryk, prečo ceny jedál v jedálňach stúpli.

Stravníci si môžu pýtať jedlá podľa fotografií na obrazovkách, ktoré ich navigujú ku konkrétnemu výdaju.
Stravníci si môžu pýtať jedlá podľa fotografií na obrazovkách, ktoré ich navigujú ku konkrétnemu výdaju. Zdroj: Refresher/Bianka Zubková

Polievky

Hovädzia s bylinkovými haluškami (0,70 €) 

Na hovädziu polievku sme sa tešili, pretože Venza v minulosti vedela, ako navariť poctivý vývar. Nevedeli sme, čo očakávať od bylinkových halušiek, a tak sme si k polievke najskôr privoňali a zostali sme zaskočení.

Pridaj sa do klubu REFRESHER+
Základné
5 €
Účtuje sa raz za 4 týždne
1,25 € / Týždeň
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Menej reklám
150 kreditov každé 4 týždne na nákup benefitov
Ročné - 17 %
60 € 50 €
Účtuje sa raz za rok
0,96 € / Týždeň
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Úplne bez reklám
2 000 kreditov ihneď na nákup benefitov
Zdieľanie článkov kamošom
Všetky možnosti predplatnéhoMám zľavový kód
Dokončením súhlasím s pravidlami a podmienkami portálu Refresher.
Pridaj sa do klubu REFRESHER+

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Prečo sme pri hovädzej polievke mali pocit, že máme čaj namiesto polievky.
  • Či jedlá v realite vyzerajú tak, ako na fotografiách na facebookovej stránke Venzy.
  • Prečo nás bravčové karé s paradajkovou omáčkou prenieslo do detstva.
  • Akú smiešnu sumu zaplatíš za rezeň so zemiakovou kašou, ak si študent.
  • Ako nás sklamali nedovarené pirohy z mrazeného polotovaru. 
  • Na čo sme sa najviac sťažovali, keď sme ochutnávali hlavné jedlá. 
  • Koľko stojí dezert, ktorý bol vynikajúci a napravil náš dojem z jedálne.
Dočítať článok
Máš už predplatné?
Prihlásiť sa
Dočítať článok
Poslať sms
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 120939 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Odomknúť cez SMS
Tento článok
Poslať sms Ako to funguje?
Všetky články na mesiac
🤩 Len 1,50€ navyše
POSLAŤ SMS Ako to funguje?
Po odomknutí získaš
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Napr.: Bielenie zubov v Dr. Úsmev ZDARMA , Dentálna hygiena v Dr. Úsmev ZDARMA alebo 2 kopčeky zmrzliny od Koun ZDARMA
Zobraziť všetky (9)
Domov
Zdieľať
Diskusia