Prepnúť do nočného režimu
Prepnúť do denného režimu
Nedeľa 2. 10. 2022 meniny má Levoslav

hľadaj na refresheri

Chceš dostávať notifikácie aj na tomto zariadení?
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednávaj si z množstva reštaurácií so skvelými zľavami na Wolte. S doručením.Objednaj si jedlo
Gastro - Testy

Nová Venza na Mlynoch: Z rezňa nám padla sánka, zaskočil nás hovädzí vývar s chuťou čaju. Jedli sme v ikonickej intrákovej jedálni

Ikonická internátna jedáleň Venza na intrákoch v Mlynskej doline po viac ako roku opätovne otvorila svoje brány. Vyskúšali sme, či za to stojí.

Adam Novosad
12. september 2022, 9:30 Čas čítania: 5:39
Zdieľať
Uložiť Uložené
Zdieľať Zdieľať článok
Nová Venza na Mlynoch: Z rezňa nám padla sánka, zaskočil nás hovädzí vývar s chuťou čaju. Jedli sme v ikonickej intrákovej jedálni
Zdroj: Refresher/Bianka Zubková
Gastro - Testy
0
Adam Novosad
12. september 2022, 9:30
Čas čítania: 5:39

Nová Venza na Mlynoch: Z rezňa nám padla sánka, zaskočil nás hovädzí vývar s chuťou čaju. Jedli sme v ikonickej intrákovej jedálni

Ikonická internátna jedáleň Venza na intrákoch v Mlynskej doline po viac ako roku opätovne otvorila svoje brány. Vyskúšali sme, či za to stojí.

Adam Novosad
12. september 2022, 9:30
Čas čítania: 5:39
Zdieľať
Uložiť Uložené
Zdieľať Zdieľať článok
Nová Venza na Mlynoch: Z rezňa nám padla sánka, zaskočil nás hovädzí vývar s chuťou čaju. Jedli sme v ikonickej intrákovej jedálni
Zdroj: Refresher/Bianka Zubková
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednávaj si z množstva reštaurácií so skvelými zľavami na Wolte. S doručením.Objednaj si jedlo
Odoberať newsletter REFRESHERu
10 najlepších člankov Refresheru, raz za týždeň. Ak ťa emaily prestanú baviť, tak ich kedykoľvek zrušíš. Zadaním emailu súhlasíš s podmienkami portálu.
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednaj si jedlo

„S ľútosťou oznamujeme že k 30. 6. 2021 končí po 13 rokoch prevádzka jedálne Venza, ktorá bola v priamej gescii internátu. Jej prevádzka bola dlhodobo stratová,“ znel rozlúčkový text, prostredníctvom ktorého sa študenti minulý rok dozvedeli, že musia dať zbohom ikonickej jedálni Venza na Mlynoch. 

 

Ikonická bola svojím skvelým pomerom ceny a kvality jedla, fantastickými raňajkami, ale aj dlhokánskymi obedovými radmi a socialistickým interiérom, ktorý si dodnes zachováva svoju atmosféru. Úsmev na tvári vedelo vždy vyčariť obrovské akvárium.

Študenti zostali bez Venzy viac ako rok od júna 2021 do septembra 2022. Univerzita Komenského odmietla pokrývať straty jedálne, a tak vyhlásila súťaž na nového prevádzkovateľa a Venzu odovzdala do rúk súkromníka. Zo stratovej štátnej táckarne sa mal stať ziskový biznis. 

 

Venza v novom šate, alebo skôr starom šate so súkromníkom na čele, slávnostne otvorila svoje brány 5. septembra. My sme sa preto vybrali do Mlynskej doliny, aby sme na intrákoch na vlastnej koži vyskúšali a ochutnali, či sa nová Venza pokazila, alebo zlepšila. 

 

Študentská jedáleň Venza víta stravníkov po opätovnom otvorení v septembri 2022.
Študentská jedáleň Venza víta stravníkov po opätovnom otvorení v septembri 2022. Zdroj: Refresher/Bianka Zubková

 

Staronová Venza v starom šate na starom miesteStaronová Venza sa nikam nepremiestnila a naďalej ju nájdeš v bloku K na Átriákoch. Počet jedál, z ktorých si môžeš po novom vyberať, Venza trochu okresala.

 

Z biznisového hľadiska to dáva zmysel, pretože zatiaľ čo v minulosti bolo na výber občas až viac ako 15 jedál, teraz si môžeš vyberať zo šiestich či siedmich pokrmov. Napriek tomu si stále vyberie každý, jedla je habadej a nebudeš sa sťažovať na to, že nemáš čo jesť. Pri pohľade na menu Venzy za prvé tri dni však môžeme konštatovať, že budú lepšie a horšie dni.

 

Venzu po novom prevádzkuje súkromná firma, ktorá prevádzkuje aj jedáleň Eat&Meet nachádzajúcu sa v rovnakom areáli intrákov. S novým prevádzkovateľom prišli zmeny – namiesto tradičných vratných sklenených pohárov si už nápoje načapuješ do plastových pohárikov, zatiaľ čo čaj a sóda sú zadarmo.

 

Jedálenská čas novej Venzy v pôvodných priestoroch.
Jedálenská čas novej Venzy v pôvodných priestoroch. Zdroj: Refresher/Bianka Zubková

 

Študentov na Mlynoch hnevá zvyšovanie cien v jedálňach

Študenti sa už v marci sťažovali, že jedálne na Mlynoch zvyšujú ceny. Nejde o rapídne zvyšovanie cien, pretože ceny jednotlivých pokrmov narástli o desiatky centov, ale v porovnaní s minulosťou už zvyšovanie peňaženky študentov pocítia. 

„Príspevok na stravovanie na hlavu študenta sa od 1. januára 2019 určuje vo výške 1,3 eura a možno ho aplikovať iba v prípade, keď hodnota jedla je najmenej 1,5 eura, pričom príspevok študenta na jedlo musí byť minimálne 50 percent z rozdielu ceny jedla a výšky príspevku poskytnutého ministerstvom,“ definuje dotáciu legislatíva.

 

Prorektor Univerzity Komenského pre vonkajšie vzťahy Radomír Masaryk v reakcii na sťažnosti študentov uviedol, že novú Venzu bude síce prevádzkovať rovnaká firma ako Eat&Meet, ale preto, že v otvorenej súťaži, v ktorej univerzita oslovila firmy z celej Európy, jednoducho „vyhrala lepšia ponuka“.

 

„V tomto segmente sa veľmi nedá bojovať cenami, idú na minimálne marže a kvantitu. [...] Za posledný rok prudko stúpli ceny surovín, energií, palív, stavebných materiálov. To sa bohužiaľ prejavuje všade. V niektorých reštauráciách v meste stojí jedlo dvojnásobok ako pred pandémiou, niektoré položky ešte viac,“ vysvetľoval Masaryk, prečo ceny jedál v jedálňach stúpli.

 

Stravníci si vedia pýtať jedlá podľa fotografií na obrazovkách, ktoré ich navigujú ku konkrétnemu výdaju.
Stravníci si vedia pýtať jedlá podľa fotografií na obrazovkách, ktoré ich navigujú ku konkrétnemu výdaju. Zdroj: Refresher/Bianka Zubková

Polievky

Hovädzia s bylinkovými haluškami (0,70 €) 

Na hovädziu polievku sme sa tešili, pretože Venza v minulosti vedela, ako navariť poctivý vývar. Nevedeli sme, čo očakávať od bylinkových halušiek, a tak sme si k polievke najskôr privoňali a zostali sme zaskočení.

 

Vyskúšaj predplatné
za 0,33
a čítaj všetko bez obmedzení
PRIDAJ SA K PREDPLATITEĽOMUŽ MÁM PREDPLATNÉ: PRIHLÁSIŤ SA
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 120939 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Prečo sme pri hovädzej polievke mali pocit, že máme čaj namiesto polievky.
  • Či jedlá v realite vyzerajú tak, ako na fotografiách na facebookovej stránke Venzy.
  • Prečo nás bravčové karé s paradajkovou omáčkou prenieslo do detstva.
  • Akú smiešnu sumu zaplatíš za rezeň so zemiakovou kašou, ak si študent.
  • Ako nás sklamali nedovarené pirohy z mrazeného polotovaru. 
  • Na čo sme sa najviac sťažovali, keď sme ochutnávali hlavné jedlá. 
  • Koľko stojí dezert, ktorý bol vynikajúci a napravil náš dojem z jedálne.

Upozorniť na chybu. Ak si našiel nedostatok v článku alebo máš pripomienky, daj nám vedieť.
Náhľadový obrázok: Refresher
NAHOR
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednaj si jedlo
Zdieľať
Uložiť Uložené
Zdieľať Zdieľať článok
Dostávaj najlepší obsah mailom
Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah.
Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.
Posielať email
Najčítanejšie články
Teraz
24 hod
7 dní
30 dní
Viac z témy gastro
Viac článkov
Sponzorované články
Viac článkov
Ďalšie news viac news
Mohlo by ťa zaujímať
Prejsť na úvodnú stránku
Domov
Zdieľať
Diskusia
Hľadať
Viac
Zapni upozornenia a už ti nič neujde!

Chceš vedieť čo sa deje a mať prehľad? Dostávaj upozornenia o najhorúcejších správach na Refresheri.

(Príklady: Horel Notre Dame, Zomrel Mac Miller, Trailer na Avengerov)
(Príklady: Sagan skončil prvý, Nový zákon s vplyvom na moderných ľudí, Dnes nás čaká zatmenie slnka)
Ak chceš, aby sme ti poslali takmer všetky novinky, vyber túto možnosť.