Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
1. septembra 2022, 21:30
Čas čítania 1:58
Martin Adam Pavlík

Táňa Pauhofová má IQ 160 a ponižuje aj tých najbystrejších vyšetrovateľov na polícii. Aké sú prvý dojmy z nového seriálu Markízy?

Táňa Pauhofová má IQ 160 a ponižuje aj tých najbystrejších vyšetrovateľov na polícii. Aké sú prvý dojmy z nového seriálu Markízy?
Zdroj: archív TV Markíza
FILMY A SERIÁLY FILMY A SERIÁLY NOVÉ SERIÁLY SLOVENSKÉ SERIÁLY TÁŇA PAUHOFOVÁ VÝNIMOČNÁ NIKOL
Uložiť Uložené

Toto sú naše dojmy z prvej epizódy.

Má problém s autoritami, na krku tri deti s dvomi rôznymi otcami, jednu hypotéku a tri spotrebné úvery. A presne 489 dní nemala žiaden sex. Nikol Tichá (Táňa Pauhofová) je drzá, nezávislá, stále výstredne oblečená papuľnatá rebelka.

Pracuje ako upratovačka na policajnej stanici a na prvý pohľad vyzerá naivne, až prihlúplo, v skutočnosti má však IQ 160 a špeciálne dedukčné schopnosti. Kým nevyrieši to, čo jej nesedí, jednoducho v ten deň nezaspí.

Keď v jeden večer počas upratovania prepíše na tabuli vo vyšetrovacej miestnosti poznámky k aktuálnemu prípadu podľa spisu, ktorý si „nechtiac“ prečíta, a následne polícii začne pomáhať svojimi postrehmi či radami pri riešení zločinu, dostáva lákavú ponuku pracovať ako detektívna konzultantka za oveľa lepší plat.

Výnimočná Nikol.
Výnimočná Nikol. Zdroj: archív TV Markíza

Musíš vypnúť mozog

Ak sa ti to celé zdá príliš pritiahnuté za vlasy, neboj sa, nie si jediný. Pri sledovaní nového markizáckeho seriálu Výnimočná Nikol budeš musieť jednoducho vypnúť mozog a nechať sa unášať zábavnými postavami a príbehovými zvratmi.

Nemá zmysel príliš analyzovať, či by sa to, čo v seriáli uvidíme, stalo aj v skutočnom živote, keďže je všetko zámerne nadnesené. Je však dôležité pripomenúť, že ide o adaptáciu úspešného francúzskeho seriálu s názvom HPI (Haut potentiel intellectuel).

Vytvorili ho  Stéphane Carrié, Alice Chegaray-Breugnot a Nicolas Jean. Slovenskú verziu režírovala Marta Ferencová. Určite ju poznáš vďaka filmom ako Príliš osobná známosť či Všetko alebo nič. Výkonnou producentkou je autorka knižných bestsellerov Evita Twardzik. Prvá séria bude mať osem dielov.

Výnimočná Nikol.
Výnimočná Nikol. Zdroj: archív TV Markíza

Pauhofová všetko zachraňuje

Už z úvodného, necelú hodinu trvajúceho dielu sa dá jasne konštatovať, že seriál má veľký potenciál uspieť aj u nás. Charizma, sexepíl a herecké skúsenosti Táne Pauhofovej sú totiž také silné, že dokážu prebiť aj tie najväčšie nedostatky očakávanej novinky.

Patria medzi ne napríklad lacné dialógy či nevyvážené herecké výkony. Práve Pauhofová však ukazuje naplno svoje kvality a miestami doslova zachraňuje seriál pred tým, aby ho divák navždy zavrhol už po pol hodine sledovania. 

Pauhofová dokáže zahrať hádam všetky postavy sveta, je však pravda, že neposedná, no sebestačná a silná Nikol, ktorá si nenechá skákať po hlave ani od stodvadsaťkilových policajtov, sa jej nesmierne hodí a diváka si okamžite získa. V tomto smere teda tvorcovia pri obsadení hlavnej postavy stavili na istotu.

Výnimočná Nikol.
Výnimočná Nikol. Zdroj: archív TV Markíza

Ploché a neautentické vedľajšie postavy

O niečo horšie to je s vedľajšími postavami, ktoré sú o niečo plochejšie, menej zaujímavé či jednoducho menej autentické. Jediný, kto sa ako-tak kvalitatívne „chytá“ na Pauhofovú, je Kamil Mikulčík. Hrá policajného vyšetrovateľa Adama Kadleca. Práve k nemu je Nikol pridelená a večne zamračený suchár s obsedantno-kompulzívnou poruchou musí teda znášať jej vrtochy a ako učiteľ v škole ju stále napomínať. 

Okrem nich si zahral aj Tomáš Maštalír, Dominika Morávková-Zeleníková či Michaela Majerníková, pričom každá z postáv, ktoré stvárňujú, má niečo do seba a vidno, že sa môže časom vyvíjať a zamiešať kartami.

Hádam najväčším plusom seriálu je v prvej epizóde nápaditý dynamický strih, ktorý divák zaregistruje už od prvej minúty. Humor zatiaľ funguje iba spolovice, občas je trápny, občas milý a prirodzený. Výnimočnú Nikol budeme v každom prípade sledovať naďalej.

Domov
Zdieľať
Diskusia