Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
2. septembra 2022, 12:00
Čas čítania 2:06
Ivan Koribanič

PROFIL: Kto je Francesco Calzona? Nikdy nebol hlavným trénerom a pred začiatkom kariéry predával kávu

PROFIL: Kto je Francesco Calzona? Nikdy nebol hlavným trénerom a pred začiatkom kariéry predával kávu
Zdroj: Getty Images/Francesco Pecoraro-Stringer
ŠPORT FRANCESCO CALZONA FUTBAL SLOVENSKÁ FUTBALOVÁ REPREZENTÁCIA SLOVENSKO ŠTEFAN TARKOVIČ
Uložiť Uložené
Články o športe ti prináša Fortuna. Zaregistruj sa a vyber si svoj bonus!chcem bonus

Spočiatku predával kávu, no po nadviazaní kontaktu s Mauriziom Sarrim sa z Francesca Calzonu stal uznávaný taktik, ktorý to z celoživotnej pozície asistenta trénera dotiahol na post hlavného kouča slovenskej futbalovej reprezentácie.

Slovenskú futbalovú reprezentáciu povedie 53-ročný Talian Francesco Calzona. Na tento post ho odporučil Marek Hamšík a kladné referencie pridal aj Stanislav Lobotka. Všetci traja pôsobili v klube SSC Neapol. No kto je vlastne Francesco Calzona?

Ak sa ti článok bude páčiť, pridaj sa do klubu REFRESHER+. Podporíš tak tvorbu kvalitného obsahu, získaš neobmedzený prístup k prémiovému obsahu, ale aj množstvo ďalších výhod.

Francesca Calzonu poznajú v Neapole najmä pod prezývkou Ciccio. Práve tu sa vo svete futbalu zviditeľnil najviac. Jeho životný príbeh je úzko spätý s populárnym trénerom –fajčiarom Mauriziom Sarrim. Dovtedy bol Calzona bežným predavačom kávy.

Maurizio Sarri.
Maurizio Sarri. Zdroj: Getty Images/Francesco Pecoraro-Stringer

Sarri s Calzonom to spolu ťahajú od začiatku tisícročia. Calzonu oslovilo vedenie amatérskeho klubu Tegoleto, aby sa stal hrajúcim trénerom. Ponuku prijal, no pre časovú vyťaženosť neskôr navrhol, aby ho nahradil bývalý zamestnanec banky Maurizio Sarri, píše Goal. Calzona sa vtedy stal jeho asistentom.

V tomto zložení pokračovali až do roku 2018. Spoločne pôsobili v kluboch Arezzo, Perugia, Alessandria, Sorrento, Empoli a vrchol vzájomnej spolupráce zakončili v Neapole. Absolvovali spolu 351 zápasov. Práve v Neapole strávili podľa Transfermarktu najviac času – takmer 1 100 dní. V tom čase tam hrával aj Slovák Marek Hamšík, ktorý pod Sarriho a Calzonovým vedením prežil jedny z najkrajších časov.

Neapol do ich príchodu pravidelne patril k stabilnej špičke talianskej ligy. No hneď prvú sezónu od nástupu Sarriho a Calzonu skončil Neapol na 2. mieste. Ďalší rok to bolo 3. miesto a poslednú spoločnú sezónu zavŕšili opäť na 2. mieste.

Francesco Calzona.
Francesco Calzona. Zdroj: Getty Images/Francesco Pecoraro-Stringer

V pohárovej Európe sa Neapolu nedarilo až tak výrazne ako v lige. V Lige majstrov ani v Európskej lige sa nikdy nedostal za prvé kolo play-off.

Francesco Calzona je expertom na defenzívu. Z čias pôsobenia v Neapole dokázal vytvoriť stabilnú, no najmä spoľahlivú stopérsku dvojicu Raul Albiol – Kalidou Koulibaly. V strede zálohy bol zasa tvorcom hry Marek Hamšík a v útoku si trénerská dvojica Calzona – Sarri zakladala na Belgičanovi Driesovi Mertensovi.

Anketa:
Má Francesco Calzona potrebné predpoklady na to, aby kvalifikoval Slovensko na EURO 2024?
Áno.
Nie.
Áno.
56 %
Nie.
44 %

Okrem iného Calzona podľa Superscommesse využíva počas tréningov aj dron, vďaka čomu môže spätne lepšie vytvárať analýzy hry svojich hráčov.

Po odchode Maurizia Sarriho sa Francesco Calzona postu hlavného trénera nedočkal. Vzájomné cesty dvoch Talianov sa rozišli. Sarri odišiel do Chelsea a Calzona do Cagliari, znovu ako asistent trénera. Po vyše pol roku sa vrátil do Neapola, kde až doteraz pôsobil ako technický tréner v tíme trénera Luciana Spallettiho.

Calzona
Zdroj: SSC Neapol

Slovenský futbalový zväz dlho hľadal náhradu za odvolaného trénera Štefana Tarkoviča. Tomu podľa prezidenta Slovenského futbalového zväzu nevyšiel vstup do nového ročníka Ligy národov a Tarkovičovo znovuzvolenie označil za chybu.

Hoci je prvý reprezentačný zraz naplánovaný už na september, zväz na čele s Kováčikom si pri výbere nového trénera dal načas. Talian Francesco Calzona má platnú zmluvu do 31. decembra 2023. Ak sa mu podarí postúpiť na majstrovstvá Európy, zmluva sa mu automaticky predĺži aj počas trvania záverečného turnaja.

Podľa Sportnetu mal Calzona v Neapole plat približne 150-tisíc eur ročne. No tento plat mu prislúchal z pozície asistenta trénera. Doterajší tréner slovenskej reprezentácie Štefan Tarkovič dostával ročne 180-tisíc eur.

Na Calzonov plat je podľa prezidenta SFZ Jána Kováčika uvalená mlčanlivosť. „Na celý realizačný tím pripadá plat 67-tisíc eur mesačne,“ povedal Kováčik na doplnenie. V kontrakte je daná 6-mesačná výpovedná lehota. Bývalý tréner Štefan Tarkovič mal plat 15-tisíc eur mesačne.

Štefan Tarkovič počas tlačovej konferencie.
Štefan Tarkovič počas tlačovej konferencie. Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj
Domov
Zdieľať
Diskusia